Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Kasi i Zubra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czekają Was nie tylko 3 ciężkie tygodnie ale ich wielokrotność niestety.

Dużym ułatwieniem jest to, że będziecie mieszkać bardzo blisko budowy i nie tracicie czasu na dojazdy.

Ale jak pisał Barozi, nie przesadzajcie z kontrolą. Koniecznie weźcie dobrego kierbuda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja tego wcześniej nie zrobiłam i skończyło się jak skończyło - porzuconą budową ( piszę o tym w komentarzach u Baroziego)

Ale, co tam, do roboty :lol: :lol:

Jako wywołany do tablicy....

Mój debiut w twoich komentarzach. Odnośnie tych wymiarów. Ja miałem dokładnie to samo z szerokością murów. Tzn. powiedziałem architektowi, ze chcę budować z MAX'a 220 (szer 28,8), a on jednak o tym zapomniał i wszędzie wrysował U220 (szer 25 cm). Na początku tego nie zauważyłem, bo spieszyło mi się aby uzyskać pozwolenie, później jednak przyszło olśnienie i miałem zagwozdkę. Szybki telefon do architekta i potem konstruktora i problem się rozwiązał. Lać ławy tak jak są zaprojektowane, bloczki fundamentowe kłaść tak jak są zaprojektowane, a ścianki zewnętrzne położyć tak aby zewnętrzna krawędź, była równo ze ścianką fundamentową. Powoduje to zmniejszenie pomieszczeń o 4 cm, ale to nic. Tak już trzeba było zrobić.

Podsumowując zawsze należy zachować zewnętrzne gabaryty domu.

Barozi

Miło mi , że wreszcie zajrzałeś. :)

My wyjdziemy trochę poza obrys w stosunku do projektu, ale minimalnie.

Dzisiaj Tomek miał dokładnie wszystko mierzyć.

No i bloczki fundamentowe kładziemy nie wzdłuż, ale w poprzek.

Nasza ekipa pędzi jak oszalała, nie nadążamy z dostarczaniem mat.

Dzisiaj zadzwonili o 8.20, że bloczki jeszcze nie dojechały i że tracą czas. :o :lol:

fundamenty 65 mb, poszło na to 29 m3 B20 / nasza ława jest wysoka- w zasadzie to ława i ściana fundamentowa w jednym, na to mamy 4 rzędy bloczków/

Co do hydraulika, mamy nadzieję, że wszystko dobrze, ale pan był typowym "fachowcem", na kacu, gabinet pomylił z łazienką / niepotrzebnie rozkuł bloczki/, na końcu okazało się, że za płytko ułożył rury i dzisiaj poprawiał.

Podobno wszystko poprawił, wyprowadzenia i spadki się zgadzają.

Generalnie cały czas trzeba było patrzeć na ręce.

Męczył się z tym 3 dni.Jeszcze mu nie zapłaciliśmy.

W każdym razie Tomek dzisiaj z czystym sumieniem wylał z ekipą chudy beton.

A ja w pracy wznosiłam modły, żeby było dobrze.

Mam nadzieję, że będziecie mieli więcej szczęścia.

Pozdrawiam

dzięki za wyjaśnienie!

pytałam się , bo pamiętam, że dom niewielki a betonu jakoś strasznie dużo wyszło. No, ale jak ława wysoka to wszystko jasne.

U nas jest ponad 70 mb i majster kazał zamówić tylko 15 m3. Mam nadzieję, że wystarczy. Z moich szacunków wyszło lekko więcej.

W sobotę mąż musiał dokupić desek. W składzie majster starannie wybierał deski i tak wyliczył, że zużyli cały materiał, nic nie zabrakło, nic nie zostało i obrzynków też prawie nie ma. :o

pytałam się , bo pamiętam, że dom niewielki a betonu jakoś strasznie dużo wyszło. No, ale jak ława wysoka to wszystko jasne.

Prawda, prawda, jeszcze do tej pory nie ochłonęlam po wydatkach, mamy wysoki poziom wód gruntowych i glinę, trzeba było wynieść budynek do góry, a swoją drogą bloczki też sporo kosztują.

Może dzisiaj uda sie podsumować stan zero.

To napiszę w dzienniku ile kosztował.

:o a jakie znaczenie ma wysokość ławy na rodzaj gruntu?

Jeśli macie glinę to betonu powinno wyjść mniej bo i ława może być w tym przypadku węższa. ( jak jest piach to szersza) .

Wychodzi mi że wasza ława miała wymiary 65 x 0,77 x 0,65 m.

szerokość i wysokość ławy wskazuje na brak dostosowania do warunków glebowych lub wasze podłoże to nie do końca glina.

Lub trzecia opcja to taka że wykonaliście i ławę i ścianę fundamentowa jako monolit, i to by tłumaczyło dlaczego wyszło tyle betonu.

U nas na ławę wyszło tylko 12 m3 :-?

:oops: :oops: :oops: (to ze wstydu za wpis do dziennika)

Widzę, że w zakupach już myślicie o ociepleniu.

W tej chwili poza stan surowy otwarty nie wychodzę myślami. Musimy najpierw zorganizować kredyt, a jakoś ciężko zabrać mi się za zrobienie kosztorysu na potrzeby banku. :evil:

Podobno Jezier oglądał Wasz stan zero, czy wiecie coś o tym? :lol:

• 3 weeks później...

Tak, w międzyczasie zdecydowaliśmy się wyrzucić ściankę/ a w zasadzie fragment ściany nośnej/ między salonem, a hallem. Od razu zrobiło się przestrzenniej.

W zamian całkowicie oddzieliliśmy kuchnię od salonu-pisałam już,że nie jestem zwolenniczką łączenia tych pomieszczeń, połączone miałam w poprzednim mieszkaniu i nigdy więcej.

Uzyskaną w ten sposób ścianę w kuchni wykorzystam na mały stół do codziennych posiłków i dodatkowe szafki. Poza tym trochę ściany nośnej trzeba jednak zostawić :wink:

Ale fajnie , mamy już internet i właśnie testuję jak działa :D