Pyrgon 18.03.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Start! Trudno sobie na tym miejscu wyobrazić jakiś dom, ale zamierzamy TO zrobić. Parę miesięcy temu robiliśmy objazd okolicy. Pierwszy raz w życiu zatrzymaliśmy się w Golęczewie i... wiedzieliśmy że chcemy TO zrobić właśnie TU. Po dłuższych poszukiwaniach i namowach udało się nam 13 II br. zostać szczęśliwymi posiadaczami działki. Na razie bez mediów - po prostu kawałek pola http://images20.fotosik.pl/399/2bf5d2b633cffc37m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 18.03.2007 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Dla niezorientowanych:Golęczewo jest 10 km na północ od Poznania. Miejsce niezwykłe naszym zdaniem - dużo starych domów, przed I wojną św. była to wzorcowa osada kolonistów niemieckich. Stare domy są w różnym stanie ale nadają klimat temu miejscu. Poza tym otoczenie - z jednej strony las, z drugiej - co prada za trasą Obornicką - drugi jescze większy - biedruski poligon. Trochę o Golęczewie:http://www.suchylas.pl/o_gminie/goleczewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 18.03.2007 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Od paru tygodni czytam sobie forum Muratora (zwłaszcza Grupę Wielkopolską zaczynających wiosną 2007) i jestem lekko wyrtraszony Zastanawiam się skąd ludzie mają tyle czasu żeby uganiać się za tym wszystkim. Nie mając głębszego pojęcia na "te" tematy zdecydowaliśmy się budować z kompleksowym wykonawcą. Cóż będzie drożej ale inaczej nie da rady. Najgorsze że nic się nie dzieje, a idzie wiosna. A właściwie dzieje się dużo tylko tego nie widać. Zatem kończymy robić projekt. "Opinie" z mediów - 2 mamy, brakuje jeszcze wod-kan. Gadamy z bankami i firmami budowlanymi. Ambitny i naiwny plan jest taki żeby nie później niż za 3 tyg. złożyć wniosek o PnB i czekać a potem hulaj dusza. Zobaczymy. http://images22.fotosik.pl/112/a059183bc9bc116am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 22.03.2007 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Łaskawie odezwały się Wodociągi zwane Aquanetem. Wodociągu się nie planuje i nie wiadomo nic w tej sprawie. Można samemu - 200 m rury Pani sugerowała kontakt z gminą - jako udziałowcem Aquanetu. Gmina mocno i sprężyście się wypięła - pan jakiś-tam kierownik powiedział, że mamy napisać pismo, na który odpowiedzą że nie będzie wodociągu i basta. Ciekawie czy kiedyś będzie tak jak z telefonią (przynajmniej mobilną). Przeklęci monopoliści... Gazu nie ma, wody nie ma... Będziemy żyć jak Robinson. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 31.03.2007 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Zakończone prace nad projektem, w poniedziałek mam odebrać pełną dokumentację. Chłopaki dały czadu i na stropy zaproponowali system Murotermu, który produkuje, a raczej produkowała jedna firma w Polsce (wygasili produkcję i nie wiedzą jeszcze czy wznowią). Pan kontruktor zaproponuje zamienniki. I wydawałoby się że już będziemy mieć komplet papiórów do złożenia wniosku o PNB. A gdzież tam. Poszedłem do Szanownej Gminy z prośbą o uzgodnienie wjazdu na działce. Wydawało mi się że to jest formalność, od ręki albo w ciągu 1 dnia. He he naiwny. Pan smutny za biurkiem powiedział że 2 albo i nawet 3 tygodnie. Dlaczego? A bo zanim do niego to dojdzie, to musi najpierw przejść przez biuro podawcze i przez wójta. No to ja - że od razu zostawiam mu to u niego. A on że nie, bo jesteśmy w UE, mają jakieś-tam procedury i system do archiwizacji, i dlatego muszę zanieść pismo na dół do biura podawczego. Kiedy już nasycił się władzą i urzędniczą pozycją, łaskawie skinął głową, uśmiechnął się i rzekł - żeby zadzwonić za tydzień, to zobaczymy... Przyszły tydzień może być brzemienny w skutki - chciałbym podpisać umowę z firmą na stan surowy otw, ostro ruszyć w banku, no i przede wszystkim złożyć wniosek o to cholerne PNB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 03.04.2007 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Projekt odebrany, wniosek o o PNB złożony. Panie w starostwie (zwłaszcza jedna) o mało co mnie nie pogryzła, nie chciała pomóc tylko wyzywała że nie wiem i nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 06.04.2007 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 No, gmina się obudziła i wystawiła tzw. decyzję o wjeździe na działce. Czyli wygląda na to że mamy komplecik do PNB. We wtorek podrzucę do Starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 15.04.2007 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Podpisaliśmy umowę na stan surowy. Operat się robi, szykuje się ostateczna rozprawa z bankiem. Wczoraj na wizji lokalnej okazało się że sąsiad w ciągu 1,5 miesiąca postawił stan surowy zamknięty i jest już na etapie instalacji. A mi po nocach śni się pozwolenie na budowę. Tudzież rury z gazem i wodą - przybliżające się do naszej działki. Niestey rury i PNB na razie tylko w snach Na naszej ziemi na razie nic, ale