Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa głębinowa Grundfos

Recommended Posts

Witam,

Powoli przymierzam się do zakupu pompy do studni głębinowej. Planowałem Grundfosa (muszę mieć 3''), więc przed odwiedzinami w sklepach hydraulicznych próbuje dowiedzieć się jak najwięcej na temat pomp tej firmy. Jednak ze strony internetowej jakoś nic nie potrafię wywnioskować. Mają kilka modeli (SQE, SQ, SP, MQ, JP, CH, CHV), w ramach każdego modelu kilka rodzajów (np. SQE1, SQE2, SQE3, SQE5, SQE7) ale za nic nie mogę się zorientować czym one się od siebie różnią i która będzie najlepsza do domu jednorodzinnego (co najwyżej jestem w stanie wykluczyć pojedyńcze sztuki, ale w przypadku pozostałych nie wiem czym się różnią).

Może ktoś wie coś więcej na ten temat? 8)

pozdr.

Aby wybrać pompę trzeba odpowiedzieć sobie na kilka pytań.

Na jaka wysokość ma transportować wodę, jaka wydajność, i ciśnienie.

Polecam SP3. To pompa trójfazowa (o niebo bardziej bezawaryjna niż jednofazowa). U mnie z nadwyżka wystarcza na potrzeby domu i nawadniania ogrodu. Pompa wisi na głębkości ok 10m i bez problemu daje ciśnienie 5atm.

Gość który zakładał nawadnianie musiał stoswać odpowiednie zawory z regulacją aby tryskacze nie sikały za daleko.

Na ogół problem jest z zbyt małym ciśnieniem.

Aby wybrać pompę trzeba odpowiedzieć sobie na kilka pytań.

Na jaka wysokość ma transportować wodę, jaka wydajność, i ciśnienie.

Polecam SP3. To pompa trójfazowa (o niebo bardziej bezawaryjna niż jednofazowa). U mnie z nadwyżka wystarcza na potrzeby domu i nawadniania ogrodu. Pompa wisi na głębkości ok 10m i bez problemu daje ciśnienie 5atm.

Gość który zakładał nawadnianie musiał stoswać odpowiednie zawory z regulacją aby tryskacze nie sikały za daleko.

Na ogół problem jest z zbyt małym ciśnieniem.

Ok, w zasadzie mogę co nieco doprecyzować. Pompę planuje jednofazową (taką mam przewidzianą instalację). Głębokość studni to 13 m. Studnia oddalona od miejsca, gdzie będzie hydrofor o jakieś 25 metrów. Z innymi parametrami to już trudniej o precyzje: docelowo dwie łazienki, 4 osoby. Ew. podlewanie ogródka (choć instalacji do podlewania w najbliższym czasie nie przewiduje). I tyle...

ps1. w WebCAPS muszę podać wydajność i wysokość podnoszenia. Wydajność wpisałem 5m3/h, wysokość podnoszenia 15 m. Program zasugerował mi pompę SQ 5-25....

ps2. Co znaczy, że długość kabla w tej pompie to 1,5 m???

Standard w grundfosach. Musisz dokupic kabel do pracy w wodzie i polaczyc z tym wystajacym z pompy stosujac specjalne koszulki termokurczliwe. Elektryk za takie zlacze nie powinien wziac wiecej jak 50zl.

PS. 5m3 to bardzo duza wydajnosc. Do domow zwykle wystarczaja pompy z rodziny 3. W zaleznosci od wysokosci podnoszenia maja one wydajnosc do 4m3

PS2. Wysokosc podnoszenia wynika nie tylko z glebokosci studni ale z wielu innych parametrow (grubosc rur, ilosc kolan, zaworow, cisnienia tloczenia) musisz podac wszystkie

Standard w grundfosach. Musisz dokupic kabel do pracy w wodzie i polaczyc z tym wystajacym z pompy stosujac specjalne koszulki termokurczliwe. Elektryk za takie zlacze nie powinien wziac wiecej jak 50zl.

Bez sensu. Jeszcze specjalnie elektryka ściągać w tak głupiej sprawie. No cóż...

PS. 5m3 to bardzo duza wydajnosc. Do domow zwykle wystarczaja pompy z rodziny 3. W zaleznosci od wysokosci podnoszenia maja one wydajnosc do 4m3

Zmieniłem w parametrach doboru na 3m3, ale nadal program sugeruje mi pompę o wydajności 5m3. Dziwne...

PS2. Wysokosc podnoszenia wynika nie tylko z glebokosci studni ale z wielu innych parametrow (grubosc rur, ilosc kolan, zaworow, cisnienia tloczenia) musisz podac wszystkie

Na rysunkach na stronie grundfosa wysokość podnoszenia to odległość od pompy do najwyżej położonego odbioru wody w domu. Czy jeśli mam hydrofor, to liczę tak samo, czy wysokość uwzględniam tylko do hydroforu?

Jak mam uwzględnić ilość zaworów, kolan itp. jak nie mam jeszcze hydroforu ani instalacji? Nie ma jakiejś prostszej metody? Np. głębokość studni + ileś procent odległości od hydroforu w poziomie?

Bez sensu. Jeszcze specjalnie elektryka ściągać w tak głupiej sprawie. No cóż...

No nie jest to do końca bez sensu. Skąd mają wiedzieć na jakiej głębokości zostanie zawieszona pompa 10, 30 a może 50m? Jak będziesz zamawiał to możesz poprosić o wersję z kablem (bo mają takie) ale sądze, że wyjdzie drożej niż jak byś sobie sam go kupił.

Zmieniłem w parametrach doboru na 3m3, ale nadal program sugeruje mi pompę o wydajności 5m3. Dziwne...

3m3 powinno wystarczyć.

Na rysunkach na stronie grundfosa wysokość podnoszenia to odległość od pompy do najwyżej położonego odbioru wody w domu. Czy jeśli mam hydrofor, to liczę tak samo, czy wysokość uwzględniam tylko do hydroforu?

Jak mam uwzględnić ilość zaworów, kolan itp. jak nie mam jeszcze hydroforu ani instalacji? Nie ma jakiejś prostszej metody? Np. głębokość studni + ileś procent odległości od hydroforu w poziomie?

Największy wpływ na tzw. wysokość podnoszenia ma ciśnienie tłoczenia. Sugeruję 4bary bo przeważnie takie jest max ciśnienie pracy hydroforu. Na rury, zawory, kolana można dać ok.2m.

Chyba źle posługiwałeś WebCAPS-em otrzymując takie wyniki. Zauważ, że obok pól na wpisanie wartości są przyciski z symbolem kalkulatora, które otwierają formularz pozwalający na wyliczenie danej wartości.

Wstawiając Twoje dane wychodzi, że powinieneś wybrać SQ3-65, ale policz to sobie jeszcze sam.