viduk7 20.03.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Czy wydział geodezji ma prawo odmówić informacji o właścicielu działki? W necie czytałem artykuł, że tego typu informacje są, za opłatą, ogólnie dostępne. Ja z kolei usłyszałem, że muszęmieć ustawowy powód, żeby wystąpić o takie info, np. działka graniczy z moją działką. To jak w końcu jest, ma ktoś pojęcie? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.03.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 jesli informacja, której chcesz zasięgnąć, dotyczy osoby prywatnej, geodezja ma prawo odmówić jej udzielenia. działa tu ustawa o ochronie danych osobowych. Udzielenie informacji (czyli wypis z rejestru gruntów czy też wykaz właścicieli i władajacych) jest płatny. Urzędnik posiada oczywiście druczek, który musisz wypełnić chcąc taki wykaz otrzymać i jeśli powołasz się na odpowiednie rozporządzenia to byc może uda Ci się wyciągnąć niezbędna informację. Ale jest też inna droga. Na pewno otrzymasz numer KW interesującej Cię nieruchomości wraz z informacją który sąd ją prowadzi. A w sądzie wypis z KW (oczywiście za odpowiednią opłatą) otrzymasz bez problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viduk7 26.03.2007 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts