vanka99 18.03.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 WitamNa temant okien jest oczywiście sporo do poczytania, ale nie znalazłam tematu dotyczącego optymalnych wymiarów okien. Mam pytanie czy ktos posiada okna w kuchni lub w pokojach o wymiarach 90/120 . Czy według was są to wystarczające wymiary? Drugie pytanie dotyczy okien o wymiarach 150/150 oraz 150/120 przy załozeniu ze dotyczy to wszystkich okien np na piętrze. Czy lepiej wygladaja okna w kwadracie czy w prostokacie? Trzecie pytanie - jak sie mają wymiary okien na dole np. 90/120 do okien na pietrze 150/150 lub 150/120. - czy będą ze sobą harmonizować w ogólnym wyglądzie budynku.Chetnie posłucham opinii osób które sa juz na etapie wstawionych okien oraz wszystkich tych osób, które mają w tym temacie dośwadczenie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuza19 19.03.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ja będę miała w kuchni okno 150x150, w jadalni jeszcze większe 2100x150. Mnie się bardzo podobają duże okna, bardziej kwadratowe niż podłużne i bezwzględnie niedzielone i bez szprosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 19.03.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 vanka99 - a jak masz w projekcie? Z reguły nie warto za bardzo kombinować ze zmianą wielkości i kształtu okien. Ktoś kto projektował dom musiał brać pod uwagę zarówno zależność pomiędzy wielkością szyby a doświetleniem pomieszczenia ( jak zrobisz tak jak w projekcie to napewno nie będzie za ciemno ) jak i względy estetyczne. Nie bardzo rozumiem twój problem. Nie podoba ci się elewacja z oknami o takich kształtach i wymiarach jak w projekcie? Czy masz może wątpliwości innego rodzaju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 19.03.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ja będę miała w kuchni okno 150x150, w jadalni jeszcze większe 2100x150. Mnie się bardzo podobają duże okna, bardziej kwadratowe niż podłużne i bezwzględnie niedzielone i bez szprosów. Zuza19 nie wiem czy mam racje , ale okna 150/150 muszą byc chyba podzielone. Okna o takich rozmiarach według projektu bede miec na pietrze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 19.03.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 vanka99 - a jak masz w projekcie? Z reguły nie warto za bardzo kombinować ze zmianą wielkości i kształtu okien. Ktoś kto projektował dom musiał brać pod uwagę zarówno zależność pomiędzy wielkością szyby a doświetleniem pomieszczenia ( jak zrobisz tak jak w projekcie to napewno nie będzie za ciemno ) jak i względy estetyczne. Nie bardzo rozumiem twój problem. Nie podoba ci się elewacja z oknami o takich kształtach i wymiarach jak w projekcie? Czy masz może wątpliwości innego rodzaju? Annja w projekcie w kuchni mam okna 90/120 i widziałam takie okna , wydają sie małe. Myslimy o powiększeniu okien na 120/120. Podejmując temat rozmiarów okien chciałam posłuchać opinii osób , ktore maja juz doświadczenie w kwstii doświetlenia okien i na co trzeba zwracać uwagę. Mysle, ze powiekszenie okien z 90/120 na 120/120 da więcej światła a jednocześnie nie zaburzy układu okien w całym domu. Dziekuje za wszelkie uwagi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 19.03.2007 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Dziekuje Wszystkim za uwagi i zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuza19 25.03.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Dowiadywałam się i okno 150x150 nie musi być dzielone. Tak naprawdę to w kuchni miałam okno 180x150 ale zmniejszyłam je tylko dlatego, że przy takich wymiarach nie może być uchylne. A w kuchni to raczej niezbędne. Największe okno niedzielone i z funkcją uchylania to 150x150 (tak mnie poinformowano). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts