Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prefabrykowana więźba - czy to ma sens ?

Recommended Posts

Czy ktoś tak zrobił ?

Pomysł wydaje się ciekawy:

Wysyłasz projekt i czekasz na wycenę.

Jak Ci odpowiada - zamawiasz. Przygotowanie gotowych elementów jest droższe niż na budowie, ale zużywa się mniej materiału. I z powodu technologii- wydaje sie :):) - materiał musi być dobrej jakości ( czego nie wiem kupując niegotowe drewno)

Cena podobno się wyrównuje.

Potem elementy sa przywożone na budowę, wyładowane dźwigiem i producet może również ją zamontować (szybko i z 7 % vatem :))

Pytanie brzmi : czy to tylko reklama ?

MOje wątpliwości to : jakość drewna, jakość przygotowania i co powiedzą goście od dachu jak przyjdą kłaść dachówkę :):)

Co Wy na to ?

Wygmerałam jakies takie konstrukcje :

http://www.wiazar.pl/strony/start.htm

Nie , bo nie jestem wiarygodny jako ciesla , powiem tylko ze to roznie z nimi bywa , pisze ogolnie , a nie o konkretnej firmie.

Ale dzisiaj ciesielka tez nie jest w najlepszej kondycji .

Delikatnie mowiac.

Ok - czyli uważać - jak zawsze :):) Myślę, że kierbud musi być przy montażu i to odebrać - taki co się na tym zna oczywiście. Bo ja nie odróżnię dobrej więźby od katamaranu :)

Pewnie są jakieś kruczki - np. problem czy dany dach się do takich akcji nadaje...

Nefer, my zakładaliśmy prefabrykowaną więźbę na nasz dach. Dla nas rewelka. Szybkie wykonanie, równiutkie drzewo, bardzo suche. Weszła firma, której w ogóle nie musieliśmy pilnować. Więcej znajdziesz w moim dzienniku (również zdjęcia). Generalnie bardzo polecam. :lol:

Nefer, my zakładaliśmy prefabrykowaną więźbę na nasz dach. Dla nas rewelka. Szybkie wykonanie, równiutkie drzewo, bardzo suche. Weszła firma, której w ogóle nie musieliśmy pilnować. Więcej znajdziesz w moim dzienniku (również zdjęcia). Generalnie bardzo polecam. :lol:

Dzięki - już idę poczytać - a jakbyś mogła mi podesłac namiar to byłoby już super :):)

moj kuzyn mial taka wiezbe tylko ze ona mial to tak zrobione ze mial takie elementy ze dol elementu to jest od razu strop miadzy parterem a poddaszem uzytkowym ja jak rozwazalem taka opcje 2 lata temu to byla sporo drozsza od tradycyjnej technologi czyli strop drewniany i normalna wiezba gdzies tak chyba jeszcze raz tyle. U kuzyna z tego co pamietam to dekarze narzkali ze wiazary sa cienkie i sie ciezko trafia przy przybijaniu lat. Jak dla mnie jest jeszcze jednen minus a mianowicie przestrzen nad poddaszem uzytkowym praktycznie nie nadaje sie do wykorzystania ale tp pczywiscie zalezy od projektu tych kratownic ja mowie o moim przypadku