Gość 24.02.2002 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2002 CZY BUDUJE SIĘ JESZCZE DOMY Z MAXA? WCIĄŻ CZYTAM O POROTHERMIE LUB INNYCH PODOBNYCH,A CO Z MAXEM?MONIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.02.2002 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2002 Monia - buduje, buduje. Jak użyjesz szukaj, to znajdziesz pewne wątki z Max'em. Porotherm ma swoje zalety, ale Max jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 24.02.2002 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2002 coraz mniej się buduje ale zdarza się w przypadku sporych aglomeracji i buduje się w przypadku innych mniejszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2002 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2002 Jak budujesz ścianę 3 lub 2 warstwową to nie ma żadnych plusów porotermu nad Maxem. Poroterm jest sporo droższy a większą izolacyjność można uzyskać dając przy Maxie 12 zamiast 10cm wełny a i tak wychodzi taniej. jak się dobrze rozglądniesz to zobaczysz że Maxy są w znaczącej większości ścian ceramicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klek 24.02.2002 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2002 nie wiem co ja encyklopedia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2002 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2002 On 2002-02-24 17:48, klek wrote: nie wiem co ja encyklopedia? No i jak Ci teraz - po dawce komedii i humoru? Myslę, że coś Cię to nauczy - "nowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 25.02.2002 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 pytanie o wyższość maxa nad Porothermem skomentuję tak wyższość Łysicy(612m n.p.m) nad Rysami(2499m n.p.m). wysokości podałem dla przypomnienia.Hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2002 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Właśnie, dobre porównanie. Na Łysicy zimą na pewno jest cieplej niż na Rysach a i dostać tam jest się taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piano 26.02.2002 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Moim skromnym zdaniem materiały super firmowe (super cenowe) mają sens tylko przy ścianie jednowarstwowej. Przy dociepleniach (2 lub 3 warstwy) pakuj Maxa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 27.02.2002 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Anonimowy. Tego nawet nie skomentujęHej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogo 01.03.2002 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Jak w 1998 rozpoczynałem budowę to sens ekonomiczny bodowania (w moim przypadku 3 warstwowa ściana) z Porotermu był taki jak zbudowanie samochodu ze złotych blach. Nie miaem więc dylematu i zbędnych pieniędzy do przepłacenia jedynie za prestiż czy idealne wymiary no i wybrałem oczywista maxa. Z tego zo widzę teraz Porotherm i inne podobne zeszły cenowo z chmór ale i tak są dużo droższe. Popieram przedmówcę że mają napewno sens przy ścianach jednowarstwowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz_ 08.06.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2002 Monia i co wybrałaś? I jeszcze, jeszcze raz –co wybralibyście dla podwójnych ścian? jakie max ma wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 09.06.2002 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2002 PAmiętajcie o module cegiełki. Myślę,że to się oszczędza na MAXAch przy zakupie cegły traci się na robociźnie, zapeawie itd. Z całą pewnością technologie typu POROTHERM najefektywniej opłaca się stosować do się ścian jednowarstwowych. Mimo to na swojej budowie postanowiłem stosować cały system Porotherm. Może trochą drożej ale coś za coś. Wszystkie materiały budowlane nadają się do stawiania murów szczególnie domków jednorodzinnych. Budujesz ściany jednowarstwowe, na początku wydasz więcej kasy, ale ściany są gotowe. Inne to dopiero początek. Więcej oszczędności można osiągnąć na przemyślanym projekcie, prostym stropie, przemyślanym dachu. ALE TAK JEST NAJTRUDNIEJ.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.06.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 On 2002-02-24 11:30, Anonymous wrote: CZY BUDUJE SIĘ JESZCZE DOMY Z MAXA? WCIĄŻ CZYTAM O POROTHERMIE LUB INNYCH PODOBNYCH,A CO Z MAXEM? MONIA jasne, ze sie buduje! tylko mniej poniewaz poroterm jest tanszy dla deweloperow (robocizna tansza i dampingowana cena, oraz sa przekupywani kierownicy duuzych budow przez...np. w* ) a to ze sie wiecej buduje nie oznacza,ze to jst lepsze jakosciowo1 -po co deweloperowi lepsze sciany? wazne zeby byly tansze! a reklama zachodnich producentow robi swoje1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.06.2002 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Przed dwoma laty właściciel dużej hurtowni budowlanej gdzie dokonuję większości moich zakupów zachęcał mnie do zakupu potothermu, argumentując to tym, że zaoszczędzę na ociepleniu. Jako przykład - wizytówkę dawał budowę domu swego syna ok 10 m. od hurtowni. Wybrałem jednak maxa za 1,8 zł/szt. netto. Teraz widzę, jak syn hurtownika zabiera się za ocieplenie wełną swego budynku wybudowanego z porothermu Argument, że zaoszczędzisz na kosztach stawiania ścian jest nietrafny. Nie jest to różnica potrafiąca zrekompensować różnicę w cenach tych materiałów. Ale cóż - decyzja należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 24.06.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Wyższość Porothermu nie polega chyba tylko na jego większej ciepłochronności. Trzyma doskonale wymiary (tak mówił mój majster), no i jest P+W. Obydwa ostatnie parametry pozwalają zaoszczędzić sporo zaprawy i trochę robocizny. Gdybym budował ścianę 3-warstwową pewnie bym wybrał Maxa, ale przy 2-warstwówce, decyduję się wstępnie na Porotherm. Z grubym ociepleniem też jest problem, więc dobrze jeśli sam mur też jest ciepły. 1-warstwowy mur bez ocieplenia muszę też przezimować jeden sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 24.06.2002 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Qrde ja też stawiam z porothermu 44 P+W bez ocieplenia, mam nadzieję że nie podzielę losu syna włAściciela hurtowni, w końcu Dolnosląskie to najcieplejszy region kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 24.06.2002 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 PS. No i jeszcze "oddychanie" (co prawda dyskusyjne) 1-warstwowego Porothermu lub 2-warstwowego z wełną. Przy Maxie chyba tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.06.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 On 2002-06-24 14:09, ckwadrat wrote: PS. No i jeszcze "oddychanie" (co prawda dyskusyjne) 1-warstwowego Porothermu lub 2-warstwowego z wełną. Przy Maxie chyba tego nie ma. Jest, o ile nie zamknie się go styropianem czy też akrylem. Ps. widziałem także ściany z porothermu na którą ktoś (dla oszczędności?) kleił styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 24.06.2002 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Jeśli chodzi o ceny to przed chwilą sprawdziłem u Wienerbergera i... Max wychodzi drożej! M2 ściany w Maksie (29 cm, klasa 15, U=1,16) - 59,80 zł. Porotherm (30, 15, 0,70) - 56 zł. Porotherm P+W (30, 15, 0,6:cool: - 60,64. Od cen Porothermu trzeba jeszcze odjąć 15% bo taki dają upust. PS. Trzeba doliczyć 7% VAT-u. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ckwadrat dnia 2002-06-24 15:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts