Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki rolnej, przemianowanie na budowlaną i sprzedar

Arctik

Recommended Posts

Witam,

Proszę doradzić, jak postąpić.

Jest okazja kupna działki rolnej - pow. 28 a. Niestety jesteśmy związani umową z kasą mieszkaniową do nabycia działki budowlanej. Chcemy jakoś obejść ten problem, więc moje pytanie:

A co wtedy, gdy osoba trzecia - teściowa - kupi działkę rolną? Czy może ją po przemianowaniu na działkę budowlaną sprzedać w tym samym roku. Jakie kroki powinna zrobić w tym celu (np. koszty)? Jak szybko może sprzedać taką przemianowaną działkę swojej córce?

Nadmienię, że mamy czas do końca tego roku tj. 2007

Dziękuje i pozdrawiam

Witam,

Proszę doradzić, jak postąpić.

Jest okazja kupna działki rolnej - pow. 28 a. Niestety jesteśmy związani umową z kasą mieszkaniową do nabycia działki budowlanej. Chcemy jakoś obejść ten problem, więc moje pytanie:

A co wtedy, gdy osoba trzecia - teściowa - kupi działkę rolną? Czy może ją po przemianowaniu na działkę budowlaną sprzedać w tym samym roku. Jakie kroki powinna zrobić w tym celu (np. koszty)? Jak szybko może sprzedać taką przemianowaną działkę swojej córce?

Nadmienię, że mamy czas do końca tego roku tj. 2007

Dziękuje i pozdrawiam

Największy problem to "przemianowanie" działki rolnej na budowlaną. Uchwalenie zmian w planie lub uchwalenie planu moze potrwać kilka lat - oczywiście jak radni gminy zechcą taką zmianę uchwalić. Jeżeli nie ma planu, a są takie możliwości to można się starać o wydanie warunków zabudowy. A to też może trwać pół roku - albo dłużej. A koszty takich operacji:

1. tranzakcja kupna działki przez teściową to podatek 2% taksa notarialna ok. 1,6%.

2. najlepiej darowizna ale w Twoim przypadku to koniecznie kupno działki od teściowej. koszty jw. plus 19% podatku od wzrostu wartości działki. Oczywiście teściowa może działkę sprzedać natychmiast po zakupie.

Reasumując, szukaj lepiej działki budowlanej.

Bardzo dziękuje! Cóż mam problem i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Dodatkowo fakt iż w Krakowie jest tylko 5% działek budowlanych przyprawia mnie od ciarki. Pewnie będę musiał zrezygnować z ulgi mieszkaniowej, kupić działkę rolną i bujać się niewiadome ile.

Dziękuję i pozdrawiam.

Jeśli będzie miała tę działkę krócej niż 5 lat zapłaci 19% podatku od sprzedaży.

Nie jest to prawda 8) . Podatek (te 19%) wystapi tylko wtedy, kiedy cena sprzedazy bedzie wieksza od ceny zakupu. Podatek naliczony zostanie od róznicy,(cena sprzedazy minus cena kupna), a nie od całej kwoty.

jeszcze jedno. Wystap o WZ na ta działkę. Jeśli otrzymasz WZ, spełnisz warunki wydatkowania pieniedzy na cele mieszkaniowe.