Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Kasi i Zubra

Recommended Posts

u nas jest walka postu z karnawałem :wink:

Mamy z mężem lekko odmienne gusty (to pewnie obciążenia rodzinne) - ja lubię duże okna, jasne podłogi, jasne meble, zero półeczek z durnostojkami. Mój mąż jest odrobinę barokowy.

Każdy szczegół omawiamy dokładnie - procesy decyzyjny mamy więc wydłużony. Jeśli chodzi o łazienkę mam w głowie poustawiane urządzenia (konkretne modele), ale na ścianach widzę ciemność! :cry:

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mnie teraz podobają się zupełnie inne rzeczy niż kilka lat temu.

Cały czas myślę o małej łazience.

Ponieważ jest maleńka-teoretycznie powinna być jasna.

Ale np. ostatnio widziałam połączenie grafitowego gresu z głeboką czerwienią :)

Faaajne!

Tylko nie wiem czy to nie za odważne połączenie i czy będzie mi się po latach nadal podobać.

Ciemny na ścianach-jestem jak najbardziej za!

U mnie jedna ściana bedzie właśnie w takich ciemnych płytkach.

Bardzo lubię komentarze, bo można sobie "pogadać" na boku.

Poruszyłaś problem, który mnie nurtuje od jakiegoś czasu. Uważam, że przenosząc się na wieś trzeba zacząć budować relacje z nowym tu i teraz. Obserwuję jednych z naszych sąsiadów (ale chyba nie są wyjątkiem), mieszkają na wsi i prawie wcale nie wychodzą z domu. Widzę tylko przejeżdżające samochody (3) i nic. Ani do sklepu, ani na spacer, na rower.

Fakt, że dzieci ułatwiają wejście w nowe środowisko. My dzieci nie mamy, będzie nam trudniej. Pewnie starzy mieszkańcy nas kojarzą, ale my ich nie poznajemy, nie kojarzymy. :-?

Uważam, że przenosząc się na wieś trzeba zacząć budować relacje z nowym tu i teraz. Obserwuję jednych z naszych sąsiadów (ale chyba nie są wyjątkiem), mieszkają na wsi i prawie wcale nie wychodzą z domu. Widzę tylko przejeżdżające samochody (3) i nic. Ani do sklepu, ani na spacer, na rower.

Pewnie wcześniej mieszkali w jakimś ogrodzonym po zęby apatramentowcu i teraz stworzyli sobie jego bardziej ekskluzywną wersję.

A tak na poważnie-nam budowanie relacji może ułatwić to, że kupiliśmy ziemię od człowieka posiadającego liczną rodzinę-znając jego znamy teoretycznie pół wsi.

Zgadzam sie ,że takie relacje trzeba budować, także poprzez przejmowanie niektórych miejscowych zwyczajów/ oczywiście w granicach zdrowego rozsądku/

Miałam np. problem z początkiem roku.Zaczynał się od mszy św.

My nie chodzimy do kościoła.Ale doszłam do wniosku, ze skoro tutaj taki zwyczaj-nic takiego się nie stanie-jeżeli na tą mszę razem z dzieckiem pójdę. Nie uważam , że należy demonstrować w takim wypadku swoją niezależność-jestem jaka jestem i pocałujcie mnie gdzieś.

A co do dzieci- moje dziecko póki co mi te relacje utrudnia.

Nie akceptuje tutejszej szkoły.Nudzi się, bo przerabia drugi raz program zerówki.W dużo mniej atrakcyjnej formie niż w przedszkolu do którego chodził.Chciał iść do pierwszej klasy, ale nie zgodziła się psycholog.Teraz jest bunt i dramat, i kompletne lekceważenie nauczycielki.Za chwilę poobraża wszystkich i nici z budowania sąsiedzkich relacji :)

Smieję się, ale to śmiech raczej gorzki. :wink:

Rozpisałam się ,ale miałam sądny dzień i musiałam odreagować-tynkarze, okna , praca, szkoła.A mąż "na wyjeździe"

Drzwi będą lada chwila.

Zyczę wam,jak najkrótszego zastoju i kumatego rzeczoznawcy :lol:

Kasiu właśnie przeczytałam Twoje ostatnie zapiski i cieszę się, że postepy prac są coraz bardziej widoczne. Dom z oknami to już coś, od razu widok inny i tak jakoś po domowemu.

Piszesz o życiu na wsi. Ja parę lat temu nie zamieniłabym bloku i miasta na nic. A teraz pluję sobie w twarz, że nie sluchałam męża jak chciał kupowac działkę. Zbyt długo trwało zanim dojrzałam do tej decyzji a teraz nie mogę się doczekać kiedy bedę mogła usiąść na swoim tarasie, wypić poranną kawę, posłuchać śpiewu ptaków.

Życzę Wam dalszej wytrwałości i FURY pieniędzy na wykończeniówke.

Uważam, że przenosząc się na wieś trzeba zacząć budować relacje z nowym tu i teraz. Obserwuję jednych z naszych sąsiadów (ale chyba nie są wyjątkiem), mieszkają na wsi i prawie wcale nie wychodzą z domu. Widzę tylko przejeżdżające samochody (3) i nic. Ani do sklepu, ani na spacer, na rower.

Zgadzam sie ,że takie relacje trzeba budować, także poprzez przejmowanie niektórych miejscowych zwyczajów/ oczywiście w granicach zdrowego rozsądku/

Moi sasiedzi zawsze wychodzą na spacer nad swój staw nad rzeką jak tylko pojawi się na działce któryś z naszych samochodów :wink: :evil:

Idąc nad staw muszą przejść koło naszej działki. Najpierw jedzie na motorze syn na rekonesns a potem oni na spacer lub samochodem na ryby ( ok 500m drogi)!!!

Dodam, że wybudowali już dom dla swojego syna ( 18 lat) z balkonem 3 m od naszej działki i pięknym widokiem.... nie na rzekę, staw, łąki - tylko na naszą działkę :evil:

Na poczatku też myślałam, ze powinno się takie relacje budować, ale już zmieniałam zdanie. Jednak ludzie, którzy mieszkali wiele lat w mieście mają zupełnie inną mentalność i inne wartości. Ludzie ze wsi inną i mi ta mentalność zupełnie nie odpowiada.( długo by pisać dlaczego).

Cieszę sie że mam już w okolicy przyjciół, którzy mieszkają od 4 lat i Znajomych, których poznałam dzieki forum.

Dominika

Myślę , że wszysko przychodzi z wiekiem -nie wiem ile masz lat, pewnie jesteś dużo młodsza :wink: - u mnie decyzja o budowie domu to był proces długotrwały.

W zamierzchłej przeszłości myślałam, że całe życie spędzę w mieście, potem z przyczyn finansowych było Piaseczno / po Zoliborzu i Sródmieściu to był dramat, ale też takie łagodne przejście z miasta w wieś /nota bene 100 razy wolę nawet najbardziej zabitą dechami wieś od Piaseczna/

Dzięki za wsparcie -fura pieniędzy by się przydała, ale chyba nic z tego :cry:

Kawy na tarasie doczekasz się szybciej niz myślisz-mam nadzieję :)

Jak tam sprawa kominków-zajrzałaś do Bielawskiego?

My już kupiliśmy i jesteśmy b. zadowoleni i z wyboru, i z obsługi.

A co do sąsiadów - na poczatku bardzo mnie zadziwiało i denerwowało takie bezpardonowe oglądanie się za kimś.Teraz co najwyżej śmieszy :lol:

W większości przypadków spotykam się z życzliwością-moim dzieckiem zajmuje się Pani, która mieszka dwa domy dalej, najbliższy przyjaciel mojego syna to chłopak z gospodarstwa niedaleko nas.

Ze o moich bezpośrednich sąsiadach budowlanych nie wspomnę-wiele razy pomagali i ratowali przysłowiowy tyłek w krytycznych sytuacjach.

Tak więc widzisz Betsi doświadczennia mamy zupełnie inne :)

Oczywiście zdarzają się wyjątki, zawsze znajdzie się ktoś kto ci szpilę wsadzi-ale naprawdę mam to gdzieś-zwalczam spokojem i godnościom osobistom

Witam ponownie. Kasiu nieważny jest ile masz lat najważniejsze by realizować swoje marzenia a do tego każdy wiek jest dobry.

Ws. kominka zdecydowaliśmy skorzystać z firmy piaseczyńskiej. Właśnie pan projektuje i zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie rzucamy się na jakieś strasznie drogie wkłady ale jaki dokładnie to jeszcze nie zdecydowaliśmy.

Teraz właśnie użeramy się z dekarzami i szczerze mówiąc mam Ich dość. Marzę by skończyli robotę i poszli sobie. A zostało Im już na prawdę niewiele. UFF

witam z rana.

Jeżeli chodzi o dekarzy to trafilismy na strasznych leniuchów.W porównaniu z murrarzami, którzy byli niesamowicie zorganizowni i pracowali od rana do późnego wieczora to Ci szanują się okropnie i niezbyt przemęczają. Jest Ich 4. Ale najważniejsze jest to, że robota jest zrobiona dobrze. Martwiłam się głównie o ciesielkę bo dach skomplikowany, nie mówiąc już o tych falach ale chyba wyszło nieźle. W tej chwili orynnowują te fale i muszą się nieźle nakombinować by wyszło tak jak powinno.

Wiesz to co my nazywamy kłopotami to są niewielkie problemiki w porównaniu z tym co inni przeżywają na swoich budowach.

Byle do przodu!

Kasiu, napisałam już o tym w swoim dzienniku, że poddaliśmy się z elektryką. Mój mąż, mimo szczerych chęci nie dałby rady. Elektryk szybko wybił mu ten pomysł z głowy.

Jestem tylko zła na siebie, że też uwierzyłam, że damy radę sami. :cry:

Ale, ale zajrzałam, żeby pochwalić Twój pomysł na koncepcję elewacji. Ręcznie formowany klinkier, ho, ho!

Marto,

Poradzić to by sobie może i poradził.Tylko że czasu by mu zeszło, że ho!ho!.

My też mieliśmy plany, a to samodzielnego ocieplenia, a to k-g i.t.d., a nie wyrabiamy, żeby chociaż działkę porządnie posprzątać.

Wybraliśmy opcję- my zarabiamy a fachowcy budują :)

Klinkier na wnękę kosztował nas 8 stówek.Mamy taki prosty domek , że postanowiliśmy trochę" zaszaleć" i go ubarwić.

Jak tam sprawa kredytu?Jeżeli to nie drażliwy temat.

My na wstępie poddaliśmy się z hipotecznym.Nie mam siły na całą papierologię/wystarczyło mi przy budowie/, na minimalną wykończenówkę wzięliśmy minimalną pożyczkę na nie minimalny procent.

Byle podłogi zrobić na parterze,łazienkę i kuchnię.

Teraz mieszkamy na kartonach i w prowizorce w wynajmowanym , to możemy i w prowizorce na swoim :)

Marto, Dorbie

Za pochwały dziękuję.Miło słyszeć, tym bardziej, że tak jak pisałam wymyśliliśmy to wszystko "na czuja" i efekt końcowy mile nas zaskoczył.

Dorbie -nie pamiętam teraz nazwy klinkieru my kupowaliśmy w Warszawie w miejscu gdzie wybór przeogromny i można znależć jaśniejsze, ciemniejsze, bardziej lub mniej przemieszane.Pamiętam tylko, że wychodziło jakieś 120 za m2

Jak odnajdę gdzieś rachunek z nazwą to napiszę.

Marto-szkoda,że nas nie zastaliście przejeżdżając.W sobotę akurat wpadałam dość często na budowę.

Fajnie , że kredyt już klepnięty.

:)

Zuber

Jestem pod wrażeniem Waszego domu i ............... klinkieru we wnęce. :lol:

Bardzo ciekawe i ładne rozwiązanie.

Taki klinkier paasował by mi na cokół, ale pewnie pieniędzy by mi nie starczyło.

Jeśli przełożę tynkowanie na przyszły rok to przez zimę rozważę ten klinkier

( na razie na cokole ma być tynk dekoracyjny, ale jest jeszcze nie kupiony).

A Wy z czego robicie cokół-też z tych cegiełek?

Dziękuję Betsi :D

Cokół mamy już zrobiony, z innego klinkieru, grafitowego jak dach i ponad dwa razy tańszego :) Fakt,taki ręcznie formowany na cokół drogo wychodzi.

Na wnękę zresztą też nie taniutko, zwłaszcza z fugą Mapei, której miało wystarczyć 1-2 opakowania, a poszło 5.

Ale musiałam jakoś odwrócić uwagę od tych nieszczęsnych, białych okien, które były kompromisem.

Klinkier kupowaliśmy w Klinkier-Budzie w Konstancinie.

Zajrzyj tam, może znajdziesz coś co się spodoba, a nie zrujnuje finansowo.

Jest z czego wybierać.

Kiedy przeprowadzka?Nas wszyscy zaczęli straszyć,że nie zdążymy domu wysuszyć i żeby się tak nie spieszyć

:cry: