Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pyrgon i Żona Pyrgona budują w Golęczewie

Recommended Posts

Start! Trudno sobie na tym miejscu wyobrazić jakiś dom, ale zamierzamy TO zrobić. Parę miesięcy temu robiliśmy objazd okolicy. Pierwszy raz w życiu zatrzymaliśmy się w Golęczewie i... wiedzieliśmy że chcemy TO zrobić właśnie TU.

Po dłuższych poszukiwaniach i namowach udało się nam 13 II br. zostać szczęśliwymi posiadaczami działki. Na razie bez mediów - po prostu kawałek pola :)

http://images20.fotosik.pl/399/2bf5d2b633cffc37m.jpg

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla niezorientowanych:

Golęczewo jest 10 km na północ od Poznania. Miejsce niezwykłe naszym zdaniem - dużo starych domów, przed I wojną św. była to wzorcowa osada kolonistów niemieckich. Stare domy są w różnym stanie ale nadają klimat temu miejscu.

Poza tym otoczenie - z jednej strony las, z drugiej - co prada za trasą Obornicką - drugi jescze większy - biedruski poligon.

Trochę o Golęczewie:

http://www.suchylas.pl/o_gminie/goleczewo

Od paru tygodni czytam sobie forum Muratora (zwłaszcza Grupę Wielkopolską zaczynających wiosną 2007) i jestem lekko wyrtraszony :o

Zastanawiam się skąd ludzie mają tyle czasu żeby uganiać się za tym wszystkim. Nie mając głębszego pojęcia na "te" tematy zdecydowaliśmy się budować z kompleksowym wykonawcą. Cóż będzie drożej ale inaczej nie da rady.

Najgorsze że nic się nie dzieje, a idzie wiosna. A właściwie dzieje się dużo tylko tego nie widać. Zatem kończymy robić projekt. "Opinie" z mediów - 2 mamy, brakuje jeszcze wod-kan. Gadamy z bankami i firmami budowlanymi.

Ambitny i naiwny plan jest taki żeby nie później niż za 3 tyg. złożyć wniosek o PnB i czekać a potem hulaj dusza. Zobaczymy.

http://images22.fotosik.pl/112/a059183bc9bc116am.jpg

Łaskawie odezwały się Wodociągi zwane Aquanetem. Wodociągu się nie planuje i nie wiadomo nic w tej sprawie. Można samemu - 200 m rury :)

Pani sugerowała kontakt z gminą - jako udziałowcem Aquanetu. Gmina mocno i sprężyście się wypięła - pan jakiś-tam kierownik powiedział, że mamy napisać pismo, na który odpowiedzą że nie będzie wodociągu i basta.

Ciekawie czy kiedyś będzie tak jak z telefonią (przynajmniej mobilną). Przeklęci monopoliści...

Gazu nie ma, wody nie ma... Będziemy żyć jak Robinson.

• 2 weeks później...

Zakończone prace nad projektem, w poniedziałek mam odebrać pełną dokumentację. Chłopaki dały czadu i na stropy zaproponowali system Murotermu, który produkuje, a raczej produkowała jedna firma w Polsce (wygasili produkcję i nie wiedzą jeszcze czy wznowią). Pan kontruktor zaproponuje zamienniki.

I wydawałoby się że już będziemy mieć komplet papiórów do złożenia wniosku o PNB. A gdzież tam. Poszedłem do Szanownej Gminy z prośbą o uzgodnienie wjazdu na działce. Wydawało mi się że to jest formalność, od ręki albo w ciągu 1 dnia.

He he naiwny. Pan smutny za biurkiem powiedział że 2 albo i nawet 3 tygodnie. Dlaczego? A bo zanim do niego to dojdzie, to musi najpierw przejść przez biuro podawcze i przez wójta. No to ja - że od razu zostawiam mu to u niego. A on że nie, bo jesteśmy w UE, mają jakieś-tam procedury i system do archiwizacji, i dlatego muszę zanieść pismo na dół do biura podawczego.

Kiedy już nasycił się władzą i urzędniczą pozycją, łaskawie skinął głową, uśmiechnął się i rzekł - żeby zadzwonić za tydzień, to zobaczymy...

Przyszły tydzień może być brzemienny w skutki - chciałbym podpisać umowę z firmą na stan surowy otw, ostro ruszyć w banku, no i przede wszystkim złożyć wniosek o to cholerne PNB.

• 2 weeks później...

Podpisaliśmy umowę na stan surowy. Operat się robi, szykuje się ostateczna rozprawa z bankiem. Wczoraj na wizji lokalnej okazało się że sąsiad w ciągu 1,5 miesiąca postawił stan surowy zamknięty i jest już na etapie instalacji. A mi po nocach śni się pozwolenie na budowę. Tudzież rury z gazem i wodą - przybliżające się do naszej działki. Niestey rury i PNB na razie tylko w snach :(

Na naszej ziemi na razie nic, ale słuchanie o tym, o ile podrożała tam ziemia w ostatnich miesiącach , ba tygodniach, zaczyna być przyjemną przeciwwagą dla różnych strachów :)

Uff sprawy powoli nabierają tempa. Starostwo kazało uzupełnić jakieś 2 duperele w projekcie (wygląd szamba - wystarczyło podłe xero + projektant "zapomniał" wyrysować kreskę oznaczającą przyłącze do wodociągu który nie istnieje) - Pan powiedział że 7-8 maja powinnismy mieć PNB.

Dostaliśmy też decyzję o przyznaniu kredytu. Po wielkich bojach ale na niezłych waruinkach. Jakby ktoś szukał naprawdę dobrego kredytu to mogę polecić :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

W weekend żniwa. Ale ciołki z nas. 2 tygodnie wcześniej sąsiad który trzyma konie skosiłby i sprzątnął zboże za free i z pocałowaniem ręki. A tak zboże przerosło, dla koni się nie nadaje, krów w większej ilości nikt nie trzyma i lipa. Musiałem dać 250 pelenów za skoszenie i wywiezienie zboża :evil:

http://images21.fotosik.pl/344/db72a9d5a1a23cb2m.jpg

We wtorek zaczęło się. No może tak na ćwierć gwizdka. Przyjechał cat i wyrównał ziemię pod geodetę. Pan Franek zaczął kopać studnię. Chcemy mieć studnię kopaną - nie wierconą. A nuż wyschnie - podobno wtedy wlewa się cysternę wody. A remiza tuż obok :)

http://images20.fotosik.pl/399/aa62c320fcbb050fm.jpg

Zapomniałem dodać - dom będzie budować firma Investdom. Ta sama co u Włóczykija i paru innych z forum. Panowie budowlani, starajcie się, to będę chwalił i polecał; nie będziecie się starać - nie omieszkam się podzielić wrażeniami :)

W poniedziałek albo wtorek ma się zacząć na poważnie - chłopaki mają zacząc kopać fundamenty.

No to pozdrawiam. W Golęczewie mieszkali moi dziadkowie, tu wychował się mój ojciec, sam niemal co wakacje jako dzieciak ganiałem po okolicy. Teraz buduje się w Golęczewie moja ciotka, co prawda trwa to chyba z 10 lat, ale już zaprasza nas do siebie na przyszłe wakacje. Pożyjemy, zobaczymy.

Rzeczywiście wieś bardzo sympatyczna, niedaleko las, przy drodze do którego rosły kiedyć fantastyczne czereśnie. Ojciec bardzo miło wspomina Golęczewo - zatem życzę Wam, byście byli tu równie szczęśliwi jak mój ojciec.

Zebrałem się i dodałem pierwsze foty. Naprawiam błąd - i kłaniając się w stronę Szanownych Pierwszych Komentatorów Mojego Skromnego Dzienniczka :oops: dodaję rysunek elewacji + rzuty

http://images20.fotosik.pl/399/2901aaee67941b78m.jpg

http://images22.fotosik.pl/112/634944ee866c8bd4m.jpg

http://images20.fotosik.pl/399/9f3533539df5cef1m.jpg

Uprzedzam pytania ciekawskich: front działki mamy od strony południowo-zachodniej. Stąd układ pomieszczeń, okien, tarasów itd - nieco dziwaczny na pierwszy rzut oka. Wbrew pozorom przy naszym styku życia to dziwadło będzie całkiem wygodne (mam nadzieję...)

Dziś ostateczna i pozytywna decyzja z banku - mamy kredyt, podpisujemy cyrograf w piatek. Fachowa i miła obsługa, dużo dobrej woli i naprawdę niezłe warunki. Nie tylko finansowe - nie chcą żadnych faktur, i w paru innych sprawach też poszli na rękę.

Poszukującym dobrego kredytu chętnie dam namiary :)