Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralko-suszarka czy pralka i suszarka osobno???

Mephisto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pamietajcie, ze pralko-suszarki zuzywaja wode....do suszenia. a mianowicie kondensator jest chlodzony...woda, i ta woda idzie do kanalizy. Moze to byc nawet 50-80 litrow na 1 suszenie.

Przy kilkunastu/kilkudzisieciu praniach miesiecznie uzbiera sie ladna ilosc wody ktora trzeba 'kupic' i wywiezc (szambo).

Może jak zacznie sam prać, rozwieszać i prasować to zmięknie?

Nie rozumiem, czemu to kobiety marzą o takich sprzętach :p ja np. marzę o dobrej wiertarce na równi z małżem, a i on ma chrapkę na suszarkę do ubrań. Może równy podział obowiązków wpływa na to ;)

A wracając do tematu - jestem za rozdzieleniem funkcji, pod warunkiem, że macie na to miejsce.

Nowoczesne suszarki mają tyle możliwości ustawień, że o nadmiernym gnieceniu nie ma mowy ;)

Baardzo madra odpowiedz, ja uzywam suszarki od 20 lat , zelazka nie uzywam. NIE dla pralko-suszarki.

Nie bo nie? Czy może masz masz jakieś uzasadnienie dla "NIE dla pralko-suszarki"?

Przepraszam ze dopiero teraz odpowiadam , suszarka wg mnie szybciej i lepiej wysuszy , takie jest moje zdanie oparte na wypraktykowaniu pralko-suszarki i osobnej suszarki. Mieszkam zagranica i mozliwe ze w Polsce sa bardziej doskonale pralko suszarki. Pozdrawiam .

• 3 weeks później...

Ja pralko - suszarce mówię NIE. Przez 4 lata byłam posiadaczką tego urządzenia - nie sprowadziło się zupełnie. Po pierwsze bęben pralki jest sporo mniejszy niż suszarki a co za tym idzie jedno pranie trzeba było dzielić na 2-3 suszenia - co za tym idzie koszt prądu, wody i .....czasu. W ciągu dnia mogłam zrobić i wysuszyć max.2 pralki (i to przy sobocie bo w "normalnym " dniu tylko 1) a przy małych dzieciach, pościeli, ręcznikach to porażka. Po drugie - ubrania były pogniecione, jak nie dosuszać to trzeba wieszać - dla mnie bzdura koszty suszenia + praca.

Obecnie chcę kupić suszarkę kondensacyjną z pompą ciepła (http://www.siemens-home.pl/produkty/pralki-i-suszarki/suszarki/WT46W563BY.html?source=browse ) - zamiast dużej ilości wody do studzenia wykorzystuje wodę zawartą w mokrym praniu, suszy w niskich temperaturach= większą ilość rzeczy można do niej włożyć, ma duży bęben = wchodzi całe pranie. I co ważne pralka i suszarka mogą pracować równocześnie, drugie pranie się pierze a pierwsze już suszy. Sprzęt można ustawić w słupku i zajmuje na podłodze tylko tyle miejsca za sama pralka.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

dla mnie zdecydowanie osobno.

po pierwsze pojemność suszenia w pralko-suszarkach to ok 50% załadunku pralki ... nie wyobrażam sobie wyciągać połowę , suszyć jedną część a drugą później. za dużo zachodu. Kolejna rzecz, że suszarka osobno daje więcej możliwości dopasowania parametrów suszenia do załadunku ( bardziej lub mniej wysuszane, delikatne, wełna, buty (np przy użyciu dodatkowego kosza)

kolejna rzecz to czas ... mając osobno pralkę i suszarkę zrobię 2 prania w tym samym czasie co 1 w pralko-suszarce. Czasu u mnie jak na lekarstwo więc pranie robię hurtowo. Jedno się pierze, kolejne się suszy. Pralko-suszarka utrudniłaby mi życie w tym względzie.

Kolejna zaleta posiadania 2 sprzętów ... jeżeli zepsuje się jedno to nadal mam drugie. Przykładowo psuje się pralka - mogę wyprać w rękach i wysuszyć i odwrotnie jak zepsuje się suszarka to po prostu pranie rozwieszę . W przypadku pralko- suszarki jesteśmy uziemione przy jakiejkolwiek awarii

wada to zajmowane miejsce. No ale można przecież postawić suszarkę na pralce i już zajmują mniej miejsca. (są do tego specjalne półki jeżeli mamy sprzet jednego producenta, albo można samemu zbudować konstrukcję )

• 3 weeks później...

przepraszam, że dopiero teraz ale nie było mnie na forum dawno.

co do cen to pojęcie względne. nie wiem ile kosztują średnie pralko- suszarki.

zestaw też możesz złożyć w różnych cenach. suszarkę spokojnie kupisz za 1500 zł a pralki to już pełna dowolność zależy czego chcesz ...od 1000 zł do pralek za 8tyś również ;) generalnie za 3 tyś można mieć fajny zestaw.

• 2 weeks później...
Właśnie jestem na etapie wyboru suszarki i mam wrażenie, że już dużo wiem. Większość osób potwierdza, ze suszarki są znacznie lepsze niż pralko-suszarki, po prostu lepiej suszą i nie trzeba już prania rozwieszać. W suszarkach są specjalne zbiorniki na wodę, więc wilgoć nie jest wyrzucana na zewnątrz. Prasowania podobno też jest niewiele - niby minimum - podobno tylko koszule trzeba przeprasować, ale mam nadzieję, niedługo osobiście to sprawdzić.