Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

trawnik na podjeździe

Recommended Posts

Tak szacując koszty to poza ceną tego kamienia sjeneńskiego to jeszcze tylko 40 zł za zagęszczarkę zapłaciłem za całość czyli metr kwadratowy wyniósł mnie wtedy około 40 zł. Po dzisiejszych cenach to jakieś 44 zł. I to wszystko, no może prawie, bo trzeba doliczyć jeszcze trochę bólu w plecach i rękach przez kilka następnych dni po układaniu :lol: bo lekkie te płyty nie są, ale nie są na tyle ciężkie aby sobie z nimi nie poradzić. Kostkę z obrzeżami trzeba liczyć od 90-100 zł za metr.

A jaka satysfakcja z wykonanego własnoręcznie dzieła :))

• 4 months później...

Wg tego co mnie uczyli w szkole pod kazdy podjazd trzeba robic podsypke czyli gruby kamien na dno, potem mniejszy kamien, potem piasek. Tylko glebokosc warstw sie zmienia w zal od obciazenia. Oczywiście zagęszczane.

Fakt ze nie mam doswiadczenia ale wierzę czasami w mądrość innych.

Co do plyt, to ze się jeszcze nie zapadły nie znaczy ze tak się z nimi nie stanie po kilku latach, bo na razie wygladaja na swieze.

Co do kraty zielonej, jest taka u znajomych, dobrze położona, trawnik trzyma się dobrze. 10 lat. Ważne zeby zasypując ziemia zostawić 2 cm na trawę, bo inaczej zostanie oczywiście zajeżdzona i zaduszona. I tez musi byc przygotowany grunt jak pod kostkę.

Pozdrawiam