Yamnik 18.03.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam !!! Jestem na etapie adaptacji projektu i zastanawiam się nad rodzajem fundamentu. Działka sucha, płaska, budynek bez piwnic. Ekipa radzi bloczek, ja nie jestem przekonany. Jak to było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 beton prosto do gruntu szalowanie dopiero ponad poziomem terenucałość, ława i sciana - monolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamnik 18.03.2007 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 A jak to wygląda kosztowo? Czy cena stali + rosnące ceny betonu nie są argumentem za bloczkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 19.03.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 A jak to wygląda kosztowo? Czy cena stali + rosnące ceny betonu nie są argumentem za bloczkiem? a bloczki to niby z czego są ? myślisz, ze jak beton drożeje to one nie ? ja wybrałem wylewane, ale to zależy od konkretnego przypadku. Moja ekipa dysponowała szalunkami systemowymi (układane i skręcane) więc szybciej czyt. taniej niż robocizna za murowanie z bloczków no i odpadł koszt desek itp. na szalunki. Stali idzie tyle samo bo to tylko w ławy w zasadzie. Co jest tańsze to trzeba dokładnie policzyć, w moim przypadku jak już pisałem wylewane wyszły taniej no i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.03.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 ja u siebie lalem beton w szalunek bo mi tak bylo wygodniej i szybciej cena materialu wyzsza w przypadku betonu lanego (tak przynajmniej bylo w zeszlym roku beton B 20 210 zl brutto bloczki wtedy kosztowaly 2,00 zl) ale ja robilem na jednym szalunku 2 fundamenty i bedzie jeszcze jeden u mojej siostry tak wiec koszt szalunkow sie rozklada i wtedy wyglada to duzo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 A jak to wygląda kosztowo? Czy cena stali + rosnące ceny betonu nie są argumentem za bloczkiem? - nie wiem po ile kupisz bloczki, nie wiem ile bedzie Cię kosztowało przygotowanie zaprawy do murowania bloczków oraz same składniki zaprawy , ile kosztuje u Ciebie wynajęcie murarzy i pomocników a ile (ewentualne koparki lub spychacza) - nie wiem jakie szerokie planujesz sciany monolityczne (mozesz je zaplanowac dowolnie w wersji monolitycznej ... bo z bloczkiem masz tylko 2 wersje ... kładziesz wzdłuż lub po szerokości ) - nie wiem czy zamierzasz kręcic beton na budowie czy kupic gotowy (a tu moze byc spora róznica w cenie ...) niektórzy pisza o opcjach dodatkowych (przy betonie z betoniarni) beton z faktura VAT czy bez faktury... to samo bedzie prawdopodobnie dotyczyc kruszywa, kiedy zdecydujesz sie kręcic na budowie .. kruszywo z VAT czy bez VAT - u ... - w przypadku kiedy zdecydujesz sie na monolit sa również wersje ... z szalowaniem od poziomu ławy lub od poziomu gruntu (wykop wąskoprzestrzeny i betonowanie prosto do gruntu ) - stal dajesz w obu przypadkach (monolitu i bloczków) - wiec tu nie rozumiem Twojego dylematu ... w kazdej wersji cena moze byc inna - i nie licz tu na podpowiedz bo dla forumowicza Warszawy czy Poznania cena robocizny i betonu moze byc inna a w wiosce gdzie panuje bezrobocie lecz węzeł betoniarski jest daleko ceny na te same usługi moga sie różnic i to diametralnie ... natomiast niektórzy wypisuja bzdury - jak tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90895 ...Szersza ściana jest droższa niż węższa i basta. takie wypowiedzi traktuj jako folklor forumowy ... bo nikt nie wyliczy tego za Ciebie - nie znając danych : na co sie zdecydujesz ? i za ile uda Ci sie to kupic ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.03.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 a po co stal w scianę monolityczną?bloczki się zbroi? zawsze znajdzie się trochę betonu, często gorzej z materiałem do murowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 a po co stal w scianę monolityczną? bloczki się zbroi? ... napisałem machinalnie o stali, która oczywiście daje sie tylko w ławy (i czasem w wieniec nad scianami z bloczków) zasugerowałem sie pytaniem Yamnika A jak to wygląda kosztowo? Czy cena stali + rosnące ceny betonu nie są argumentem za bloczkiem? i odpowiedziłem ze w obu wypadkach daje sie stal ( mysląc oczywiście o ławach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamnik 19.03.2007 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 A jak to wygląda kosztowo? Czy cena stali + rosnące ceny betonu nie są argumentem za bloczkiem? Oczywiście, że mam świadomość że bloczków się nie zbroi, chodziło mi o koszt stali na fundament ponad ławą + zwyżka cen betonu vs brak tego kosztu przy bloczkach - co z pytania wyniknęło. Dziękuję p. Brzozie za fachowe informacje. Problem wynika z tego, że ekipie którą biorę wygodniej robi się z bloczków (poza tym mają niską cenę robocizny), a ja trochę obawiam się o jakość takiego rozwiązania. Pozdrawiam Yamnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Problem wynika z tego, że ekipie którą biorę wygodniej robi się z bloczków (poza tym mają niską cenę robocizny), a ja trochę obawiam się o jakość takiego rozwiązania. no cóz ... monolityczne sa trwalsze bo całośc jest tak mocna jak najsłabsze jego ogniwo w murowanych najsłabszym ogniwem jest (na ogół) zaprawa jesli chodzi o koszty u mnie było tak - pierwszy dzień wykopy (ręcznie), plus posypka z pospółki plus ułozenie zbrojenia - 5 ludzi - dzień drugi - zalanie betonem kręconym na budowie wykopow do poziomu ziemi - 5 ludzi - dzień trzeci szalowanie i betonowanie ponad poziom ziemi (doszło 2 ciesli) 7 ludzi czy Twoja ekipa zmieści sie (robiac wykopy, zbrojenie, betonujac ławy i murując sciany fundamentowe ) np. w 20 dniówkach ... ? p.s. troche nieszczesliwie zatytułowałes - i wątek "spadł" do sondaży jesli chcesz go kontynuowac w wymianie doswiadczeń "uratowac" go moze tylko zmiana tytułu i prośba do moderatora .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts