Betsi2006 10.10.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Zuberku Byłam w tym Klinkier-budzie i widziałam te piękne cegiełki. No ale cóz-trzeba poczekać. Domu na pewno nie zdążycie wysuszyć, ale można mieszkać pierwszy sezon w wilgotnym. Trzeba tylko duzo grzać i wietrzyć.Koszt ogrzewania w tą zimę będą bardzo wysokie.Jeśli masz gdzie mieszkać i nie obciaża to znacznie Waszego budżetu, to moze warto jeszcze poczekać.Zaczęliście już grzać w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 11.10.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Kiedy przejeżdżaliśmy przez Konstancin Klinkier-bud wpadł mi w oko - spory plac na ekspozycję. Do środka nigdy nie zaglądaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 11.10.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Kasiu, a folia i styropian - ułożone czy zrobią to wylewkarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 11.10.2007 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Betsi Zaczniemy grzać w przyszłym tygodniu, jak podłącza kominek. Wolałabym się wprowadzić a nie wynajmować.My wynajmujemy dom i trochę kosztuje. Myślę , że koszt ogrzewania będzie mniejszy niż wynajmu -to raz, na swoim zawsze lepiej niż w wynajętym -to dwa, dom będzie dopilnowany i będzie można w nim dłubać inne rzeczy-to trzy. Poza tym mamy rekuperator-i mamy nadzieję, że ta wentylacja tez przyspieszy proces osuszania domu. Może. U nas walka ognia z wodą-ja-Strzelec mówię -dalej, szybciej! Mój mąż Ryba-powoli , wszystko ma swój czas Marto, u nas wylewkarze machnęli tez styropian i folię.Wylewki już są! Ze wszystkim kosztowało nas 2 tys. + materiał. Połowa mat. do zwrotu, / na szczęście przyjmą/ bo się pomyliliśmy w obliczeniach. Są z Radomia, robią zawodowo, wyślę Tobie namiar na prv. , bo pewnie się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 11.10.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Tak przy okazji, skoro jesteś już po tynkach wewnętrznych. Jaka jest praktyka przy wyliczaniu powierzchni do rozliczenia? Powierzchnia ścian minus powierzchnia otworów plus glify? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 11.10.2007 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 W naszym przypadku powierzchnia ścian + otwory / z duuuużym zaokrągleniem/Ale u nas były tynki tradycyjne, tynkarzom zeszło prawie 3 tyg., harowali od 7-mej rano do 20, spali w warunkach polowych i zrobili b. dobrze, więc z czystym sumieniem daliśmy "napiwek".Jeżeli robicie gipsowe to radzę zrobić tynki po wylewkach.U nas wąż od pompy uszkodził 2 miejsca i trzeba będzie poprawić.Poprawki będą juz gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.10.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 A jaki jest koszt wylewek? 2tys to robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.10.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 tynki gipsowe od 27 do 30 zl/m2.Najczęściej jest 28 zł. A jak z tradycyjnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 12.10.2007 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Dorbie2 tys. to robocizna z rozłożeniem styropianu i folii za 130 m2.Moim zdaniem cena bardzo ok.MartoZa tynki płaciliśmy / razem z glifami/ ok 20 zł /m2Za wytynkowanie domu / cały parter + ściany szczytowe poddasza -5,5 tys./Już po zaokrągleniu.Czyli okazuje się, że bardzo konkurencjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 12.10.2007 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 A!Zapomnialam dopisać, że do jednej i drugiej kwoty należy doliczyć koszt materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.10.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 A jak Wam wyszlo z materialami? Wylewki z agregata? Czy te tynki gipsowe trzeba jeszcze szlifowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 12.10.2007 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Dorbie Około 2 tys. na tynki wewn. i 2,2 tys. za wylewki/ razem ze styropianem i folią/-to ceny materiałów. My nie robiliśmy tynków gipsowych tylko cementowo-wapienne. Nie trzeba szlifować, chyba, że ktoś jest maniakiem. Wylewki z mixokreta. No i zapomniałam o garażu Podane ceny zarówno mat. jak i robocizny obejmują też garaż. Czyli w tej cenie większa ilość metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.10.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Dawno nie zaglądałam. Od czasu do czasu podczytuję wątek grupy nadarzyńsko-grodziskiej. Ostatnio znalazłam tam: [...] ja już długo czekam na wycenę.... też dynamic [...] [...] wygląda na to że dynamiki idą DarkowiB jak swieże bułeczki. Ja zamówiłem we wtorek (zaliczka) a w sobotę był montaż i jak na razie wszystko ok, ale mówił że to ostatni "wolny", kolejni chętni będą musieli poczekać [...] [...] Każdy kominek sprzedawany przez niego jest ostatni uwierz moj też mial być. Zresztą o tej porze wytórnie porzadnych kominków pracuja chyba 24/24h, na tarnawy to sie nawet czekalo 7 tygodni. A jakie są Twoje odczucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 21.10.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Dorbie Około 2 tys. na tynki wewn. i 2,2 tys. za wylewki/ razem ze styropianem i folią/-to ceny materiałów. My nie robiliśmy tynków gipsowych tylko cementowo-wapienne. Nie trzeba szlifować, chyba, że ktoś jest maniakiem. Wylewki z mixokreta. No i zapomniałam o garażu Podane ceny zarówno mat. jak i robocizny obejmują też garaż. Czyli w tej cenie większa ilość metrów. Zuber nie rozumiem, na caly dom za materialy na wylewki zaplacilas 2,2tys? a tynki wewn 2tys? plus robocizna 2 tys? i 5,5tys za tynki? Czy dobrze rozumiem? Sorry ze sie tak przyczepilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 22.10.2007 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ms Nie do końca rozumiem o co chodzi autorowi tego wątku.Ma pretensje do Bielawskiego, że niby twierdzi ,że to ostatni kominek? My byliśmy u niego dwa razy , za pierwszym razem wybraliśmy kominek, później telefonicznie ustalałam termin realizacji, jak mój kominek się pojawił-pojechałam zapłaciłam, dwa dni później dostarczono mi go do domu.Z tym ,że u nas nie było ciśnienia bo kupowaliśmy z wyprzedzeniem.Generalnie odczucia mamy pozytywne, trochę teraz bujamy się z montażem, miał być w ubiegłym tygodniu i się przedłuża-być może uda się jutro.Mam nadzieję , bo musimy zacząć grzać jak najprędzej.Teraz najgorszy moment w sprawach kominkowych-ze względu na pogodę. DorbieDokładnie takie są ceny mat. i robocizny.Z tym, że u nas tynki obejmują cały parter , garaż , schody i ściany szczytowe poddasza.Reszta to będzie gips -karton / skosy i ściany działowe na górze/Wylewki w całym domu/parter ,poddasze i garaż/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 23.10.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Kasiu poweidz mi jak Wam idzie suszenie domu.My za chwilę będziemy mieć ten sam problem. Tynki wewnętrzne juz mamy i okna za chwile wstawią. Myśleliśmy by ogrzewać trochę kominkiem ale czy to wystarczy? Nie chcemy przez zimę zostawiać takiego etapu tylko pchać do przodu dalsze roboty by na wiosnę się wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 23.10.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Tak się składa, że zima to nalepszy czas na schnięcie budynku - niska wilgoć w powietrzu ułatwia oddawanie wilgoci murom. Dlatego też warto wtedy intensywnie wietrzyć wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 23.10.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 wietrzenie teraz to mam na full bo okien brak a i tynki wcale nieźle schną. Gorzej bedzie jak juz okna wstawią wtedy trzeba bedzie regularnie wietrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 23.10.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Komarek Szczerze mówiąc generalnie średnio ale schnie. Czekamy na podłączenie kominka, jak nas Bielawski wystawi do wiatru, weżmiemy kogoś innego. Tynki w pomieszczeniach nasłonecznionych schną nawet nieźle, gorzej od północy i wylewki. Poza tym , my mamy tynki tradycyjne-te zawsze dłużej schną. Teraz , jak jest zimno wietrzymy dużo mniej, przy takiej aurze cieplej i bardziej sucho mamy przy zamkniętych oknach niż otwartych Myślę, że kominek pomoże i nie ma co czekać tylko trzeba działać dalej. Chyba, że wam się nie spieszy, nam bardzo, coraz bardziej doskwiera mi co miesięczna opłata za wynajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 23.10.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 No właśnie o to chodzi, że tu dom prawie stoi gotowy a my tułamy się po wynajętych chałupach. Nam niby sie nie spieszy, tzn nie zakładaliśmy, że mamy wprowadzić sie w tym roku. Roboty rozkładamy w zależności od kasy. Ale na pewno przez okres zimowy bedziemy działać dalej bo im wiecej zrobione tym bardziej chce sie juz mieszkać. życzę pełnej gotowości i słabej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts