Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie wymiary okien ?

Recommended Posts

Witam

Na temant okien jest oczywiście sporo do poczytania, ale nie znalazłam tematu dotyczącego optymalnych wymiarów okien. Mam pytanie czy ktos posiada okna w kuchni lub w pokojach o wymiarach 90/120 . Czy według was są to wystarczające wymiary? Drugie pytanie dotyczy okien o wymiarach 150/150 oraz 150/120 przy załozeniu ze dotyczy to wszystkich okien np na piętrze. Czy lepiej wygladaja okna w kwadracie czy w prostokacie? Trzecie pytanie - jak sie mają wymiary okien na dole np. 90/120 do okien na pietrze 150/150 lub 150/120. - czy będą ze sobą harmonizować w ogólnym wyglądzie budynku.

Chetnie posłucham opinii osób które sa juz na etapie wstawionych okien oraz wszystkich tych osób, które mają w tym temacie dośwadczenie.

Pozdrawiam

vanka99 - a jak masz w projekcie? Z reguły nie warto za bardzo kombinować ze zmianą wielkości i kształtu okien. Ktoś kto projektował dom musiał brać pod uwagę zarówno zależność pomiędzy wielkością szyby a doświetleniem pomieszczenia ( jak zrobisz tak jak w projekcie to napewno nie będzie za ciemno ) jak i względy estetyczne.

Nie bardzo rozumiem twój problem. Nie podoba ci się elewacja z oknami o takich kształtach i wymiarach jak w projekcie? Czy masz może wątpliwości innego rodzaju?

Ja będę miała w kuchni okno 150x150, w jadalni jeszcze większe 2100x150. Mnie się bardzo podobają duże okna, bardziej kwadratowe niż podłużne i bezwzględnie niedzielone i bez szprosów.

Zuza19 nie wiem czy mam racje , ale okna 150/150 muszą byc chyba podzielone. Okna o takich rozmiarach według projektu bede miec na pietrze.

pozdrawiam

vanka99 - a jak masz w projekcie? Z reguły nie warto za bardzo kombinować ze zmianą wielkości i kształtu okien. Ktoś kto projektował dom musiał brać pod uwagę zarówno zależność pomiędzy wielkością szyby a doświetleniem pomieszczenia ( jak zrobisz tak jak w projekcie to napewno nie będzie za ciemno ) jak i względy estetyczne.

Nie bardzo rozumiem twój problem. Nie podoba ci się elewacja z oknami o takich kształtach i wymiarach jak w projekcie? Czy masz może wątpliwości innego rodzaju?

Annja w projekcie w kuchni mam okna 90/120 i widziałam takie okna , wydają sie małe. Myslimy o powiększeniu okien na 120/120.

Podejmując temat rozmiarów okien chciałam posłuchać opinii osób , ktore maja juz doświadczenie w kwstii doświetlenia okien i na co trzeba zwracać uwagę. Mysle, ze powiekszenie okien z 90/120 na 120/120 da więcej światła a jednocześnie nie zaburzy układu okien w całym domu.

Dziekuje za wszelkie uwagi

Pozdrawiam

Dowiadywałam się i okno 150x150 nie musi być dzielone. Tak naprawdę to w kuchni miałam okno 180x150 ale zmniejszyłam je tylko dlatego, że przy takich wymiarach nie może być uchylne. A w kuchni to raczej niezbędne. Największe okno niedzielone i z funkcją uchylania to 150x150 (tak mnie poinformowano).