Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład kominkowy z płaszczem wodnym+c.o. gazowe

nesia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli ma to "hulać" zgodnie z przepisami to stosowanie kotłow a w tym przypadku kominków do układów zamkniętych jest zabronione.

Więc albo połączenie w układzie otwartym, albo gazowy w układzie zamkniętym a kominek ze zbiornikiem akumulacyjnym - czyli zabezpieczeniem w przypadku braku odbioru ciepła od kominka.

Dlatego pytam P. Majki jak ma to rozwiązane. Kominek powinien być w systemie otwartym a kocioł w systemie zamkniętym. A to wszystko połączone przez wymiennik płytowy.

Ja pytam jak jest rozwiązany odbiór ciepła w przypadku gdy np po stronie wtórnej wymiennika nie działa pomma czyli nie ma odbioru ciepła? Zostaje wówczas tylko obieg kominka który przy małej objętości może nie odebrać ciepła.

O tym juz też pisałam. Kominka nie możesz zostawić bez nadzoru, w chwili jak temp. wody w płaszczu zblizy się do 90stopni / przyczyną moze być np. brak prądu, lub za duzo napakowales drewna/

- włącza się alarm dźwiękowy,

- odcinasz /lub automatycznie odcina się / doplyw powietrza do kominka

- zagotowana woda wlewa się do naczynia wzbiorczego, do układu automatycznie dolewa się zimna woda, wrzątek spływa do kanalizacji.

Taka sytuacja zdarzyła nam się raz i to dlatego, że Tomek napakował za duzo drewna do kominka :D

Ja przepraszam że jestem taki dociekliwy.

Mam jeszcze pytanie: Co w przypadku jeżeli nie ma was w domu - czyli sygnalizacja dźwiękowa odpada, dwa - jeżeli nie zadziała pompa dobijająca zimną wodę w celu schłodzenia kominka, Czy odcięcie powietrza spowoduje na tyle szybkie wygaśnięcie kominka?

Ps. Jestem ciekawy a nie upierdliwy.

Pozdrawiam P. Majkę