Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozbudowa i adaptacja budunku drewnianego

Radool

Recommended Posts

Witam.

Niedługo mam zamiar przeprowadzić się z mieszkania w bloku do własnego domu. Dom wymaga jednak modernizacji i rozbudowy. Konstrukcja domu jest drewniana, dach jętkowy z krokwiami połączonymi z belkami stropowymi. Cały dach jest do wymiany. Belki stropowe wystają poza ściany zewnętrzne. Dom ma wymiary 7x8 metrów. Belki stropowe ułożone są wzdłuż krótszej osi. Dobudówka będzie znajdowała się przy dłuższym boku, jej wymiary to ok 3 na 8 metrów. Dobudowane będą 2 kondygnacje. Stary domek ma parter i poddasze. Grubość ścian to 20cm. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Na jaką konstrukcję dobudówki się zdecydować - murowana czy drewniana?

2 Jeśli murowana to w jaki sposób dokonać połączenia starego domu z nową ścianą murowaną?

3. Jak wyglądać będzie sytuacja poziomu posadzki na styku starego i nowego.

4. Czy uda się wykonać strop międzykondygnacyjny wylewany, patrząc na to iż obok znajduje się strop drewniany. Jeśli tak to jak to ze sobą połączyć?

Bardzo prosiłbym o konstruktywne odpowiedzi, gdyż w tym momencie jestem poprostu w kropce, nie wiem na co się zdecydować. Być może odpowiedź znajdę właśnie tutaj.

Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam