Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłaga na gruncie.

jaco2002

Recommended Posts

jm1964. Te informacje, to nie żart prima aprilisowy? :lol:

Dzięki za "wygrzebki". Czytałem to już wcześniej. To instrukcja z opakowania IZOMUR-u . Szukam kogoś, kto to potwierdzi. Lub zaprzeczy. Wiesz, papier wszystko przyjmie :)

Znajomy wciąż próbuje mnie przekonać do wykonania tradycyjnej wylewki betonowej, ewentualnie " ciepłej" o której pisał DonGemolo. Z kolei poprzedni właściciel "przeciąga" mnie na stronę podłogi na legarach. Jestem juz totalnie skołowacony :-?

Idzie na szczęście wiosna, spróbuję więc odkopać - tak jak radzisz - kawałek fundamentu i zobaczę , czy schnie. Jak nie, to może do tego czasu odpisze mi ktoś , kto " na własnej skórze" przetestował któryś z preparatów impregnująco-penetrujących...

Tymczasem bardzo Ci dziekuję i życze wesołych Świąt, smacznej święconki i mokrego dyngusa wszystkim, którzy ten post przeczytali :wink:

Do zaś...

• 2 weeks później...

Witam po świątecznej przerwie.

Byłem dziś oglądć ściany. O dziwo - podeschły !! Czyli nie jest źle. Ale co się okazało. Że istnieje ilozacja pozioma !! Odkułem kawałek tynku, pod którym znalazłem kawałek papy. Niestety, w nie najlepszej kondycjii :-?

Fundament do wysokości papy jest zawilgocony. Powyżej izolacji ściana jest ( była) mokra, bo "podciągał" wodę tynk !! Czy obejdzie się wobec tego bez wiercenia dziur i wlewania w nie IZOMURU czy też innych cudów ówczesnej chemii?? Doradźcie, proszę , co z tym zrobić :cry:

Drugie moje pytanie. Czy gdybym chciał wykonać w miejsce istniejącej podłogi na legarach, podłogę na wylewce, to czy łączy się izolacje poziome fundamentu i tej, położonej na wylewce?

Witam po świątecznej przerwie.

Byłem dziś oglądć ściany. O dziwo - podeschły !! Czyli nie jest źle. Ale co się okazało. Że istnieje ilozacja pozioma !! Odkułem kawałek tynku, pod którym znalazłem kawałek papy. Niestety, w nie najlepszej kondycjii :-?

Fundament do wysokości papy jest zawilgocony. Powyżej izolacji ściana jest ( była) mokra, bo "podciągał" wodę tynk !! Czy obejdzie się wobec tego bez wiercenia dziur i wlewania w nie IZOMURU czy też innych cudów ówczesnej chemii?? Doradźcie, proszę , co z tym zrobić :cry:

Drugie moje pytanie. Czy gdybym chciał wykonać w miejsce istniejącej podłogi na legarach, podłogę na wylewce, to czy łączy się izolacje poziome fundamentu i tej, położonej na wylewce?

To ładnie, że podeschło. Tynk przedwojenny mógł być tylko na wapienku. A wapienko ciągnie. Nowy zadaj z cymantem i dobaw jakiego srodka przeciwwilgociowego. Może to samo warto zrobić z zewnętrznym trynkiem?

A propos wylewki: łączy się, ale nie pytaj jak to zrobić bo nie wiem :)

Ja u siebie nie miałem żadnej izolacji w ścianach fondamentowych, więc nie chciałem robic wylewek, bo prześladowała mnie myśl, że wtedy wodę będą chętniej piły fundamenty. Dziś myslę sobie, że to był głupi pogląd i gdybym robił to powtórnie, to zalałbym wylewką pod całą podłogę. Tak też mi mówił pewien młody inzynier budownictwa.

Szkoda, że żaden fachowiec nie chce z nami popisac w tym wątku :)

O jeszcze takie cuś Ci wynalazłem

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=10050&postdays=0&postorder=asc&start=180 - jakś Jagienka pisze pozytywa o Hydrostopie - zahacz ja na priv, ciekawe, co ci powie?

Pozdrawiam

jm1964

• 3 months później...

ja zrobilam tak:

1. zdjelam podloge z desek i wyjelam legary

2. poniewaz podloge trzeba bylo podniesc o ok 40 cm zdjelam wierzchnia warstew gliny

3. ok 5-7 cm przegrabilam z preperatem odgrzybiajacym (nie wiem jaki bo dostalam od rodzicow)

4. warstwe ubilam

5. na to warstawani zwir ubijany (co 10 cm grubosci)

6. podklad betonowy ok 7 cm do wysokosci poziomu izolacji poziomej

7. na to izolacja przeciwwilgociowa pozioma z folii, styropian

8. teraz mysle o ogrzewaniu podlogowym i wykonaniu podkladu pod posadzki z plytek

:wink: nie wiem czy dobrze, bo nie jestem budowlancem

• 2 weeks później...

Z tą izolacją to porażka... :cry:

W środku usuń legary i wybierz ze 20 cm ziemi (tylko nie podkop fundamentów)

jako podkład daj keramzyt - on powinien załatwić sprawę wewnątrz.

Na zewnątrz może spróbuj iniekcję krystaliczną ( zapytaj jakąś firmę co to robi gdzieś w Twojej miejscowości- on obejrzy doradzi , wyceni )

Mój dom jest (wg daty na belce pod podłogą) z 1898 r. Po zdjęciu desek okazało się , że legary leżą na wielkich polnych kamieniach na wysokości od 30 do 50 cm nad ziemią. Zdjęliśmy to wszystko, wytaszczyliśmy kamienie i w powstały dół wrzucamy glinę z rozbieranych pieców kaflowych, tynki ze ścian, przez szpary w suficie resztki polepy ze stychu. Wyrównamy to trochę zagęśćimy (choć i tak świetnie samo się zagęszcza w czasie roboty). Chcemy zrobić wylewki betonowe. W związku z tym mam pytanie czy pod łazienkę (gdzie ma być ogrzewanie podłogowe) warto nasypać trochę keramzytu albo może potłuc stare cegły bo zostało nam ich sporo? Słyszałam , że wszelkie "produkty" glinopochodne świetnie izolują.