Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament-bloczek czy wylewany?

Recommended Posts

A jak to wygląda kosztowo? Czy cena stali + rosnące ceny betonu nie są argumentem za bloczkiem?

a bloczki to niby z czego są ? myślisz, ze jak beton drożeje to one nie ?

ja wybrałem wylewane, ale to zależy od konkretnego przypadku. Moja ekipa dysponowała szalunkami systemowymi (układane i skręcane) więc szybciej czyt. taniej niż robocizna za murowanie z bloczków no i odpadł koszt desek itp. na szalunki. Stali idzie tyle samo bo to tylko w ławy w zasadzie. Co jest tańsze to trzeba dokładnie policzyć, w moim przypadku jak już pisałem wylewane wyszły taniej no i szybciej.

ja u siebie lalem beton w szalunek bo mi tak bylo wygodniej i szybciej cena materialu wyzsza w przypadku betonu lanego (tak przynajmniej bylo w zeszlym roku beton B 20 210 zl brutto bloczki wtedy kosztowaly 2,00 zl) ale ja robilem na jednym szalunku 2 fundamenty i bedzie jeszcze jeden u mojej siostry tak wiec koszt szalunkow sie rozklada i wtedy wyglada to duzo lepiej

A jak to wygląda kosztowo? Czy cena stali + rosnące ceny betonu nie są argumentem za bloczkiem?

- nie wiem po ile kupisz bloczki, nie wiem ile bedzie Cię kosztowało przygotowanie zaprawy do murowania bloczków oraz same składniki zaprawy , ile kosztuje u Ciebie wynajęcie murarzy i pomocników a ile (ewentualne koparki lub spychacza)

- nie wiem jakie szerokie planujesz sciany monolityczne (mozesz je zaplanowac dowolnie w wersji monolitycznej ... bo z bloczkiem masz tylko 2 wersje ... kładziesz wzdłuż lub po szerokości )

- nie wiem czy zamierzasz kręcic beton na budowie czy kupic gotowy (a tu moze byc spora róznica w cenie ...) niektórzy pisza o opcjach dodatkowych (przy betonie z betoniarni) beton z faktura VAT czy bez faktury... :wink:

to samo bedzie prawdopodobnie dotyczyc kruszywa, kiedy zdecydujesz sie kręcic na budowie .. kruszywo z VAT czy bez VAT - u ...

- w przypadku kiedy zdecydujesz sie na monolit sa również wersje ... z szalowaniem od poziomu ławy lub od poziomu gruntu (wykop wąskoprzestrzeny i betonowanie prosto do gruntu )

- stal dajesz w obu przypadkach (monolitu i bloczków) - wiec tu nie rozumiem Twojego dylematu ...

w kazdej wersji cena moze byc inna - i nie licz tu na podpowiedz bo dla forumowicza Warszawy czy Poznania cena robocizny i betonu moze byc inna

a w wiosce gdzie panuje bezrobocie lecz węzeł betoniarski jest daleko ceny na te same usługi moga sie różnic i to diametralnie ... :-?

natomiast niektórzy wypisuja bzdury - jak tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90895

...Szersza ściana jest droższa niż węższa i basta.

takie wypowiedzi traktuj jako folklor forumowy ...

bo nikt nie wyliczy tego za Ciebie - nie znając danych : na co sie zdecydujesz ? i za ile uda Ci sie to kupic ? ...

a po co stal w scianę monolityczną?

bloczki się zbroi? ...

napisałem machinalnie o stali, która oczywiście daje sie tylko w ławy (i czasem w wieniec nad scianami z bloczków)

zasugerowałem sie pytaniem Yamnika

i odpowiedziłem ze w obu wypadkach daje sie stal ( mysląc oczywiście o ławach) :)

Oczywiście, że mam świadomość że bloczków się nie zbroi, chodziło mi o koszt stali na fundament ponad ławą + zwyżka cen betonu vs brak tego kosztu przy bloczkach - co z pytania wyniknęło.

Dziękuję p. Brzozie za fachowe informacje.

Problem wynika z tego, że ekipie którą biorę wygodniej robi się z bloczków (poza tym mają niską cenę robocizny), a ja trochę obawiam się o jakość takiego rozwiązania.

Pozdrawiam

Yamnik

Problem wynika z tego, że ekipie którą biorę wygodniej robi się z bloczków (poza tym mają niską cenę robocizny), a ja trochę obawiam się o jakość takiego rozwiązania.

no cóz ...

monolityczne sa trwalsze bo całośc jest tak mocna jak najsłabsze jego ogniwo

w murowanych najsłabszym ogniwem jest (na ogół) zaprawa

jesli chodzi o koszty

u mnie było tak

- pierwszy dzień wykopy (ręcznie), plus posypka z pospółki plus ułozenie zbrojenia - 5 ludzi

- dzień drugi - zalanie betonem kręconym na budowie wykopow do poziomu ziemi - 5 ludzi

- dzień trzeci szalowanie i betonowanie ponad poziom ziemi (doszło 2 ciesli) 7 ludzi

czy Twoja ekipa zmieści sie (robiac wykopy, zbrojenie, betonujac ławy i murując sciany fundamentowe ) np. w 20 dniówkach ... ?

p.s.

troche nieszczesliwie zatytułowałes - i wątek "spadł" do sondaży

jesli chcesz go kontynuowac w wymianie doswiadczeń

"uratowac" go moze tylko zmiana tytułu i prośba do moderatora ....