Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Kasi i Zubra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Marto

Dobrze, dobrze.

Tym razem zapragnęłam takiej kuchni :)

Jakoś tak mi do naszego Ciepłego pasuje.

Nie to, że nowoczesne odrzucam-bo też ciekawie zaaranżowane mi sie podobają- ale poczułam ,że przyszedł czas na kuchnie domową i tyle :)

Montowana będzie pod koniec tygodnia, czekam z niecierpliwością :lol:

Amtla

To życzę spełnienia marzeń.

• 2 weeks później...

Dominika

Mieszkamy od dwóch dni. :D

W ciągu niespełna roku zaliczyłam dwie przeprowadzki i jak na razie -basta!

Padamy ze zmęczenia.

Przez ostatnie dwa tygodnie harowaliśmy po kilkanaście godzin na dobę,żeby wprowadzić się do czegoś co chociaż trochę przypomina dom.I trochę już przypomina ale generalnie mam pieprznik w domu, przed domem , wokół domu :p :p

Najbardziej lubię pić kawę w mojej nowej kuchni.

Jak się ogarnę i odnajdę potrzebny ku temu sprzęt-to wrzucę jakieś fotki.

Marto

Instalacja jest , ale bez centrali/ chwilowy brak kasy/

Jako środek zastępczy jest stosownej mocy wentylator.

Jeżeli chodzi o wyciąg - to o co dokładnie pytasz?

U nas jeden z kanałów dochodzi do kuchni.

No i zamiast okapu - wyciągu będzie pochłaniacz.

W zasadzie okap jest przewidziany bardziej jako element dekoracyjny.

GRATULUJĘ! Nie przejmuj się tym bałaganem, z czasem go jakoś ogarniecie.Najważniejsze, że już jestescie na swoim i nie musicie pałętać się po cudzym. Jasne, ze fajnie byłoby wprowadzić się do gotowego domku gdize tylko wystarczyłoby ułożyć ciuchy i inne rzeczy ale niestety nie wszyscy tak mogą. Dlatego ciesz się i pij z wielką przyjemnoscią kawcię w swojej nowiutkiej kuchni.

Dużo szczęścia na nowym!

Dobrze, że się odezwałaś. Już się zmartwiłam, że jako przeprowadzona przestaniesz zaglądać na forum.

Co do mojego pytania, faktycznie wyraziłam się mało precyzyjnie. :oops: Skoro macie pochłaniaczy to sprawa się wyjaśniła. Pochłaniacz nie zaburza wymiany powietrza tak jak włączenie wyciągu w okapie.

Hej Kochani ! Co tam u Was :) ??? Jak kuchnia i miejsce po "salonce" :)

U mnie się chyba już zaklimatyzowała, nawet nie wiem , bo byłam tam ostatnio w te środę co przewoziliśmy .

Narazie odebrałam już do końca dziennik budowy i uprawomocnione PnB teraz czekam już z niecierpliwością na powrót Jacka ->męża :)

No ale jak tam u Was???? mrozy już zmalały to pewnie działacie sobie :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za fantastyczną pomoc i wogóle.....

Marta

Faktycznie zaglądam rzadziej na forum, bo ciągle jestem w amoku rozpakowywania, sprzątania itp.

Tomek zaraz po wprowadzeniu wyjechał na kilka dni żegnając mnie słowami "jakby co to główny zawór od wody jest tutaj"

Ale tak szybko na pewno się z wami nie rozstanę-moja budowa jeszcze potrwa, oj potrwa.

Poza tym net mi dzaiła gorzej-ostatni wpis w dzienniku wywaliło mi dwa razy :evil:

Może coś dzisiaj wieczorem uda się wrzucić.

Joanno

Dzięki, wszystko ok :)

Miejsce po salonce zaśmiecone i baaardzo puste :cry:

Kuchnia-zdecydowane serce domu.

Bardzo przyjemnie się w niej siedzi-tak więc zapraszamy :)

A ty jak- dajesz jakoś radę dzielna kobieto?

Dzięki :)

Myślałam , że po zamieszkaniu będę miała więcej czasu, ale nic z tego.

Tu coś przykręcić , tu wyczyścić , tu powiesić, tu zamontować.

Na Leroy Merlin nie mogę już patrzeć i zapowiedziałam Tomkowi, że jak zakończymy budowę -moja noga więcej tam nie postanie :lol:

A podpisu nie zmieniam, żeby nie zapeszać-zmienię jak już wszystko będzie jak należy :) :wink:

NO hej ...daję jakoś radę ale już na resztkach "paliwa" funkcjonuję ;) -strasznie się mi wydłuża to oczekiwanie na męża.

A na budowie u mnie cisza, ostatnio tylko ze szfagrem najmłodszym zawiozłam troche gruzu ....czekam ...

Ciesze się ,że mamcie już radośc z mieszkania w kuchni.

Pozdrawiam gorąco !

zauważyłam aktywność na forum i w dzienniku.

Też czytałam ten artykuł o ludziach, którzy projektowanie wnętrz zaczynają od "i żeby koniecznie było miejsce na wbudowany ekspres do kawy".

Ja uczę się cały czas. Dostałam manii izolowania wszystkiego od wszelkiego zła. Mąż lewdo zgadza się położyć dwie warstwy folii na chudziak, ja chcę papę i folię. Naczytałam się wątku o domu pasywnym, gdzie sporo udziela się Jezier.

Naszemu domowi daleko do pasywnego. Ale parę wynalazków chciałabym zastosować - jeśli tylko uda mi się je kupić.

Witaj Marto po przerwie,

No o szkle spienionym już wiem.I co jeszcze wymyśliłaś :)

Ja żałuję , że nie daliśmy grubszego ocieplenia.

Myśleliśmy o 15-tce, ale jak nabywaliśmy styropian-na składzie była tylko 12-stka.

Z drugiej strony mamy grubsze ściany, bo nie 25-tkę / z U= 1,20/ ale 30-tkę/ U=0,68/.

No i ociepliliśmy tą niby słynną termoorganiką, z niby super grafitem.

Wiem, wiem, że to chwyt marketingowy-ale się pocieszam :wink:

Muszę zajrzeć do tego wątku o pasywnym.

Albo się zdołuję , albo dojdę do wniosku , że nie jest najgorzej.

Do wątku pasywnego jeszcze nie dotarłam , ale trafiłam na wątek grzejących prądem.

Dopiero teraz :oops: :)

Z oczywistych względów temat pasywności też tam jest poruszany.Wiadomo nasz dom pasywny nie jest-ale pewne cechy występują :wink:

Prosta, zwarta bryła

mała kubatura

odpowiednie ustawienie do stron świata

ocieplenie-nie jest to mistrzostwo świata , ale też nie najgorzej

"energooszczędna" stolarka

wentylacja mechaniczna

tynki cementowo-wapienne / ktoś napisał, że mają wpływ, nie miałam o tym pojęcia , robiliśmy je z innych względów, ale jeżeli tak jest -to się cieszę/

Może nie pójdziemy z torbami

:o :wink:

Witam,

moze pociągnę wątek czytania muratora: ja tez jak chciałabym cos inaczej niz mi proponują a nie daj boże dodam " a bo gdzieś czytałam..." to zaraz słyszę patrza sie na mnie (oczywiście faceci) z politowaniem i mówią " a bo to nie ma co sie kierowac tym co pisza w muratorze, bo..." :(

Ale musze napisać, że dzieki mojemu czytaniu mamy unikneliśmy pare "wpadek" :)

Ale ja tu przynudzam, a tak naprawde to chciałam pare rzeczy sie dowiedziec :) :

1. jak wygladaja teraz sciany w łazience przy tych plytkach nie do sufitu: tez tak chce ale mąż stawia opór;

2. masz namiary na te tapety angielskie? gdzie mozna je zobaczyc? Chciałabym cos ciekawego i przytulnego do sypialni, niekoniecznie farbe...,

3. nie moge znalezc kominka dynamic na stronie romotop :(

to tyle, proszę o większą ilość zdjec; musze dodac ze tez budujemy domek o podobnej kubaturze i ciekwią mnie twoje rozwiazania aranzacyjne: male mebluje sie trudniej.