słuchanie o tym, o ile podrożała tam ziemia w ostatnich miesiącach , ba tygodniach, zaczyna być przyjemną przeciwwagą dla różnych strachów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 20.04.2007 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Operat zrobiony, wniosek do banku złożony - tylko ani widu ani słychu o PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 27.04.2007 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Uff sprawy powoli nabierają tempa. Starostwo kazało uzupełnić jakieś 2 duperele w projekcie (wygląd szamba - wystarczyło podłe xero + projektant "zapomniał" wyrysować kreskę oznaczającą przyłącze do wodociągu który nie istnieje) - Pan powiedział że 7-8 maja powinnismy mieć PNB. Dostaliśmy też decyzję o przyznaniu kredytu. Po wielkich bojach ale na niezłych waruinkach. Jakby ktoś szukał naprawdę dobrego kredytu to mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 08.05.2007 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Uhaha podobno jutro PNB ma być do odbioru. Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 09.05.2007 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Jest PNB. Co zabawne, jutro muszę je odebrać drugi raz (za żonę ) i dopero od jutra będzie biec czas uprawomocnienia. http://images22.fotosik.pl/112/dc246343232d9e0em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 23.05.2007 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 W weekend żniwa. Ale ciołki z nas. 2 tygodnie wcześniej sąsiad który trzyma konie skosiłby i sprzątnął zboże za free i z pocałowaniem ręki. A tak zboże przerosło, dla koni się nie nadaje, krów w większej ilości nikt nie trzyma i lipa. Musiałem dać 250 pelenów za skoszenie i wywiezienie zboża http://images21.fotosik.pl/344/db72a9d5a1a23cb2m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 23.05.2007 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 We wtorek zaczęło się. No może tak na ćwierć gwizdka. Przyjechał cat i wyrównał ziemię pod geodetę. Pan Franek zaczął kopać studnię. Chcemy mieć studnię kopaną - nie wierconą. A nuż wyschnie - podobno wtedy wlewa się cysternę wody. A remiza tuż obok http://images20.fotosik.pl/399/aa62c320fcbb050fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 23.05.2007 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Zapomniałem dodać - dom będzie budować firma Investdom. Ta sama co u Włóczykija i paru innych z forum. Panowie budowlani, starajcie się, to będę chwalił i polecał; nie będziecie się starać - nie omieszkam się podzielić wrażeniami W poniedziałek albo wtorek ma się zacząć na poważnie - chłopaki mają zacząc kopać fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 24.05.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No to pozdrawiam. W Golęczewie mieszkali moi dziadkowie, tu wychował się mój ojciec, sam niemal co wakacje jako dzieciak ganiałem po okolicy. Teraz buduje się w Golęczewie moja ciotka, co prawda trwa to chyba z 10 lat, ale już zaprasza nas do siebie na przyszłe wakacje. Pożyjemy, zobaczymy. Rzeczywiście wieś bardzo sympatyczna, niedaleko las, przy drodze do którego rosły kiedyć fantastyczne czereśnie. Ojciec bardzo miło wspomina Golęczewo - zatem życzę Wam, byście byli tu równie szczęśliwi jak mój ojciec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 25.05.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Dzięki Ntek. Nam też się tu bardzo podoba - uważamy że Golęczewo ma to coś w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 28.05.2007 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Zebrałem się i dodałem pierwsze foty. Naprawiam błąd - i kłaniając się w stronę Szanownych Pierwszych Komentatorów Mojego Skromnego Dzienniczka dodaję rysunek elewacji + rzuty http://images20.fotosik.pl/399/2901aaee67941b78m.jpg http://images22.fotosik.pl/112/634944ee866c8bd4m.jpg http://images20.fotosik.pl/399/9f3533539df5cef1m.jpg Uprzedzam pytania ciekawskich: front działki mamy od strony południowo-zachodniej. Stąd układ pomieszczeń, okien, tarasów itd - nieco dziwaczny na pierwszy rzut oka. Wbrew pozorom przy naszym styku życia to dziwadło będzie całkiem wygodne (mam nadzieję...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 30.05.2007 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Dziś ostateczna i pozytywna decyzja z banku - mamy kredyt, podpisujemy cyrograf w piatek. Fachowa i miła obsługa, dużo dobrej woli i naprawdę niezłe warunki. Nie tylko finansowe - nie chcą żadnych faktur, i w paru innych sprawach też poszli na rękę. Poszukującym dobrego kredytu chętnie dam namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 30.05.2007 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Ostatni dzień bez dziury na działce. Jutro mają kopać pod ławy fund. A Pan Franek jest na 13tym kręgu - mamy już wodę w studni, może już jutro skończą http://images22.fotosik.pl/117/940aed3f4936bd61m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts