Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do D04 Basi i Tomka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Tomek,

co z twoim dziennikiem, zamieszkałeś już?

Zaglądam co miesiąc w oczekiwaniu na nowe wpisy- a tu ciągle po staremu

Pozdrawiam i zachęcam do dokończenia dziennika

Witam - pracy ciągle dużo, nawet nei mam jak się zabrać do uzupełnienia zdjęć.... :(

Wnętrze domu już skończone na tip-top. Na wiosnę tynkuję dom z garażem a później kostka brukowa i pozostanie tylko ogrodzenie :)

Przepraszam regularnie czytających - postaram się w krótkim czasie uzupełnić dziennik o zdjęcia i nowe wpisy.

• 2 months później...
  • 1 month później...

Witaj

U Ciebie wykończeniówka i zrozumiały mniejszy zapał do wpisów, bo czasu mało. Wytrwałość jest tu szczególnie polecana. :-)

A w naszym D04 już po remontach. Pojawił się niespodziewany zastrzyk finansowy (za mienie zaburzańskie) i odnowiliśmy elewację malując trwale dobrą, zmywalną farbą, dociepliliśmy obrzeża styku ścian i podbitki (kamera termowizyjna wykazała duże straty) i mieliśmy męczące sprzątanie po od dawna planowanym malowaniu wnętrza.

Jak znajdziesz czas, to wstaw zdjęcia i napisz proszę jak wyglądają wydatki - o ile przekroczyliście planowane 150 tys. zł? :D

Pozdrawiam serdecznie

• 8 months później...

ZDJĘCIA W DZIENNIKU ZOSTAŁY UZUPEŁNIONE - NIESTETY NIE WKLEJAŁEM ICH DO KAŻDEGO POSTU LECZ POGRUPOWAŁEM I WRZUCIŁEM NA PICASSA....

Mam nadzieję, że kolejne będe już uzupełniał na bieżąco :)

Pozdrawiam serdecznie czytających i przepraszam, że trwało to tak długo....

oto linki do zdjęć:

STAN ZERO: klik

ŚCIANY: klik

DACH DOM : klik

DACH GARAŻ: klik

INSTALACJE: klik

ŚCIANY I TYNKI: klik

KAFELKOWANIE + ŁAZIENKI: klik

MALOWANIE I MEBLE: klik oraz tutaj: klik 2

KUCHNIA: klik

ELEWACJA ZEWNĘTRZNA I PODBITKA: klik

BRUKOWANIE: klik

do zrobienia pozostało ogrodzenie i "trochę" porządku w ogrodzie - postaram się wrzucać zdjęcia na bieżąco....

• 2 weeks później...

Witam

od jakiegoś roku śledze twoj dziennik i nieraz czytałem go parenascie razy. Na wiosnę też zaczynam budować właśnie "powszechnego" w Żyglinie.Jak przeczytałem że mieszkasz tak blisko to szukałem twojej budowy aż wkoncu znalazłem i ze 3 razy byłem cie odwiedzić.Na żywo wygląda to SUPER niż na zdjęciach także wielki szacunek dla Ciebie. Nawiąże do pytania powyżej czy przekroczyłeś planowane 150 tys?

Pozdrawiam

Witam

od jakiegoś roku śledze twoj dziennik i nieraz czytałem go parenascie razy. Na wiosnę też zaczynam budować właśnie "powszechnego" w Żyglinie.Jak przeczytałem że mieszkasz tak blisko to szukałem twojej budowy aż wkoncu znalazłem i ze 3 razy byłem cie odwiedzić.Na żywo wygląda to SUPER niż na zdjęciach także wielki szacunek dla Ciebie. Nawiąże do pytania powyżej czy przekroczyłeś planowane 150 tys?

Pozdrawiam

Witam,

Dziękuję za ciepłe słowa - domek wymaga jeszcze "dopieszczenia" jednak staramy sie jak możemy, by wyglądało to wszystko miło dla oka :)

Co do kosztów.... nie było tak źle.......

info wysłałem na priv :)

Edytowane przez carringtontomas

Witam Przeczytałem twój dziennik od fundamentu po dach jak to się mówi. Mam pytanie odnośnie więźby dachowej wiązarowej, którą robiła ci firma kasper z Gliwic. Czy oni też robili ci projekt konstrukcyjny więźby już nowy jako wiązarowej i jak ma się to do PNB. Czy ten projekt już miałeś w projekcie adaptacyjnym do PNB. Czy robiłes zmianę poprzez wpis do dziennika budowy. Ja też chciałbym zastosować takie rozwiązanie bo w mojej parterówce jest trochę skomplikowana więźba podparta na słupach drewnianych do poziomu zero. Chciałbym te słupy wyeliminować a na to jest tylko jedno rozwiązanie więźba wiązarowa. I mam dylemat czy zmianę dokonywać już na etapie adaptacji projektu gotowca do PNB czy póżniej. Chcę zacząć budowę w tym roku w Pyrzowicach.

Witam Przeczytałem twój dziennik od fundamentu po dach jak to się mówi. Mam pytanie odnośnie więźby dachowej wiązarowej, którą robiła ci firma kasper z Gliwic. Czy oni też robili ci projekt konstrukcyjny więźby już nowy jako wiązarowej i jak ma się to do PNB. Czy ten projekt już miałeś w projekcie adaptacyjnym do PNB. Czy robiłes zmianę poprzez wpis do dziennika budowy. Ja też chciałbym zastosować takie rozwiązanie bo w mojej parterówce jest trochę skomplikowana więźba podparta na słupach drewnianych do poziomu zero. Chciałbym te słupy wyeliminować a na to jest tylko jedno rozwiązanie więźba wiązarowa. I mam dylemat czy zmianę dokonywać już na etapie adaptacji projektu gotowca do PNB czy póżniej. Chcę zacząć budowę w tym roku w Pyrzowicach.

Witam,

W projekcie domu miałem adnotację, że konstrukcja dachu może być wykonywana metodą wiązarową.

Do firmy Kasper wysłałem rzut konstrukcji z projektu wraz z rzutem parteru i oni zaprojektowali dla mnie swoją wersję z wiązarami. Już od razu zaznaczę, że tańsza jest opcja bez strychu, natomiast ja wymagałem mozliwosci wykonania poddasza, gdzie będę mógł wykorzystać tą przestrzeń na coś a'la stryszek.... wszystkie uzgodnienia dokonywane były telefonicznie i mailowo z konstruktorem.

Na więźbę była dokonywana pełna dokumentacja konstrukcyjna - dokumentacja nie była konieczna do odbioru gdyż nie zmienił się nawet obrys dachu.

W Twoim przypadku - być może warto byłoby skonsultować to z architektem (być może nawet w firmie Kasper) jak to wygląda od strony proceduralnej.....byc może wystarczy dołączyć do PNB projekt więźby i tyle.

Jeśli złozyliście już wniosek o PNB nie ma sensu niczego zmieniać - wiadomo, ze to trochę trwa - pamiętaj, że zawsze możesz - po uzyskaniu PNB - wprowadzić zmiany i później uzupełnić dokumentację.

Tomek powiedz mi jeszcze jak wygląda u ciebie ogrewanie tzn czym ogrzewasz i mniej wiecej ile cie to kosztuje jesli mozna wiedziec:D

Witaj,

Ogrzewam gazem, kotłem dwufunkcyjnym z zamkniętą komorą spalania z firmy Vaillant. Moc kotła 24kV.

Kocioł bardzo prosty w obsłudze, cichutki....

332.JPG

do tego regulator pokojowy:

606.JPG

o zużyciu gazu pisałem w osobnym wątku poświęconym ogrzewania....

w tym roku wygląda to następująco:

17.10.2010 - START stan licznika 1334

13.11.2010 stan licznika 1442

28.12.2010 stan licznika 1559

24.01.2011 stan licznika 1698

23.02.2011 stan licznika 1839

średnio 126,25m3 / mies czyli 4,2m3 / dzień (w tym c.w.u. bo kocioł jest dwufunkcyjny)

temp. ustawiona na regulatorze:

godz. 7.30-15.00 18'C

godz. 15.00 - 7.30 20'C

oczywiście pragnę wyjaśnić, że okresowo wspomagamy ogrzewanie kominkiem jednak, póki co, bez rozprowadzenia ciepła.

Generalnie nie przekraczam rocznie kwoty 1700,00 pln.

Z tym ogrzewaniem to jestem zaskoczony.....teściu moj przyszły:P ez ma gazowe to u niego miesiecznie od 700-1000 zl. Dom ma parterowy z poddaszem ok 120 m2 z płaszczem wodnym kominek.Takze masz bardzooo małe zuzycie gazu

Bo ten domek jest oszczędny :) Oczywiście dużo zalezy od materiałów na ściany zewn. (u mnie porotherm 25) i ocieplenie (u mnie 12cm styropianu).

Najważniejsze również, by tak dobra ć parametry temperaturowe, żeby nie wychładzać nadmiernie domu jak również go nie przegrzewać....

Jego zaletą właśnie są niskie koszty eksploatacyjne - był to jeden z argumentów, który przemawiał za realizacją tego projektu w moim przypadku.

Nie ma sensu budować wielkiej chałupy i na starość zostać we dwójkę z domem, do którego ciągle trzeba dokładać - emerytury jakie są w naszym kraju każdy wie... :p

Edytowane przez carringtontomas

Namiary na architekta poszły na priv.

Co do pogody.....nie jest ważne w sumie to, że śnieg delikatnie pada - ważna temperatura, bo czekam na wykop pod ogrodzenie a póki co nawet łopaty wbić nie można :) Ponoć w niedzielę ma być u nas +12'C

Dzięki za namiary. Mam nadzieję że będzie ciepło bo mam trochę roboty na działce tj. chciałbym zacząć grodzić działkę na razie tylko siatka leśna. Pozdrawiam.