Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka marka lepsza ..jesli chodzi o sprzet

Recommended Posts

witam poradzcie mi jaka marke wybrac ...Stihl, viking, stiga, shindaiwa, makita czy jakas inna...

potrzebuje kupic

Pilarke spalinowa

Spalionowe nozyce do zywoplotu

Kosiarke spalinowa do wiekszych dzialek

Kose spalinowa z wymiennymi koncówkami ( zylka , tarcza)

sprzet potrzebuje trwaly ktory bedzie dosc czesto w uzyciu ...do firmy uslugowej nie na prywtany uzytek...zadalem to pytanie wszedzie gdzie tylko moglem ale jakos nie dostalem odpowiedzi konkretnej..juz sam nie wiem..w kazdym sklepie reklamuja i wychwalaja sprzet firmy ktora ten sklep reprezentuje..dziekuje za wypowiedzi

Pilarka Stihl albo Husqvarna "no name" raczej nie ma co sobie głowy zawracać.

Kosiarka Viking, ROVER, Stiga jedne z najlepszych ale i najdroższych pytanie czy warto wywalić tyle kasy bo kosiarka to przede wszystkim silnik. Ty masz do wyboru TECUMSEH, Briggs & Stratton albo Honda inne trafiają sie sporadycznie. Jeśli stać Cie na Hondę, to weź, jeśli nie to B&S, TECUMSEH-a raczej bym omijał, bo maja opinie bardziej awaryjnych i gorszy dostęp do serwisu. Przemyśl kwestię napędu, mocy i wielkości w stosunku do powierzchni (było o tym kilka razy)

Kosa Stihl. ewentualnie SOLO lub Stiga jeśli będzie z silnikiem Hondy.

Skoro ma być również z tarczą czyli do haratania chaszczy to min 1,5 KM

Nad nożycami zastanawiał bym się w tym układzie czy nie dokupić końcówki do kosy

edit: MTD jeśli chodzi o silniki mi z głowy wyleciało. Wsadził bym do jednego wora z TECUMSEH

Kosa Stihl. ewentualnie SOLO lub Stiga jeśli będzie z silnikiem Hondy.

Skoro ma być również z tarczą czyli do haratania chaszczy to min 1,5 KM

Nad nożycami zastanawiał bym się w tym układzie czy nie dokupić końcówki do kosy

G.N. , widze ze orientujesz sie nieco w temacie. Zapytam wiec o koncowke do kosy , ktora jest kultywatorem. Warto cos takiego sobie sprawic , czy to tylko nieprzydatny gadzet?

http://skocz.pl/dntt

Pozdrawiam

..... Zapytam wiec o koncowke do kosy , ktora jest kultywatorem. Warto cos takiego sobie sprawic , czy to tylko nieprzydatny gadzet?

http://skocz.pl/dntt

Pozdrawiam

Prawdę mówiąc nie miałem przyjemności z tym szpejem, ale nie wydaje mi sie żeby to miało sens.

1 Do kultywatora czy glebogryzarki trzeba sporą siłę przyłożyć bo albo ślizga się po wierzchu, albo wgryza zbyt głęboko. To to jest na dosyć długim kiju, a że jak wiadomo siła razy ramię itd. to można nieźle przypakować

2 szerokość robocza jest niewielka (większej nie pociągnął by silnik od kosy) więc i obrobienie kawałka ziemi trochę potrwa.

Sumując nie wiem czy ręcznie nie wyjdzie na to samo. Za to taniej i ciszej.

Ale to takie tylko rozumowanie na "chłopski rozum". Doświadczeń nie mam, wiec autorytatywnie sie nie wypowiem.

wlasnie ja tez slyszalem bardzo dobre opinie o shindaiwa..ze sprzet nowy na polskim rynku ale ze poza granicami bardzo dlugo i dobrze sprawdzany...ze posiada silnik C4 o bardzo wysokiej sprawnosci ,..wystarczy wejsc na http://www.shindaiwa.pl i mozna zobazcyc ze ceny ma dosc wysokie ale ponoc tam juz raczej nie ma ze amaorski sprzet tylko raczej mozna podzielic na diwe klasy..pol profesjonalny i profesjonalny......myslalem ze ktos z forum mial juz doczynienia z tym sprzetem i bedzie mogl cos wiecej powiedziec...tyle tych marek jest ze juz sam nie wiem...