Pello 02.12.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Dokładnie. Właśnie to było powodem rezygnacji z tej funkcji. I tak trzeba wieszać, a prądu zżera dwa razy tyle. W zasadzie do sucha wysuszało tylko koszule i inne bardzo cienkie rzeczy.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 02.12.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 tak jak dzis ogladalismy to bylo napisane ze pranie ciagnie ok 0,95 kw a suszarka 4,25!!! dlatego tak pytam a ile trwa takie suszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 02.12.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 W nowym mieszkaniu, jak pisałam, nie mam. Mam natomiast mikroskopijną łazienkę i pralka wyląduje w kuchni. Jest ogromny problem z wieszaniem rzeczy i najbardziej mi brakuje suszarki przy praniu pościeli. Owszem wyjmowało się lekko wilgotne, ale jeśli nie prasowałam od razu, to składałam i już złożone wieszałam na pół godziny do godziny. Zazwyczaj wystarczało. Obecnie bez suszarki wyłączam sobie łazienkę na kilka dni z prania w ogóle, bo i tak będę musiała wieszać rzeczy już złożone, a takie schną dużo dłużej. Z ubraniami jest po prostu wygodnie - po wyjęciu z suszarki rzucam jak leci i po godzinie chowam do szafy. Z pościelą to już całkiem inna bajka, po prostu nie będę miała jak suszyć, jeśli się nie zdecyduję na pralko-suszarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 02.12.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 tak jak dzis ogladalismy to bylo napisane ze pranie ciagnie ok 0,95 kw a suszarka 4,25!!! dlatego tak pytam a ile trwa takie suszenie? W mojej pełny cykl 2 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 02.12.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 macie moze lub zamierzacie miec? tak sie zastanawiamy nad takim wynalazkiem mam male pytanko , czy pralko - suszarka jest gorsza od suszarki ? ceny suszarek ktore ogladalem dzisiaj startuja od 1500 zl 3,3 kW do ponad 4 kW troche prunda potrzebują na godzine , no wlasnie jak dlugo sie to suszy , godzine ? i przy jakiej wadze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 02.12.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Przed pralko-suszarką miałam suszarkę osobno (stąd później już 2w1). Różnica była taka, że suszarka osobna suszyła na zasadzie wywalania wilgotnego powietrza na zewnątrz - w łazience sauna. Ale za to suszyła na wiór - wszystko suchutkie No i kwestia miejsca - w łazience "blokowej" stała na pralce i generalnie było tak sobie - straszna zawalidroga. Moje refleksje są takie, że jakbym dziś zamiast mieszkanka urządzała dom z osobną pralnią, dałabym osobno pralkę i suszarkę (nie nawidzę wieszać prania i go potem zdejmować ). Do mieszkania pralko-suszarka, bo zajmuje mniej miejsca. Osobne urządzenia mogą pracować jednocześnie. W pralko-suszarce 2 cykle prania - 1 suszenie (na pół wsadu). Z drugiej strony w domu zazwyczaj jest więcej miejsca na wieszanie prania , ale mam wrażenie, że np. przy małych dzieciach, jak pranie jest w zasadzie non-stop i tak by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 02.12.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 sprzedawca w sklepie dzisiaj zapewnial mnie o tym , ze suszarki susza idealnie , ale jak zadalem mu pytania dodatkowe , to polegl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 02.12.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 u nas tez lazienka jest mala i nie mamy gdzie wieszac prania - balkonu brak, lazienka w skosach dlatego pomyslelismy o takim rozwiazaniu. Teraz to juz nie wiem czy warto czy nie wiec tak pranie z szuszeniem trwa ok 2h? tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 02.12.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 No właśnie ta moja suszarka (osobna) suszyła idealnie na suchutki wiórek. Czas to chyba było ponad dwie godz., ale za to tam wchodziło całe pranie. To na pewno było wygodne, bo się przekładało całość z pralki i już. Jedyny feler to było to wyrzucanie wilgoci na zewnątrz, ale może dzisiejszy sprzęt już tego nie robi W pralko-suszarce ta wilgoć jest skraplana i odprowadzana jak woda z pralki do kanalizy. Sama suszarka po prostu nie miała tego odprowadzenia. Ale tak jak piszę, całe moje doświadczenie w tym temacie dotyczy sprzętów z poprzedniej epoki - pralko-suszarka ma z 10 lat, a suszarka była jeszcze parę lat wcześniej - dużo mogło się zmienić w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 02.12.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 u nas tez lazienka jest mala i nie mamy gdzie wieszac prania - balkonu brak, lazienka w skosach dlatego pomyslelismy o takim rozwiazaniu. Teraz to juz nie wiem czy warto czy nie wiec tak pranie z szuszeniem trwa ok 2h? tak? Niestety - samo suszenie 2 godz, ale to można sprawdzić w specyfikacji konkretnego modelu. Jak w moim poście wyżej - duuużo mogło się pozmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 02.12.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 No właśnie ta moja suszarka (osobna) suszyła idealnie na suchutki wiórek. Czas to chyba było ponad dwie godz., ale za to tam wchodziło całe pranie. To na pewno było wygodne, bo się przekładało całość z pralki i już. Jedyny feler to było to wyrzucanie wilgoci na zewnątrz, ale może dzisiejszy sprzęt już tego nie robi W pralko-suszarce ta wilgoć jest skraplana i odprowadzana jak woda z pralki do kanalizy. Sama suszarka po prostu nie miała tego odprowadzenia. Ale tak jak piszę, całe moje doświadczenie w tym temacie dotyczy sprzętów z poprzedniej epoki - pralko-suszarka ma z 10 lat, a suszarka była jeszcze parę lat wcześniej - dużo mogło się zmienić w tym temacie fakt , teraz taki sprzet dziala inaczej niz 10 lat temu , kiedys rura na zewnatrz powiedzcie ile kosztuje wysuszenie powiedzmy 10 kilogramow ubran ; tak mniej wiecej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 02.12.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 myslalam ze to tak jak odwirowanie a tu jednak 2 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 02.12.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 myslalam ze to tak jak odwirowanie a tu jednak 2 godziny Całkiem jak odwirowanie Dwugodzinne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filon123 03.01.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 fakt , teraz taki sprzet dziala inaczej niz 10 lat temu , kiedys rura na zewnatrz rura to nie takie głupie rozwiązanie... suszarka kondensacyjna, oprócz prądu, pożera dodatkowo ze 100 litrów wody niezbędnej do skraplania się prary wodnej.. w suszarkach wywiewnych płacisz tylko za prąd. Pranie łatwiej wysuszyć w suszarce ewakuacyjnej, gdyż w zastosowanych technologiach nigdy powietrze skroplone nie będzie suchsze niż powietrze z zewnątrz (w dobrze wentylowanych łazienkach oczywiście) powiedzcie ile kosztuje wysuszenie powiedzmy 10 kilogramow ubran ; tak mniej wiecej ? suszarka wywiewna cykl (5kg) to ok 4kwh, 1kwh to koszt ok 40gr => 10kg kosztuje ok 3,2zł suszarka kondensacyjna: 3,2zł + koszt ok. 150l wody + 150 l ścieków.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalia 03.01.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Filon co ty za bzdury wypisujesz jakie 150 l wody Ty sie chyba nie znasz na tym . Ja mam suszarke Boscha kondensacyjną i podłączam tylko do prądu obojetnie gdzie , może stać w garażu piwnicy aby był prąd . Przecież to sa urzadzenia wolnostojące i żadnej wody nie potrzebują . Zobacz jakie one są drogie w porównaniu z wywiewnymi (mówie o dobrych markach) Przepraszam , że tak ostro ale się zeźliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 04.01.2008 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 fakt , teraz taki sprzet dziala inaczej niz 10 lat temu , kiedys rura na zewnatrz rura to nie takie głupie rozwiązanie... suszarka kondensacyjna, oprócz prądu, pożera dodatkowo ze 100 litrów wody niezbędnej do skraplania się prary wodnej.. w suszarkach wywiewnych płacisz tylko za prąd. Pranie łatwiej wysuszyć w suszarce ewakuacyjnej, gdyż w zastosowanych technologiach nigdy powietrze skroplone nie będzie suchsze niż powietrze z zewnątrz (w dobrze wentylowanych łazienkach oczywiście) powiedzcie ile kosztuje wysuszenie powiedzmy 10 kilogramow ubran ; tak mniej wiecej ? suszarka wywiewna cykl (5kg) to ok 4kwh, 1kwh to koszt ok 40gr => 10kg kosztuje ok 3,2zł suszarka kondensacyjna: 3,2zł + koszt ok. 150l wody + 150 l ścieków.. Wprawdzie jestem raczej rozrzutna i w rachunki nigdy specjalnie się nie wpatrywałam, ale... Filon co ty za bzdury wypisujesz jakie 150 l wody Ty sie chyba nie znasz na tym Tu się zgodzę 150l wody + 150 l ścieków to nawet ja bym zauważyła na rachunku Zwłaszcza przy uruchamianiu suszarki przy co drugim praniu Miałam do czynienia z suszarką wywiewną i pralko-suszarką kondensacyjną. Jakby mi zaczęło w jednym lub drugim urządzeniu wywalać 150 l wody, to bym pomyślała, że z pralką coś nie tak Nie wiruje, czy jak ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filon123 04.01.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Kalia, w pralko-suszarkach do skraplania wykorzystywana jest woda (może nie 75l na cykl, ale ok. 50), w suszarkach kondensacyjnych rzeczywiście wymiennik chłodzony jest powietrzem z zewnątrz. Przepraszam za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jax 04.01.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ja mam słupek boscha, na dole pralka-potem łącznik z szuflada-na górze suszarka, urzadzenie niezastapione. Pranie jest suchutkie prosto do szafy, nic nie trzeba dosuszac.Wsad do suszarki 8kg, zużycie prądu 4,1 kW na jeden cykl120min. Z 8kg prania zostaje w specjalnym zbiorniku ze 3litry wody, teraz mam podłaczoną bezposrednio do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nik_a 05.01.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Od ponad pół roku posiadam suszarkę kondensacyjną AEG. Zgadzam się, że jest to urządzenie niezastąpione w domu. Wsad 6 kg, zużywa ok. 2,4 kW/cykl (2 godz.). Po każdym suszeniu należy opróżnić tylko zbiornik na wodę i wyczyścić filtr. Większość ubrań nie trzeba prasować, są bardzo miękkie, rewelacyjna jest do swetrów. Nareszcie nie muszę stać kilka godzin przy desce do prasowania. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 05.01.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 rewelacyjne jest do, tak jak spiałaś swetrów i skarpet bokserek ręczników, a to co tzreba prasowa to jest poroblem. I tak naprawde niszczy pranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts