Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Janzar - mam pytanie , poniewaz pod wpływem twoich porad zamierzam położyć również najpierw papę na chudziaku , ale nigdy nie miałem z tym materiałem doczynienia.

1. Jaka to musi być papa ?

2. Czy papę zgrzewa sie tylko w miejscach łaczenia koljenych pasków (zakładek) , czy przykleja się ją na całej powierzni do chudziaka ?

3. I kiedy ją położyć przed czu po wod-kanie ?

\

Jacek

Fajne zdjęcia ale jak na takim kłębowisku instalacji położyć styropian :o

niestety dokładnie i pracowicie wyciąć od spodu w styropianie rowki na instalacje - pół biedy jak idą prosto - u mnie się narobiłem na łukach...

Janzar - mam pytanie , poniewaz pod wpływem twoich porad zamierzam położyć również najpierw papę na chudziaku , ale nigdy nie miałem z tym materiałem doczynienia.

2. Czy papę zgrzewa sie tylko w miejscach łaczenia koljenych pasków (zakładek) , czy przykleja się ją na całej powierzni do chudziaka ?

\

Jacek

ad 1) termozgrzewalna

ad 2) na całej powierzchni, na zakładkach delikatnie mocniej rozgrzewałem żeby się połączyły (nie można przepalić !!)

ad 3) łatwiej będzie przed wszelkimi instalacjami

Janzar w jakim celu papa na Twoich zdjęciach jest wywinięta pionowo na ściany?

Ja tak zrobiłem tylko z drugą warstwą papy w łazience na poddaszu.

Wszędzie gdzie miałem 1 warstwę grzałem poziomo tak żeby połączyć z izolacją poziomą pod ścianami. Jeżeli wywijasz na ścianę to jak to osiągnąć?

\

Jacek

ad 1) termozgrzewalnaad 2) na całej powierzchni, na zakładkach delikatnie mocniej rozgrzewałem żeby się połączyły (nie można przepalić !!)

ad 3) łatwiej będzie przed wszelkimi instalacjami

Ale jakiś model , symbol ?

u mnie dodatkowo ida rurki z kablami od elektryki- wybitnie w ilościach sporych pod samymi brzegami scian. rozumiem ,że to wszystko raczkami do góry i wklejac tam papę. teraz tylko co z miejscami gdzie za chiny nie da sie tego podnieść do góry- kąty- czym posmarować tę papę od spodu aby to miało ręce i nogi- może jakims dysperbitem. Bo jak zbliże sie z palnikiem do tych oslonek plastikowych to je poprzypalam.
Janzar w jakim celu papa na Twoich zdjęciach jest wywinięta pionowo na ściany?

Ja tak zrobiłem tylko z drugą warstwą papy w łazience na poddaszu.

Wszędzie gdzie miałem 1 warstwę grzałem poziomo tak żeby połączyć z izolacją poziomą pod ścianami. Jeżeli wywijasz na ścianę to jak to osiągnąć?

papa jest wywinieta na scianę ponieważ rzadko sie zdarza aby wystawała w celu jej połączenia z izolacją poziomą fundamentu

oceniam to na ok 80 % wszystkich przypadków na niekorzyśc prawidlowej izolacji pod pierwszą warstwą muru

oczywiście gdy tylko jest taka możliwość to zgrzewamy to w poziomie

pozdrawiam JZ