nesia 10.06.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Czy ktoś ma taki układ: c.o. gazowe i ogrzewanie kominkowe z użyciem płaszcza wodnego w jednym układzie? Czy można zbudować taki układ i żeby w dodatku w miarę logicznie współpracował? Jeśli ktoś ma coś takiego - proszę o uwagi !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 10.06.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Jeśli chodzi o teorię poczytaj http://www.makroterm.pl/A praktyków sam chętnie posłucham bo też chciałbym takie coś zbudować. Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Takie coś ma Majka. Poszukajcie. Ale ile to razem będzie kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 10.06.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Jeśli ma to "hulać" zgodnie z przepisami to stosowanie kotłow a w tym przypadku kominków do układów zamkniętych jest zabronione.Więc albo połączenie w układzie otwartym, albo gazowy w układzie zamkniętym a kominek ze zbiornikiem akumulacyjnym - czyli zabezpieczeniem w przypadku braku odbioru ciepła od kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.06.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Mamy takie połączenie, sprawdza się. Wszystko już wielokrotnie opisywałam. powinno sie znaleźć przy uzyciu funkcji "szukaj" - -współpraca CO z kominkiem-dziennik budowy- pogodówka a..... Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 10.06.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Czyli taki układ z zbiiornikiem akumulacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.06.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 z jakim akumulacyjnym???? a dajże spokój, poszukaj najpierw w dawnych wątkach, potem pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 10.06.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Ja mówie o przepisach i ja wiem jakbym to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.06.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Przepraszam, że na Ciebie nakrzyczałam, nie zauwazyłam, że na forum jesteś od wczoraj Poczytaj wcześniejsze wypowiedzi, i sam nie rób takiego połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 10.06.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Poprawka na forum jestem już miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 10.06.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 A żeby nie zaśmiecać forum napisz mi prywatną wiadomość jak masz to rozwiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.06.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Takie instalacje są w zgodzie z przepisami ponieważ z reguły funkcjonują zarówno w obiegu zamkniętym (c.o.) jak i posiadają również obieg otwarty ze zbiornikiem wyrówn. i przelewem oraz zaworem bezp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.06.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Dlatego pytam P. Majki jak ma to rozwiązane. Kominek powinien być w systemie otwartym a kocioł w systemie zamkniętym. A to wszystko połączone przez wymiennik płytowy.Ja pytam jak jest rozwiązany odbiór ciepła w przypadku gdy np po stronie wtórnej wymiennika nie działa pomma czyli nie ma odbioru ciepła? Zostaje wówczas tylko obieg kominka który przy małej objętości może nie odebrać ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.06.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 O tym juz też pisałam. Kominka nie możesz zostawić bez nadzoru, w chwili jak temp. wody w płaszczu zblizy się do 90stopni / przyczyną moze być np. brak prądu, lub za duzo napakowales drewna/ - włącza się alarm dźwiękowy, - odcinasz /lub automatycznie odcina się / doplyw powietrza do kominka - zagotowana woda wlewa się do naczynia wzbiorczego, do układu automatycznie dolewa się zimna woda, wrzątek spływa do kanalizacji. Taka sytuacja zdarzyła nam się raz i to dlatego, że Tomek napakował za duzo drewna do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.06.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 ja będę również miała takie połączenie a dzięki Majce wiem że to naprawde funkcjonuje. Poza tym obejrzałam sobie takie zestawienia w realu i rozmawiałam z ludźmi którzy uzytkuja kominek z płaszczem wodnym conajmniej od roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.06.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Ja przepraszam że jestem taki dociekliwy. Mam jeszcze pytanie: Co w przypadku jeżeli nie ma was w domu - czyli sygnalizacja dźwiękowa odpada, dwa - jeżeli nie zadziała pompa dobijająca zimną wodę w celu schłodzenia kominka, Czy odcięcie powietrza spowoduje na tyle szybkie wygaśnięcie kominka? Ps. Jestem ciekawy a nie upierdliwy. Pozdrawiam P. Majkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.06.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Upierdliwy Dlaczego ma nas nie być w domu? W kominku palimy właśnie wtedy kiedy jesteśmy, jak nas nie ma ogrzewanie przejmuje kocioł gazowy. Automatyczny doplyw wody działa na zasadzie "pływaka" w rezerwuarze kibelkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.06.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Mówiłaś że taka sytuacja się zdarzyła że Tomek podał za dużo opału.Czy układ zabezpieczeń wtedy sam sobie poradził czy musieliście jakoś sami ingerować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.06.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Reagowaliśmy sami, sygnał alarmowy jest przeraźliwy Wody nie zagotowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.06.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Ale tylko wyłączyliście alarm czy coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts