Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaloryfery.......w podlodze?

Gość

Recommended Posts

Strasznie mi sie nie podobaja wszelkiego typu kaloryfery,do ogrzewania podlogowego tez nie mam przekonania,szczegolnie ,ze zamierzam miec drewniane podlogi.Czy mozna zainstalowac zwykle kaloryfery w :korycie"w podlodze,na to jakas kratka,by nie musiec patrzec na to "monstrum"...........????Acha,powietrzne tez odpada-jestem alergikiem.Z gory dziekuje za wszelkie rady.

Witek.

Jest możliwość, bo takie rozwiązanie znajdziesz w budynkach użyteczności publicznej. Jak jednak chyba zauważyłeś, nie jest to popularne w domkach, więc powody chyba muszą być. Jak widzę 3:

zagłębienie (z 0.5 to chyba minimum), pełna wentylacja (bo powietrze musi jakoś dopływać i wypływać z zagłębienia), nieciekawe dla alergików (podobnie jak konwektory masz grzanie tylko przez konwekcję). Jak jesteś alergikiem, to pomyśl o grzejnikach płytowych (duża część ciepła oddawana przez promieniowanie), albo przemyśl jeszcze raz podłogówkę (prawie tylko promieniowanie).

Witam,

Rozwiazanie takie nie jest czesto spotykane ze wzgledu na koszty.

Grzejnik + obudowa (rynna umieszczona w podlodze) nie sa tanie, chociaz mozna obnizyc koszt takiego rozwiazania wykonujac rynne samodzielnie zamiast jej kupowania. Wtedy pozostaje wylacznie kwestia nabycia samego grzejnika i kratki oslaniajacej gore rynny (choc moze i ja mozna samemu Wykonac). Ja wlasnie u siebie mam zaprojektowane takie rozwiazanie. Nie powinno byc drozsze niz 30% od standardowej instalacji. 3 sztuki ponad 2 metrowych grzejnikow kosztuja okolo 3.000 zl.

Grzejniki do zastosowania w takich przypadkach to VASCO lub Jaga (tej drugiej nazwy nie jestem pewny - ktos mi powiedzial ostatnio, ze u siebie zamiast Vasco moge uzyc grzejnikow takiej firmy).

Pozdrowienia,

Tomek

Mario - ogrzewanie ścienne jest fajnym bajerem, ale może żona zechce przestawić ścianę, że nie wspomnę o kilkukrotnym przestawianiu mebli. Prędzej już widziałbym sufitowe, ale odbiegamy wtedy od optymalnego rozkładu temperatury. Najlepszy jest dla mieszanego podłogowo-ściennego, a potem podłogowe. Przypominam, że podłogówka, to 6% oszczędności w użytkowaniu. Te procenty znawcy podają chyba przy stałej temperaturze, bo nie tak łatwo obniżyć i podnieść temperaturę ze względu na większą dokładność.