Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafka w łazience

darekimi

Recommended Posts

Witam wszystkich jako nowy na tym forum i odrazu mam do was kilka pytan

- jak zamontowac drzwiczki w plycie k-g mam zabudowana wneke okolo 50-130 i wnia chce wstawic drzwiczki aby moc tam chowac proszki plyny itp

-widzialem fajne polki bez widocznych uchwytow tzn sa scowane jakos w polke gzie mozna dostac takie rzeczy lub same uchwyty to moze stolaz zrobil by mi takie polki

Prosze was o pomoc dzieki i pozdrawiam

Ja przymocowałem drzwi w nast. sposób ( też w łazience :D ) na całej wysokości do płyty przykleiłem klejem montażowym i przykręciłem wkrętami 10cm pasek sklejki o grubości 8 mm, pasek jest cofnięty w stosunku do krawędzi o ok 2cm, do tego przykręcone są zawiasy meblowe, musisz kupić odpowiedni typ, drzwi po zamknięciu idealnie licują ze ścianą i zasłaniają wnętrze. Pas sklejki pomalowany jest jak wnętrze wnęki i nie przeszkadza, działa już 3 lata. Co do połek jest prosty sposób, w bocznych ścianach wnęki/szafy wkręcasz w kołki wkręty z obciętymi główkami, tak że wystają tylko kołeczki, w płycie półki po bokach wycina się piłą lub frezarką rowki wzdłóż boków, ale nie do końca, półkę wsuwasz tak że kołki wchodzą w szczeliny po bokach., gotowe :D . Jest tylko jedno ale, żeby półka miała odpowiednią wytrzymalość musi być grubsza. Zamiast kołków można też użyć kawałków kątownika z np aluminium.