Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pyrgon i Żona Pyrgona budują w Golęczewie

Recommended Posts

Mam wrażenie że wehikuł czasu mocno przyspieszył. Może nie w sensie efektu, ale na pewno w sensie poczucia jago (czasu) braku.

Jest parę nowin.

Po pierwsze, po wielu pzebojach mamy nareszcie szambo. Historię o poprzednim (taaaak, poprzednim) szambie opiszę jak sie bardziej wyluzuję :evil: :evil: :evil:

Po drugie, ostro działają instalatorzy. CO niemal już położone. Jutro mają kłaść podłogówę.

Po trzecie, niedobrze mi się robi od widoku CATów. Co kilka dni wzywam gościa żeby rozwiózł, zwiózł, wykopał, zakopał, rozkopał, rozgarnął, wyrównał itd. Aktualny stan to: matka ziemia prawie wyrównana (kilka wywrotek od Ziela z Soboty weszło - dzięki!), na niej nieco kup gliny spod szamba; do tego wykopy pod uziom i gazociąg Gaspolu; + wykop pod przyłącze wodne Tam Gdzie Kiedyś Może Będzie Wodociąg; + planowany wykop pod przyłącze do studni (jutro będziem kopać) + planowane od poniedziałku: akcja ogrodzenie.

Po czwarte cały czas nie mamy prądu i nie wiadomo kiedy będzie.

Po piąte wszystko kosztuje więcej niż Mój Genialny Excel zakładał; forsa z kredytu niedługo nam się skończy i trza będzie opylić mieszkanie (już wystawione na Gratce). Co w połączeniu z informacją że nie wiadomo kiedy prąd będzie - daje lekko stresującą informację :roll:

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ano i po szóste. Zatrudniliśmy projektanta wnętrz. Byłem pzeciwko - jestem za. W ciągu paru dni gość rozwiązał kilka kwestii (\związanych z ergonomią, których nie potrafiliśmy rozpykać przez pare miesięcy. Niestety, będzie to wymagać przeróbek w elektryce tudzież wyburzenia jednej ścianki działowej + zbudowania innych 2. Dajemy gościowi kasę a on za nasze pieniądze produkuje pomysły na wydanie jeszcze więcej kasy...

Akle naprawdę fajnie wymyślił. 8)

Instalacje CO/wod-kan zakończone. Rury i rurki rozlazły się po chacie.

http://images31.fotosik.pl/61/b00ec45ce3e7bec3.jpg

Nareszcie też mamy zakończony temat szamba. Szambo to pierwsze urządzenie na działce, które uzyskało pełną, docelową funlcjonalność. Można je już je zapełniać.

Aktualizacja info o prądzie: najbardziej optymistyczny i raczej nierealistyczny termin to II połowa stycznia :evil:

Tymczasowy prąd co chwila wysiada i nie wiem jak to będzie jak będziemy mieli kocioł gazowy.

Ale nie poddajemy się. Od soboty mają robić posadzki, od piątku - ogrodzenie. Po posadzkach - dzrzwi wejściowe tudzież kominek.

• 2 weeks później...

Mamy zrobione posadzki.

Postawione słupki od płotu, brama i furtka.

Świta nadzieja, że za 1,5 miesiąca będą robić ten przeklęty prąd - Enea zarzeka się że już za momencik składa zgłoszenie budowy do starostwa.

Tymczasem kasa z banku zaczyna się kończyć :-?

Sprzedaż mieszkania trwa....

Dziś dużo się działo na budowie. Wszystko w dantejskiej scenerii kosmicznego błocka. Miejccami trzeba bylo uważać żeby woda się nie wlała do gumiaków. Nie potrafię sobie na razie wyobrazić jak doprowadzimy to wiosną do porządku.

No ale - fotki. Odbiór posadzek bez zakłóceń - wszystko równiutkie i poziome. Tu widoczek tzw. swawolni - czyli naszego ulubionego pokoju nad garażem.

http://images24.fotosik.pl/123/a87063164c5f5580.jpg

To nasze piękne drzwi. Wszystko złoty dąb.

I weranda z której przy wieczornej herbatce z rumem będziemy sycić się widokiem zachodzącego słońca. Niestety, wygląda na to że otwór drzwiowy został zrobiony za mało - drzwi wiszą za nisko i trzeba będzie chyba skuwać ostatnią warstwę kanoldów żeby weszła posadzka. Ale tym to się będziemy martwić na wiosnę.

http://images27.fotosik.pl/126/87d8ab3a8f46478e.jpg

Dziś Wielki Dzień - odpaliliśmy ogrzewanie. Nareszcie dosuszymy tynki i posadzki. Kiedy pochwyciłem nagrzewający się grzejnik, poczułem wzruszenie.

Co prawda zwycięstwo jest połowiczne. Woda w kaloryferach jest pożyczona od sąsiadów - ręcznie wpompowana. Nie udało się uruchomić świeżo zakupionej pompy głębinowej - muszę ją odwieźć do serwisu.

Nic to, chata się grzeje 8)

Wczoraj odbyła się pierwsza po długiej przerwie inspekcja rodzinna w pełnym składzie. Żomna była pierwszy raz od 2,5 miesiąca! Grzejniki grzeją aż miło, posadzka ciepła na dole, w górnej łazience jeszcze nie - czyżby nie ruszyła jeszcze podłogówka tam?

Tutaj oglądamy wkład kominkowy czeskiej produkcji Blanzek, podobno przyzwoity. Chłopaki maja stawiać kominek przed Sylwestrem ;)

http://images28.fotosik.pl/130/c83d20dff6c81367.jpg

Wczoraj wieczorem pokaźna porcja emocji i radość na koniec - wylicytowaliśmy na Allegro kolejną starą pocztówkę z Golęczewa. To chyba rozpoczęcie roku szkolnego, albo otwarcie szkoły.

Zastanawiamy się już gdzie je wszystkie powiesić :)

http://images31.fotosik.pl/87/3bb464921a5c28ee.jpg

Dziś dokonaliśmy pierwszego zakupu wykończeniowego - płytek do salonu'kuchni/holu oraz kotłowni/garażu. To po to by sie jeszcze załapać na odliczenie kilkuset złotych VATu. Zgodnei z poleceniem projektanta w "openspace'sie" (tfu angielszczyzna) będzie Paradyż Samara.

http://images26.fotosik.pl/131/1a5ea1780979d5d3.jpg