Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Proszę o informacje jaki bank udziela kredytu na działkę (aktualnie leśną), która ma uchwalone tylko studium (zresztą tak jak cały Wawer), a brak jest warunków zabudowy i planu zagospodarowania.

Dodam, że chcę sfinansować 100% wartości działki + nie mam dodatkowego i pełnego zabezpieczenia w postaci innej nieruchomości - a to ogranicza pole wyboru. Z pierwszych informacji wiem, że lukasowi ponoć wystarcza studium, ale o tym się jutro przekonam w banku.

Czekam na naocznych świadków takich kredytów :-)

https://forum.murator.pl/topic/74786-jaki-bank-daje-kredyt-na-dzia%C5%82k%C4%99-na-podstawie-studium/

Witam !!!!

Miałem wztkę w drodze, ale umowa przedwstępna obligowała mnie do zakupu. Dom Bank poszedł na rękę, w operacie babka od wyceny napisała że działka spełnia wymogi stawiane przy ubieganiu się o wz i kredyt dostałem.

Hej,

Lukas Bank.

Bez problemu.

Bez żadnych WZ w drodze itp.

Zwykła działka rolna, ze studium, gdzie napisane było, że działka jest planowana pod zabudowę jednorodzinną.

Dzięki za dobre wieści - jutro się przekonam na własnej skórze.

Prośba o info jakie warunki dostałaś, czy były jakieś dodatkowe zabezpieczenia w takim przypadku itp...

Jak na razie mam ofertę na kredyt na podstawie studium z:

mBanku

polbanku

millennium

+ lukasa (dzisiaj spotkanie)

Więc jestem umiarkowanym optymistą bo gdzieś musi wypalić!

Teraz mam jeszcze dodatkowe pytanie:

jak sobie radzicie z tym, że bank wymaga podpisanej umowy wstępnej, a umowę właściciel uzależnia od wpłacenia wysokiej zaliczki. Boję się, że zaliczkę wpłacę, a kredytu mogę nie dostać... Jak się można zabezpieczyć na taką okoliczność?

• 2 weeks później...

Teraz mam jeszcze dodatkowe pytanie:

jak sobie radzicie z tym, że bank wymaga podpisanej umowy wstępnej, a umowę właściciel uzależnia od wpłacenia wysokiej zaliczki. Boję się, że zaliczkę wpłacę, a kredytu mogę nie dostać... Jak się można zabezpieczyć na taką okoliczność?

Chyba nie można; kiedyś banki wydawały promesy, teraz nie. Możesz spróbować zapisać w umowie przedwstępnej zwrot zadatku jeśli z przyczyn od Ciebie niezależnych nie otrzymasz kredytu :-? , ale czy sprzedający na to pójdzie?

• 3 weeks później...
W moim przypadku właściciel działki w umowie przedwstępnej zgodził się na klauzulę zabezpieczającą zwrot zaliczki w przypadku braku uzyskania kredytu. Dodam, że wszystko załatwiałem notarialnie.