Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Już trochę napisałam w kawiarni klubowej ale wpisuję nowy wątek - jaki taras lepszy taki na poziomie podłogi w salonie czy taki na który trzeba zejść dwa lub trzy schodki (taki na poziomie ziemi) - tzw. ziemny. Założenie dom poziom zero ma na wysokości 30cm oraz taras będzie niezadaszony (może w przyszłości będzie markiza). Proszę o wasze opinie. Jak rozwiązaliście (bądź macie zamiar rozwiązać) to u siebie. :lol:

Taras od strony płd-wsch mamy mały 3m x 3m w obrębie budynku pod dachem ale dla nas takie usytuowanie ma same zalety, nie widać nas od drogi, nie uciekamy gdy zaczyna padać, po południu jest b. przyjemnie bo na tarasie jest cień.

W naszym projekcie taras był dla mnie czymś szalenie ważnym: jest podniesiony w stosunku do ziemi i duża jego część jest zadaszona. Każdy projekt z niezadaszonym tarasem od razu był odrzucany. Już nie mogę się doczekać oglądania letniej burzy z mojego tarasu :p

Ciechanka - wygląd tarasu musisz dopasować do swoich oczekiwań, zależy on od tego:

- czy lubisz spoglądać daleko, czy chcesz się na nim ukryć przed światem,

- czy chcesz się na nim opalać, czy też szukać cienia,

- czy lubisz samotny odpoczynek, czy towarzystwo,

- czy chcesz wykorzystać swoją działkę w niekonwencjonalny sposób, czy stawiasz na bezpośredni kontakt z trawą...

Moje rozwiązanie - taras 3x5m , na wys. około 1,2m nad planowanym trawnikiem. Pod tarasem zagłębienie dające pomieszczenie o wys. 2m , przewiewne, do suszenia drewna do kominka... :p . Trochę widać na mapie Grupy Krakowskiej ( GK np. str. 82).

Taras powinien być na poziomie podłogi pomieszczenia, z którego na ten taras się wychodzi - schodki to wg mnie niewygodne rozwiązanie. Mnie bardzo podobają się tarasy na poziomie trawnika, ale wtedy podłoga w domu też powinna być praktycznie na poziomie gruntu. Z tego powodu chcieliśmy nawet obniżyć o dwa stopnie podłogę w pokoju dziennym, bo w projekcie jest ona na poziomie 30cm. Ale zostaje jak było, usypiemy sobie taką łagodną górkę pod taras ziemny wykończony kostką(granitową, mam nadzieję...) na tę wysokość 30cm, żeby nie schodzić po schodkach ani z pokoju na taras, ani z tarasu na trawnik. :)

P.S. Taras zadaszony był u nas priorytetem przy wyborze projektu, tak jak u Jagny. Ale zrobimy większy, żeby wystawał poza to zadaszenie, żeby można było i w cieniu posiedzieć i na słoneczku. :D

Po modyfikacji mojego projektu zniknął zadaszony taras przy jadalni (jest to teraz część jadalni). Taras będzie wychodził z salonu na południową stronę (stąd pomysł z markizą), bo cienia tam nie uświadczysz. Zaproponowano mi za to by zrobić oczko wodne, które by "podchodziło" do tarasu i dawało chłodek.

• 1 year później...

Taras powinien być na jednym poziomie z salonem czy innym pomieszczeniem, z którym się łączy , no i koniecznie zadaszony. Drugi warunek należy spełnić, inaczej taras będzie użytkowany sporadycznie.

Latem słońce dopieka a deszczyk moczy i wszystkie doraźne rozwiązania typu markiza są nieporównanie gorsze od prawdziwego zadaszenia.