Mkuzyn 18.03.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam.Mam okazje kupić działkę 16a z rozpoczęta budową, na działce są fundamenty, podciągnięta woda do domu i prąd, gaz po drugiej stronie drogi. Wszystkie pozwolenia są aktualne jeszcze 1,5 roku. Działka jest na północ od Krakowa. Projekt domu ma 113m, garaż 19m. Mam przeznaczone na budowę 150 tyś. Większą część pracy w budowie chcę wykonać sam z pomocą rodziny. Czy wystarczy mi ta kwota (150 tyś) na wybudowanie i wykończenie chociaż parteru żebym mógł sie do niego wprowadzić?????????????Projekt domu - http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-19,18,61,opis.htmlProszę o opinię z waszego doświadczenia.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domatorka 18.03.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Są prace, które koniecznie będziesz musiał zlecić fachowcom - a stawki są ostatnio wysokie. Plusem jest gotowy fundament i uzbrojenie działki - wiele jednak zależy od technologii. No i wykończenie też potrafi pochłonąć kupę pieniędzy. Weź pod uwagę, że ostatnio ceny materiałów budowlanych poszły ostro w górę. Trzeba by zrobić kosztorys - ale nie "minimum", tylko z zapasem, bo często wyskakuje coś niespodziewanego... Zajrzyj tutaj - podobna dyskusja: http://forum.dom.pl/viewtopic.php?t=142 ...może rozmówcy mają już wiecej doświadczenia i doradzą Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.03.2007 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Myślę, że się uda. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1971KJ 19.03.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Przy obecnych cenach bedzie bardzo ciezko,ale duzy wplyw ma z jakich materialow chcesz budowac i ile potrawiszsam samemu zrobic. Piszesz ze niemasz jeszcze przylocza gazu jest po drugiej stronie drogi,mam tak samo i gazownia chce za same dostarczenie do ogrodzenia 8500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suire 19.03.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Fakt,ceny rosną w zastraszajacym tempie,ale ja bym zaryzykowała.Fundamenty i przyłącza to czasem wielkie ukryte koszty(U nas tak było.Wyszła piwniczka,płyta,drenaz...itp.)W razie czego masz przecież 16 a działki.To dobra lokata.Jeśli połowę sprzedaż to spokojnie wykończysz dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 19.03.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Grunt to pozytywne nastawienie! Uda się i juz Ja też liczę, że zmieszczę się w tym co zaplanowałam Życie pewnie pokaże co innego Ale kto nie ryzykuje ten nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariella 20.03.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 kropeczka 27 masz swięta rację. Tylko mało jest chyba prawdziwych ryzykantów. Gdyby mój mąz 10 lat temu nie zaprowadził mnie prosto z pracy do architekta , dalej byśmy pewnie mieszkali pod tarasem u teściowej brrr. a tak wyjał ostatnie 2.500zł. z książeczki kupiliśmy projekt i tak sie zaczeło. Faktem jest,ze inni nie dbaja gdzie będa kiedyś mieszkać i żyja chwilą obecną jak moja kuzynka np. My od 10 lat pakujemy całe niemal fundusze w ten nasz dom i nigdzie nie byliśmy nawet w weekend, samochód juz nawala i ledwie zipie, ale wciaz wozi na budowe materiały.Mnie zwolnią po wychowawczym z pracy już za 4m-ce.Taki niemiły obowiązek pracodawcy. Ale mam nadzieję, ze kiedyś gdy inni pójda po rozum do głowy i zaczna myśleć o swoim stałym lokum, ja własnie zacznę swój zasłuzony wypoczynek. moze za pózno, ale lepiej niz wcale . Pozdrawiam wszystkich ryzykantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariella 20.03.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam. Mam okazje kupić działkę 16a z rozpoczęta budową, na działce są fundamenty, podciągnięta woda do domu i prąd, gaz po drugiej stronie drogi. Wszystkie pozwolenia są aktualne jeszcze 1,5 roku. Działka jest na północ od Krakowa. Projekt domu ma 113m, garaż 19m. Mam przeznaczone na budowę 150 tyś. Większą część pracy w budowie chcę wykonać sam z pomocą rodziny. Czy wystarczy mi ta kwota (150 tyś) na wybudowanie i wykończenie chociaż parteru żebym mógł sie do niego wprowadzić????????????? Projekt domu - http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-19,18,61,opis.html Proszę o opinię z waszego doświadczenia. Dziękuję i pozdrawiam. Dobrze by było znalezc tania ekipe, ale o taka teraz trudno. U mojej sasiadki garaz budowali górale,i nawet lepiej niż poprzednia ekipa dom. Moze ktoś poleci kogoś . poza tym metoda gospodarcza tez jest ok. ale przemęczenie gwarantowane, zwł. gdy chodzi o krótki termin. Ja nauczyłam sie tynkowac (oprócz sufitu),kłaść fugi, kładzenie gładzi gorzej. Nie mamy co prawda pałacu, ściany nie sa moze gładkie jak szkło, ale mamy własne mieszkanie. Jest sucho, ciepło a mój syn w końcu przestał chorować. nie mamy grzyba i to jest najwazniejsze. Jesli dasz rade rób jak najwiecej sam, a pieniadze w ten sposób zaoszczedzone przeznaczysz na kafle lub poprawki, których Ci nie zycze. Pozdrawiam i głowa do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariella 20.03.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam. Mam okazje kupić działkę 16a z rozpoczęta budową, na działce są fundamenty, podciągnięta woda do domu i prąd, gaz po drugiej stronie drogi. Wszystkie pozwolenia są aktualne jeszcze 1,5 roku. Działka jest na północ od Krakowa. Projekt domu ma 113m, garaż 19m. Mam przeznaczone na budowę 150 tyś. Większą część pracy w budowie chcę wykonać sam z pomocą rodziny. Czy wystarczy mi ta kwota (150 tyś) na wybudowanie i wykończenie chociaż parteru żebym mógł sie do niego wprowadzić????????????? Projekt domu - http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-19,18,61,opis.html Proszę o opinię z waszego doświadczenia. Dziękuję i pozdrawiam. aha i jeszcze jedno projekt bardzo ładny, ale uwazaj na kominy. To bardzo newralgiczny punkt w całym domu. U mnie ekipa zrobiła za małe otwory kominowe, nawet kierownik budowy sie nie kapnał.Wydało się przy pierwszym paleniu, mała drożnośc, kiepski ciag. A po drugie do klinkieru użyli zwykłej zaprawy(ja sie wtedy nie znałam a oni chyba tez),komin nieszczelny,bo niedokładnie położyli. Teraz mam niezłe wykwity na scianie w pokoju. No i nigdy nie pal mokrym drzewem.Myśmy mieli sporo desek po budowie no i mamy teraz kłopot z czarną ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 24.03.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 budować,budować i jeszcze raz budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koszyk1969 25.03.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Kwota jaką dysponujesz to jedna kwestia i również twoich potrzeb i oczekiwań.Druga sprawa o której pisałeś to gaz po przeciwnej stronie ulicy.Proponuję abyś się dowiedział jakie koszty poniesiesz żeby korzystać z gazu.Mogą okazać się nie małe,wtedy pozostają alternatywne źródła...DASZ RADĘ !!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts