Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

trawnik na podjeździe

Recommended Posts

Mam pytanie. Jak zrobić trawnik na podjeździe po ktrórym ok 40 m (wgłąb działki) będzie jeżdziło auto do garażu? Nie chcę kłaść kostki ani betonować podjazdu bo zależy mi na zieleni. Póki co jest tam wyjeżdzone klepisko, a marzy mi się zieleń.

Widywałam takie kostki z dziurą w środku, ale nie wiem na ile to ładnie będzie wyglądać i jest to chyba droga impreza, którą zlecić można tylko firmie, a może są np jakieś metalowe kraty do wkopania?? :lol: No albo macie inne pomysły

Ola

Widywałam w marketach budowlanych zielone plastikowe kratki przeznaczone właśnie na zielone podjazdy. Wyglądają lepiej niż betonowe, bo mniej je widać.

Bruk - bet ma też takie betonowe nibykamienie. Nawet ciekawie to wygląda.

Nie umiem, niestety, skopiować zdjęcia z ich strony, ale nazywa się to "kamień sjeneński". Można znaleźć w "realizacjach" - "dojazdy do garaży".

• 3 weeks później...

Mnie też żona namawia do niezabetonowywania podjazdu tudzież do niekładzenia tam kostki na całej powierzchni.

Z rozwiązań które wydają mi się w miarę eleganckie to dwa pasy dla kół

ułożone z kostki lub płyt.

Widziałem też ślady kół ułożone z bloczków betonowych z odstępami 5-10 cm

Nie jestem do końca przekonany do tych rozwiązań.

Kratka plastikowa... nie wiem. Po jeżdżeniu trawa i tak będzie chyba

zniszczona. Z reguły podjazd jest w miejscu zacienionym i nie wiem jak ta trawa tam wytrzyma. Poza tym w okresie zimowym raczej kiepsko to wygląda.

Za niezabudowywaniem przemawiają także względy finansowe, choć żeby ten szlak był w miarę nośny to przydałaby się dobra podbudowa.

I tu zależy czy przyjeżdżają do Ciebie cięższe pojazdy z opałem bądź szambo.

krata trawnikowa ma właśnie za zadanie chronić trawę przed zniszczeniem.

Po ułożeniu ziemia nieco osiada (podlewanie, deszcz itd) i trawa rośnie 1-2 cm poniżej krawędzi kraty co chroni ja przed zniszczeniem przez koła samochodu.

Co do wielkości obciążeń to kwestia głębokości i stopnia zagęszczenia podsypki.

tu jest opis orientacyjne wartości są w podanym opisie, ale warto by się poradzić specjalisty.

Ja mam tzw. ażury betonowe i są prawie niewidoczne, tyle że użytkuję chałupy weekendowo-wakacyjnie przy codziennym jeżdżeniu sądzę ze były by w większości odsłonięte

Bruk - bet ma też takie betonowe nibykamienie. Nawet ciekawie to wygląda.

Nie umiem, niestety, skopiować zdjęcia z ich strony, ale nazywa się to "kamień sjeneński". Można znaleźć w "realizacjach" - "dojazdy do garaży".

Ja umiem :lol: :

http://www.bruk-bet.pl/img/realizacje/big/63.jpg

Mi się to rozwiązanie bardzo podoba :wink:

Co do kratek - jest tam napisane, że ziemia opada i trawa rośnie ok 2 cm poniżej powierzchni kratki... Czy Panie na wysokim obcasie nie będą miały kłopotów z przejściem po czymś takim?

Mnie też się to podoba. Zastanawiałam się nawet nad takim , ale chcę, żeby chodnik i podjazd jakoś współgrały. Na chodnik to też się nadaje, ale dzieci by były zawiedzione, że nie mają po czym kredą rysować :wink: . Zastanawiam się też, jak się to odśnieża, bo po nierównym chodniku z płyt nie było wygodnie sunąć łopatą, a tutaj pewnie też by zahaczała o kamienie.

Chyba pozostaniemy przy poobijanych kostkach, między którymi "zapuszczę" trawę i mech.

Ja mam kamień sjeneński z firmy Bruk-Bet. Zdjęcia poniżej. Niestety jeszcze nie skończony podjazd i teren pomiędzy chodnikiem a podjazdem ale to się niedługo zmieni.

Pozdro

http://images20.fotosik.pl/206/12b778e4c739d65d.jpg

http://images22.fotosik.pl/88/2d05f6310459d820.jpg

http://images20.fotosik.pl/206/638e43e1b5cceaa7.jpg

Ponieważ jest to płyta o wymiarach 0,5m x 0,5 m i grubości aż 10 cm wystarczy zwykły zagęszczony piasek i nic więcej. Nie trzeba robić podbudowy jak pod kostkę. Możesz utwardzić gruzem ale przy układaniu taka podbudowa jest niewygodna i będzie wymagała dużo wysiłku podczas układania płyt które do lekkich nie należą :) dlatego najlepszy jest zwykły piasek. Ja mam właśnie tak zrobione i można po podjeździe jeździć ciężarówką.

W tym roku dokupowałem jedną paletę po 11 zł / szt. czyli 44 zł za m2. Ale w porównaniu do kostki ma tę zaletę, że nie trzeba praktycznie żadnej podbudowy a i samemu bez problemu można ułożyć. Ja podjazd widoczny na zdjęciu wykonałem sam w 2 całe dni. Płyta waży około 40 kg co oczywiście nie jest mało ale można się nieco odchudzić przy układaniu :)

Pozdrawiam

My położyliśmy kratkę plastikową, pasami o długości 40 m, na szerokość kratki czyli 60 cm, dwa pasy- na dwa koła, by przez trawnik dojeżdżać do garażu/ hali kosza/ stodoły.

Grunt był wybrany na 40cm w głąb i zagęszczony żwirem.

Po pierwszym sezonie koła 2 samochodów, wycięły trawę w pień, a sama kratka zapadła się w środku, twoprzac kolebkę.

Wiosną zerwaliśmy wszystko, przełożyliśmy jeszcze raz robiąc centralnie podsypkę. I pomogło znów tylko na rok...

Najgorsze jest wykopywanie kratki przerośniętej korzeniami trawy i późniejsze czyszczenie jej. Praca syzyfowa.

Może gdyby rozkład sił był inny ( dwa szeregi kratki na 1 pas ruchu) lepiej rozkładały by sie siły, a tak...wątpliwa ozdoba. Bo i koleina, i wystające ponad trawnik brzegi odkształconej kratki, co powoduje trudności w koszeniu, i łyse ścieżki na kratce.

MOże to wina pierwszych kratek i zbyt miękkiej konstrukcji ( kupowaliśmy chyba w 2002roku), ale nie polecam tego cuda, jako eleganckiego ozdobnika.Choć to ja walczyłam z całych sił, by zamiast betonowej kratki, były właśnie - zielone plastiki. Miało być ładnie i praktycznie, a wyszło...

Zaczynam się łamać. Przywiązałam się do mojego projektu podjazdu i chodniczka - taki śliczny mi wyszedł! Pan z firmy wszystkorobiącej (materiał + robocizna) wycenił moją wizję na 11 tys i zapodał, że może zacząć pod koniec czerwca.

Może ten kamień we własnym wykonaniu wyszedłby taniej... Tylko żal się z WIZJĄ rozstawać!

Co robić? Jak robić?

rs6000 czy mógłbyś jakoś w punktach opowiedzieć o wykonywaniu tego podjazdu? Wypożyczałeś zagęszczarkę?

Goście układali akurat u sąsiada kostkę a akurat miałem świeżo teren po koparce wyrównany więc pożyczyłem od nich na 2 godz. zagęszczarkę i zagęściłem sobie grunt na podjeździe a że ziemia u mnie raczej lekka jest - czytaj żółty piach :) więc szybko poszło i miałem gotowe do układania. Podczas układania trzeba tylko ładnie deską zebrać aby było równo i do przodu. Układa się te płyty naprawdę szybko. No i w każdej chwili można dowolną podnieść i podsypać lub obniżyć jak się ułoży nierówno bez konieczności rozbierania poprzednich. Naprawdę polecam - nie dlatego, że akurat je mam, lecz dlatego, że można to sobie zrobić samemu i jest to bardzo proste i nie trzeba zaawansowanych narzędzi czy też materiałów jak np. podsypka betonowa, kamień itp. No i obrzeży nie trzeba bo nic się nie rozjeżdża jak przy kostce.

Pozdro