frankowy 17.03.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 proszę o informację szczególnie tych którzy niedawno skończyli budować albo tych którzy powoli zbliżają się do końca: ile wskaźnikowo na 1 m2 pow. użytkowej (materiały + robocizna) kosztowało Was wybudowanie stanu surowego od wkopania pierwszej łopaty do wykonania dachówki...? my zabieramy się teraz do budowy domu o powierzchni 240 m2 i nie wiem jaki wskaźnik przyjąć żeby oszacować ogólny koszt. chodzi mi o rząd wielkości ile Wam wychodził 1m2. z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 17.03.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 ja stawiam dom 300 metrów całkowitej i chcę postawic stan surowy otwarty za 200 tyś z robocizną bez piwnicy, z dachówką to jeszcze nie wiem ile wyjdzie metrów dachówki i ile za robociznę ale stan surowy to gdzieś około 50% inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 17.03.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 przyjmuj około 1300 za m2 za stan surowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 18.03.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 przy domu 240 m/kw to koszt stanu surowego wyniosłby ok 300 tys zł to sporo ale zalezy z jakiej technologii i kosztu robocizny. Jesli byłaby to lokalna firma z uznaną marką przy ścianie w technologii jednowarstowej (brak dodatkowych kosztów ocieplenia) to wspomniana cena byłaby niezłą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 18.03.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 ja stawiam dom 300 metrów całkowitej i chcę postawic stan surowy otwarty za 200 tyś z robocizną bez piwnicy, z dachówką to jeszcze nie wiem ile wyjdzie metrów dachówki i ile za robociznę ale stan surowy to gdzieś około 50% inwestycji Myślę, że to rozsądna cena. W tym roku liczyłabym 700zł na m2 powierzchni całkowitej. W ubiegłym roku stan surowy wyniósł nas 450zł za m2, ale wszystko wzrosło zastraszająco. Tyle, że stan surowy to według moich kalkulacji jedynie 1/3 wartości inwestycji, a nie optymistyczne 50%. I nie zakładam tu marmurów przy wykończeniówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarabanda 21.03.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Paranoja! W przeciągu 3 miesięcy koszt stanu surowego wzrósł niebotycznie. Np. za Maxa w grudniu zapłaciłam 12 000 zł, dziś musiałabym kupić za 26 000 zł! Jeden składnik równania wzrósł o ponad 100%, a zmiennych jest jeszcze kilka... Moim zdaniem trzeba szukać materiałów już nie tylko w najbliższej okolicy. Czasem opłaci się ściągnąć materiał z drugiego krańca Polski. Wliczając transport i tak wyjdzie taniej. Boże, błogosław internet!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1971KJ 22.03.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Na dzien dzisiejszy mam stan surowy otwarty 135 m2 + piwnica (60m2) dach kopertowy 3- lukarny, wyniosl 160tys. zl Zaczynalem w sierpniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts