Pyrgon 04.09.2007 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Walka na froncie trwa. Ruszyliśmy ze ściankami działowymi. Więźba niestety nie chce się skończyć - czegoś tam brakuje. Investdom zapewnia że do końća września dom będzie pod dachówką. Zaczyna nam coraz bardziej zależeć na czasie - słyszałem w radiu że zima ma być duga, mroźna i śnieżna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 10.09.2007 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 No więźba stoi zakończona już od paru dni. Ścianki działowe niemal skończone. O dziwo po ich postawieniu pomieszczenia na dole nabrały przestrzeni. Da się żyć w tym domu Teraz murują klinkierem kominy; do środy ma być koniec murarki i może już dekarz wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 10.09.2007 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Z innych nowin: Dobra to taka że podpisaliśmy umowę na budowę do stanu developerskiego. And the winner is... Investdom. Zła to kolejne szoki cenowe co do kosztów wykończenia. Najbardziej mnie zamurowały koszty ogrodzenia. Sąsiad mnie uświadomił - było boleśnie. Nie będę wspominał ile zakłądałem bo wszyscy się będą śmiać. Mniejsze niedoszacowanie mam przy kominku - a to dlatego że chyba chcemy (o zmianie lokalizacji kominka wskazane) wkładu 3-stronnego a co najmniej pryzmatycznego. Co oznacza tylko z tego tytułu wzrost kosztów kominka o 2-3 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 14.09.2007 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Nadejszła zła wiadomość - na prąd jeszcze musimy poczekać. Oczywiście w kategoriach poprawy: będzie lepiej bo będziemy lepszy prąd, jakiś taki smaczniejszy i bardziej pożywny, ale dlatego muszą gdzieś ytam przebudować transformator, i będzie to trwało dłużej. Papiery leżą w niejakim ZUDzie w gminie, potem podreptają jeszcze do stariostwa (zajęcie pasa drogowego) i na dodatek jeszcze podobno będzie 1 miesiąc na uprawomocnienie. Niefajnie - czy uda się założyć ogrzewanie przed zimą?! Ściany działowe już skończone, kominy klinkierem rosną; przyjechała dachówa (w końcu mamy.... Eternit, zwany w Polsce Euronitem), w przyszłym tygodniu wchodzi dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 24.09.2007 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Jesteśmy na etapie namiotu tj. folie, łaty... Przyjechał taśmociąg i dach ówki powoli rozłażą się po dachu. http://images25.fotosik.pl/87/9d9405ec642b7162.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 24.09.2007 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Belki od werandy pomalowane, ruszamy z ociepleniem fundamentu i przymierzamy się do zrobienia tarasów. Wizyta z dawna oczekiwanego inspektora zaowocowała małą młócką (mylił się ten co myślał że w ściankach działowych nie da się nic sp... - a można można; na dachu pojawiły się rynny Nicol a miał być Wavin). Ale nic to. Posuwamy się dalej i mimo tych przeciwności generalny wykonawca spisuje się generalnie dobrze. Zasługuje na medal, może nie złoty ale brązowy tak. http://images13.fotosik.pl/107/72c4b4c180eae882.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 26.09.2007 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mamy mały poślizg.Po pierwsze, Kluczowemu Podwykonawcy czyli P. Gienkowi odnowiła się kontuzja nogi. I nici z akcji Taras-Weranda póki co.Po drugie, jest trochę uwag do poprzednich prac. Z uwagi na uwagi inspektora mają być poprawione nadproża w ściankach działowych; tudzież (to już dokonane) byla szybka wymiana rynien Nicol (nie cieszą się estymą na forum) na obiecane w umowie Waviny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 03.10.2007 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Wczoraj zamknęliśmy pewien etap w budowie - osiągnęliśmy tzw. stan surowy otwarty. Dach gotowy, odebrany... Tym samym również zamknęliśmy umowę z Investdomem opiewającą na budowę do tego etapu. Termin niezły - wystartowaliśmy w ostatnich dniach maja. "Alleluja i do przodu" - cytuję za Ojcem Dyrektorem. http://images28.fotosik.pl/94/21925d11cfc2d8fe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 03.10.2007 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 A to moje ulubione ujęcie z montażu wyłazu dachowego http://images29.fotosik.pl/94/db0ee99947d1ace7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 03.10.2007 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 A to kolejny nabytek muzealny - nie wytrzymałem i kupiłem drugą pocztówkę z Golenhofen - poznajecie szkołę? Tym cenniejsza rzecz, że pocztówka napisana, datowana - w Golęczewie! http://images28.fotosik.pl/94/ecf82bed843a59b1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 10.10.2007 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Mamy okna! Zamiast 25 X, założyli je dziś. No i od razu alarm z Solida. Sprawy nabrały tempa - za wyjątkiem szamba i tarasów które skończymy chyba po EURO 2012. http://images22.fotosik.pl/174/460230d42468e9fa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 14.10.2007 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Dobry news: od wtorku mają wejść tynkarze do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 15.10.2007 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mamy dokumentacje do instalacji gazowej Gaspolu. Jutro moja Kobieta ma zanieść do starostwa, to paranoja - przeleży tam przynajmniej miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 16.10.2007 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Mamy dokumentacje do instalacji gazowej Gaspolu. Jutro moja Kobieta ma zanieść do starostwa, to paranoja - przeleży tam przynajmniej miesiąc Ups - przelezy - oczywiście dokumentacja nie kobieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 23.10.2007 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Z tynkarzy zrobił się tynkarz-samotny rycerz, walczy do późnego wieczora, bardzo ładnie robi. Mówi że za tydzień musi już skończyć. Z innych rzeczy - mamy schody wejściowe, dziurę wykopaną pod taras i kolejną porcję kanoldów na działce. Tudzież rozgrzebane od 10 dni szambo, o tym nawet nie chce mi się gadać. Jesteśmy mniej więcej na półmetku całej zabawy i chyba mam mały kryzys. Początkowy entuzjazm dawno sie ulotnił, a końca nie widać. Prądu ni ma, mrozy idą, mnóstwo rzeczy rozgrzebanych, a już musimy się brać za spzedaż naszego mieszkanka. Oj, będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 24.10.2007 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Dzisiaj się dowiedziałem, że jakiś tam ludek nie wiadomo czy się zgodzi na rozbudowę transformatora. I w dobrej wersji prąd będziemy mieć najwcześciej za 2 miesiące, a jeśli się nie zgodzi - najwcześcien za 4 miesiące. Dzisiaj się dowiedziałem, że być może tynkarz nie zdąży skończyć, a jak nie zdąży skończyć to się wyniesie z budowy i kończyć będzie może inny (na pewno gorszy bo ten jest dobry Dzisiaj się dowiedziałem że Pan Gienek Od Szamba najchętniej by zwiał z budowy. Dzisiaj się dowiedziałem..................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 29.10.2007 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Brama garażowa zamontowana. Hormann. http://images25.fotosik.pl/103/93f4a98ffcdd4261.jpg Tynki mają się skończyć w środę. Co dalej, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 01.11.2007 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 W środę tynki wewnątrz zostały zakończone. Tynkarz wykonał robotę jak należy i godzien pochwały. Jak nakazał starodwany zwyczaj, nie obyło się bez krytyki z jergo strony wobec dotychczasowych ekip (w tym oczywiście murarzy - od teraz zwanych "brygadą Kryzys" ))) http://images33.fotosik.pl/30/bd5ebc63a29c7a49.jpg Po naradzie sztabowej zapadły decyzje o przebiegu dalszych prac. W listopadzie: instalacje CO/wod/kan +posadzki; G/K?poddasze/wełna w grudniu (jeśli tynki/posadzki zdążą wyschnąć), w styczniu (jeśli wyschną później); ocieplenie elewacji - na wiosnę (chyba że wiosna będzie zimą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 01.11.2007 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Pozdrowienia dla Pana Okońskiego i firmy Eurodom która zaprojektowała nam dom. Przypatrzcie się detalom. http://images25.fotosik.pl/105/18f06bd461d49044.jpg Prowadnica bramy garażowej. Z lewej - na oknie. Z prawej - na drzwiach (przejście do mieszkania). Dom podwyższaliśmy o kilkadziesiąt centymetrów w stosunku do projektu. Gdyby nie to, w drzwiach do mieszkania mieśiłby się zaledwie 1,5metrowy kurdupel. Brawo firma Eurodom ul. Obornicka. Jeśli ktoś chce tam projektować lub budować dom - niech się przypatrzy temu zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 06.11.2007 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Zaczęło się! Pojechaliśmy z Żoną do Sanpolu. Piękne rzeczy i jakie drogie.. Poznaliśmy siłę naszych pieniędzy - uczymy się zapominać takie marki jak Villeroy & Boch czy Hans Grohe; a przepraszamy się z Kołem, Rocą i KFA.Od płytek kręci sie w głowie, bez projektanta wnętrz chyba nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts