Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do D04 Basi i Tomka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

carringtontomas, dzisiaj "trafiłam" do Twojego Dziennika - przeczytałam, zapewne nie będę oryginalna, ale nie mogę się powstrzymać - jestem pod dużym wrażeniem pracowitości, fachowości, zapału i oczywiście efektów - chylę czoła i gratuluję !

Życzę dalszych sukcesów

Dziękuję - maszyną napędową w całej tej inwestycji jest mój ojciec - często mnie mobilizuje, pogania z decyzjami i generalnie gdyby nie on - nie podjąłbym się budowy - myślę, że on jest tego świadom i dlatego odpowiedzialność nie pozwala mu odpuszczać :))

W kazdym razie, ciesze się, że domek się podoba - powiem nawet nieskromnie, że nie tylko tobie :)))

Pozdrawiam.

carringtontomas, dzisiaj "trafiłam" do Twojego Dziennika - przeczytałam, zapewne nie będę oryginalna, ale nie mogę się powstrzymać - jestem pod dużym wrażeniem pracowitości, fachowości, zapału i oczywiście efektów - chylę czoła i gratuluję !

Życzę dalszych sukcesów

Dziękuję - maszyną napędową w całej tej inwestycji jest mój ojciec - często mnie mobilizuje, pogania z decyzjami i generalnie gdyby nie on - nie podjąłbym się budowy - myślę, że on jest tego świadom i dlatego odpowiedzialność nie pozwala mu odpuszczać :))

W kazdym razie, ciesze się, że domek się podoba - powiem nawet nieskromnie, że nie tylko tobie :)))

Pozdrawiam.

Super, że masz na kogo liczyć.

Nie dość, że pomaga to jeszcze sam mobilizuje.

Poszedłem w Twoje ślady i też sam wszystko robię.

Dobrze najpierw popodpatrywać innych, żeby nie musieć samemu wymyślać :wink:

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów na froncie :wink:

Wiem, że budowie, to bardzo ciężka praca, ale jednocześnie wymagająca wiedzy, planowania ... dlatego tym bardziej podziwiam Tych, którzy sami budują swoje domy.

Może to nie skromne :oops: , ale z mężem też trochę pracujemy sami i powiem, że bardzo mi się to budowanie podoba, a jak cieszy :D i zmęczenie takie miłe, bo w końcu to nasz dom :D

Życzę dalszych sukcesów, szczególnie Tym samodzielnie budującym !

Wiem, że budowie, to bardzo ciężka praca, ale jednocześnie wymagająca wiedzy, planowania ... dlatego tym bardziej podziwiam Tych, którzy sami budują swoje domy.

Może to nie skromne :oops: , ale z mężem też trochę pracujemy sami i powiem, że bardzo mi się to budowanie podoba, a jak cieszy :D i zmęczenie takie miłe, bo w końcu to nasz dom :D

Zastanawiam się, czy nei założyć tutaj na forum klubu samotnie (może własnoręcznie to lepsze słowo) budujących :)

Pozdrawiam,

Zastanawiam się, czy nei założyć tutaj na forum klubu samotnie (może własnoręcznie to lepsze słowo) budujących :)

Pozdrawiam,

Samotnie - nie, ja pisałam o samodzielnie budujących, ale "własnoręcznie" jest zdecydowanie lepszym określeniem, bo ktoś przecież pomaga, dopinguje, więc byłoby im przykro :-?

Gratulacje!

Okazuje się że jesli się chce, mozna samemu wiele - niekoniecznie wszystko - zrobić i utrzeć nochala tym którzy piszą że jak nie masz 300tys. to na dom sie nie porywaj.

Pytanie:

Zastanowiły mnie płyty KG jako działówki. Widziałem to na codzień w USA:), i cóż nie przemawiały domie zbytnio: Akustyka i Wytrzymałość. napisz jak znajdziesz chwilkę czy zdecydowałeś sie na nie ze wzgledu na oszczędność Kasy? Miejsca? Czy Kasy i Miejsca? Dzięki i pozdrawiam! Super fajny dziennik.

Gratulacje!

Okazuje się że jesli się chce, mozna samemu wiele - niekoniecznie wszystko - zrobić i utrzeć nochala tym którzy piszą że jak nie masz 300tys. to na dom sie nie porywaj.

Pytanie:

Zastanowiły mnie płyty KG jako działówki. Widziałem to na codzień w USA:), i cóż nie przemawiały domie zbytnio: Akustyka i Wytrzymałość. napisz jak znajdziesz chwilkę czy zdecydowałeś sie na nie ze wzgledu na oszczędność Kasy? Miejsca? Czy Kasy i Miejsca? Dzięki i pozdrawiam! Super fajny dziennik.

Dzięki - mój dzinnik własnie ma pokazać, że można zbudować dom tanim kosztem nie używając do tego dość dobrych jaościowo materiałów (porotherm, Braas, Oknoplast itd...)

Co do ścian - nei wiem co masz na myśli pisząć akustyka - przecież ściany działowe z płyt G/K tłumią dźwięki dużo lepiej niż te murowane:)

Co do wytrzymałości.... tuataj nie będę polemizował, jednak jestem przekonany, ze w żadnej ze ścian nie będzie dziur :) - w końcu to nie tani aknajpa tylko dom.

Czy ja coś przegapiłem - nie widzę nigdzie w dzienniku układania izolacji termicznej i przeciwwilgociowej pod podłogą?

Nie przegapiłeś bo jej jeszcze nie ma - na beton ze stanu zero wylaliśmy ok 2-3 cm warstwy wyrównującej.

Na to przyjdzie teraz 10 cm (2*5cm) styropianu fs30 i folia - potem 5cm końcowej już wylewki.

Wilgoś nie powinna ciągnąć do płyt od spodu - pod profile dajemy folię.

carringtontomas,możesz mi napisać ile wydałeś kasy na sam materiał na sufit?,będę miała podobny i jestem ciekawa jakie to koszty.

Dzieki.

ładny domek.

Witaj,

Niestety nie wiem ile wydałem na materiał poniewaz kupowałem płyty i profile od razu na sufit i ściany.

W każdym razie za płyty białe 67 szt zapłaciłem 1446,80, a za zielone 9szt 299,75 (dzisiaj zamówiłem dodatkowe 8 szt bo źle policzyłem :oops: )

Jeśli chodzi o profile to ogól nie zapłaciłem 1951,50

Ogółem cały sufit+ścianki działowe będą mnie kosztować więc ok. 4000 PLN do tego dojdzie wełna m ineralna między płyty.

Pozdrawiam,

ściany działowe z płyt G/K tłumią dźwięki dużo lepiej niż te murowane:)

To mnie zaskoczyłeś. Wydawało mi się że jest na odwrót.

A jak z kosztami - taniej?

Jeszcze raz pozdrawiam i życzę aby szło z górki dalej!

jak można przeczytac tutaj: http://www.mury.pl/artykuly,213,Izolacyjnosc_akustyczna_scian_z_plyt_g-k.html

"W porównaniu ze ścianami działowymi wykonanymi w sposób tradycyjny, czyli technologii ścian murowanych, lekkie ściany działowe z poszyciem płytami gipsowo-kartonowymi odznaczają się wieloma zaletami:

- wyższą izolacyjnością akustyczną (przy tej samej grubości przegrody);

- niską masą (około 25 kg/mkw);

- dowolnym kształtowaniem wyglądu i przebiegu ścian.

Lekkie ścianki działowe wykonane z płyt gipsowo-kartonowych mogą mieć bardzo dobre właściwości akustyczne, a ich izolacyjność zależy od kilku rozpoznanych w trakcie badań terenowych i laboratoryjnych czynników."

Co do kosztów...przybliżoną wartość podałem powyżej - jeśli pomyśleć ile tynkarze biorą za 1m2 połżenia tynku to wydaje mi się, że wybrałem dobrze i to podwójnie.

Jedyne co jest złego w KG to fakt, że niewiele da się na tym powiesić :(

Mocowanie czegokolwiek do takiej ściany raczej jest tylko umowne :)

Nie będę rozwijał hamaka w salonie - regał na książki ma swoje miejsce a półki, które będę montował są na ścianie murowanej :)

Jesli chcesz zamocowac cięższy element - można go przykręcic do profilu pod płytą.

Witam :)

Zupełnie nie wiem, czemu dopiero dziś trafiłam na Twój dziennik :)

Jestem pełna podziwu i szacunku. Ja mam trochę podobną sytuację, buduję sama (nie dosłownie :wink: - bo przy pomocy rodzinnych budowlańców), tyle, że ja nie porwałabym się na budowę w ogóle, gdyby nie fakt, że robociznę mam prawie za darmo. Wasz domek jest piękny, ciekawa jestem dalszego ciągu i będę tu zaglądać na pewno. Pozdrawiam :)