Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Kasi i Zubra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jak to na wsi...nic uwadze bystrych sąsiadów nie umknie :wink: :wink: :lol: :lol:
Tam zaraz bystrych , ot zwykle wscibstwo :D

Z Twoim sie zmawialismy pod centrum handlowym ostatnio :wink:

Soltysowa byla u mnie dzisiaj z podatkiem, znowu kurde nieogarnieta bylam i na kawe prosic nie moglam :roll:

• 2 weeks później...

I co widzę - jedna sie nadal urzadza, druga sie przeprowadza. Widać,że wciąz coś sie u was dzieje. No to fajnie.

Kasiu piszesz ,że nie używasz wszystkich pokoi . U mnie to napewno bedzie inaczej . Mam dorosłe dzieci ( syna i córke ) wiec dwa pokoje sa im potrzebne.

Dodatkowo na górze ten trzeci pokój bedzie słuzył jako TV, komuterowy .

Na dole bedzie sypialnia dla nas starych , a salon dla wszystkich nas i dla miłych moich przyjaciół i gości.pozdrawiam

Tak pomyslalam , ze taki zyrandol kupisz do tej lazienki :D

Wczoraj Pablis do Was sie wybral , ale nikogo prawie nie bylo , sam Rogal urzedowal , ale powiedzial , ze nie ma klucza i nie otworzy w zwiazku z tym

Naganial sie dookola domu i wrocil do mnie , pewnie chcial tarasem wejsc :roll:

Tak na powaznie Rogal chyba spal , bo nie bylo go slychac :wink:

Kasiu, często macie wyłączenia prądu?

Z wtorku na środę prądu nie było całą noc (wiem od sąsiadów). Poza wyłączeniami planowymi (zamówiłam newsletter z ZEW-T) jest wiele wyłączeń spontanicznych. Jak długich - nie wiem, mam tylko informację na manipulatorze alarmu.

Chyba trzeba będzie się przyzwyczaić. :roll:

Stosunkowo często.W czasie burzy-prawie zawsze.Poza tym przerwy od 10 min. do godziny.

Ale się przyzwyczailiśmy.Taka uroda mieszkania na wsi z dala od cywilizacji.

My nawet wody na herbatę bez prądu nie zagotujemy :wink: , mimo to da się przeżyć :)

Zeby prądu nie było całą noc to sobie nie przypominam.Ale może w tym czasie słodko spałam :wink:

Dobrze , że kominek jest ,to chociaż nie pozamarzamy w dobie globalnego kryzysu. :lol:

I zawsze jakąś kiełbaskę da się upichcić.

Witam,

jestem w Twoim dzienniku nowa, ale myślę, że nie obrazisz się jeśli o coś zapytam. A mianowicie interesuje mnie rozwiązanie pokrycia daszku nad wejściem. My mamy podobnie, jednak nie podoba mi się wykończenie tego fragmentu (u nas), który wchodzi pod połać główną dachu ( taki trójkącik). Fachowiec od dachu zabudował mi to fragmentem nadbitki. I teraz wracam do tematu, byłabym wdzięczna o jakieś zbliżenie na zdjęciu jak jest to rozwiązane u Was? I jeszcze jak odprowadzacie wodę z daszku nad wejściem.

Ps. Chociaż wiele zdjęć jest dla mnie niedostepnych, widzę, że macie bardzo gustownie urządzony domeczek. Pozdrawiam.

kafelka

chodzi tobie o to jak mamy zabudowany ganek nad wejściem?

U nas jest podbitka cofnięta w stosunku do dachu.Takie rozwiązanie zaproponował człowiek od podbitki, moim zdaniem to fajnie wygląda, ganek wydaje się mniej masywny.

Ale nie wiem czy o to chodzi?

Napisz, to wrzucę zdjęcie w wolnej chwili / teraz piszę w biegu/ a wklejanie to cała procedura.

Dokładnie chodzi mi o połączenie dachu ganku z dachem domu. My również mamy obniżony daszek ganku i nie podoba mi się połączenie daszku małego z dużym patrząc od dołu (od strony podbitki). Ciężko to wytłumaczyć dlatego postaram się zrobić zdjęcie z tym fragmentem dachu i prześlę je Tobie.

Kasiu mamy podobne domki. Bardzo proszę o radę. Zastanawiam się z mężem nad zlikwidowaniem jednego okna w kuchni po stronie zachodniej zostało by tylko to od północy. Zaznaczam że wysłany link do projektu będziemy budować w odbiciu lustrzanym. Myślimy że może w ten sposub uda nam się uzyskać więcej miejsca na szafki. Gorąco pozdrawiam i proszę o odpowiedz.

http://www.domek.net.pl/index.php?p=domek&id=16

elka 83

Trudno mi jednoznacznie powiedzieć.

Ja lubię moje dwa okna, teraz jak świeci słońce w kuchni jest naprawdę jasno i przytulnie.Ja po prostu lubię dużo okien i światła.

Ale wszystko zależy od układu kuchni.

Jeżeli planujesz dużo górnych szafek to drugie okno faktycznie mocno cię ogranicza.

Ja akurat nie chciałam całego ciągu górnych szafek i jest ok.

Poza tym nie wiem czy planujecie kuchnię otwartą na salon czy nie i na jakim etapie budowy jesteście.

Warto nie sugerować się rozwiązaniem projektanta i zrobić kuchnię w kształcie litery L np.

Wtedy na ścianie kuchnia / salon robisz np. cały ciąg szaf od góry do dołu z zabudowanym sprzętem, a na długiej ścianie szafki z blatem roboczym.

Musisz tylko trochę przesunąć drzwi do kuchni, żeby uzyskać niezbędne 60 cm głębokości ściany.

Z jednym oknem też będzie jasno, nawet od północy, kuchnia ma raptem 10m2 więc wystarczy.

Tylko , że zburzy się trochę harmonia elewacji.

Najlepiej zrób sobie kilka projektów kuchni we własnym zakresie.

Witam kolejnych budujących naprawdę fajny domek.

Jakby co chętnie służę radą.

Oj dawno tu nie byłam. Brakuje mi ciagle czasu.

Kasiu ja tez mam juz dosyc prac wokół domu, usuwanie gruzu, wyrównywanie terenu. Ręce bola , paznokcie połamane, a przed mna jeszcze bardzo duzo prac ogrodowych. Chyba bede musiała zlecic ogrodnikowi. Zobacze ile kasy zostanie.

Odnośnie okien w kuchni. , wczoraj taka myśl mi przyszła , czy aby nie lepiej było z 1 oknem . Nie moge za bardzo ustawic mebli w tej kuchni , brakuje mi miejsca na lodówkę.( którą bede miała obecnie używaną , bo akurat kupiona jest 2 lata temu ). Natomiaste 2 okna w kuchni , to piekny widok.

Pozdrawiam nowobudujacego domek ciepły - Elka83 i zycze przyjemnego budowania. Na jakim jestes etapie , jesli mozna wiedziec. ? pa sle wszystkim pozdrowienia

maryna

Kuchnię mam zamkniętą.W poprzednim mieszkaniu miałam połączoną z salonem i powiedziałam sobie , że nigdy więcej :lol:

Drzwi od hallu oczywiście są, a raczej otwór drzwiowy bo drzwi nie będziemy w tym miejscu montować

Ja mam kuchnię na planie trójkąta, lodówka zaraz przy wejściu, a na ścianie kuchnia/ salon stół do posiłków.Dziecko je obiady i nie gapi się w telewizor.

Jest wygodnie, w miarę przestrzennie, cały bałagan zostaje w kuchni jakby co

:wink: a salon jest salonem.Tam mam drugi stół rozkładany, gościnny.

Trochę zdjęć było w moim dzienniku, ale pewnie ich już nie widać.

Medytuj, medytuj, powodzenia

:lol: