Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOPCIUSZEK 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ewa i Piotr dziękuję za zdjęcia. Przepraszam że marudzę ale prosiłabym o ile to możliwe o zdjęcia sypialni na poddaszu, ciekawa jestem jak wyszły okna dachowe i jak to wygląda od środka. Zastanawiam się czy zostawić jak w projekcie czy podnosić poddasze o te kilka pustaków. Z góry dziękuje

Witam.Piotr dzięki za zdjęcia, ja przesłałam ci kilka dzisiaj.Nasz dom mąż buduje sam z niewielką pomocą rodziny,no i oczywiście w miarę wolnego czasu.zamawialiśmy tylko cieśle i to nie skończył dachu. okna będą za parę dni i kominy też.Najprawdopodobniej na ścianie szczytowej nie wstawimy okien.Nasz architekt nie uwzględnił nam rolet i mąż wykuwał ale na ścianie szczytowej nie bardzo może bo opierają się tam belki stropowe.Pozdrawiam

Witaj Agato!

My w tym roku dopiero zaczniemy budowę Kopciuszka. Zrobiłaś zmiany w projekcie? Czy coś Ci przeszkadza ,czegoś brakuje?

Myślę, że po jakimś czasie dopiero okazuje się ,że to mogłoby być tak , a tamto jednak inaczej...wszystkiego nie da zrobic się na super...

Możesz wrzucić jakieś zdjęcia?

Pozdrawiam!

Anna

Witam!

Jeśli chodzi o zmiany, to chyba nikt nie buduje tego domku bez chociaż drobnych zmian (jak np. przejście z garażu do pomieszczenia gospodarczego). Pierwsze co zaplanowaliśmy jeszcze przed kupnem projektu, to właśnie te drzwi, likwidacja lukarny, zmniejszenie liczby okien dachowych, skrócenie okien w salonie na ścianie frontowej, no i zabudowa zadaszonej części tarasu na rzecz większego salonu (a właściwie jadalni).

Jeśli chodzi o braki, to wspomniana już spiżarka, choć zaplanowałam sobie dużą szafkę w kuchni spełniającą częściowo jej rolę.

Co okazało się minusem, to mała klatka schodowa (kilku stolarzy wypowiadało się na jej temat i byli tacy co kategorycznie odmawiali wykonania schodów - "bo się nie da"). Ale jednak się da, tylko tyle, że zabiegowe bez podestu. Drugą i nie ostatnią wadą jest wąski salon. Nie wiem jakim cudem na rzucie parteru kominek wyszedł im w kominie. Przecież zazwyczaj stoi on przed kominem co w tym przypadku o 0,5m zmniejsza "przejście" do wypoczynkowej części salonu. No i jeszcze przejście z garażu do pom gosp. - fajna rzecz, bo zimą w ciepełku wsiada się do auta (małego-bo garaż jest mały) i nie wystawiając nosa na mróz jedzie się do roboty, ale w takim przypadku pomieszczenie staje się bardzo nieustawne. Pół biedy gdy masz gaz i piec nie zajmuje ci dużo miejsca, ale przy piecach na eko-groszek, i do tego z podajnikiem robi się mały problem.

No ale może na tym poprzestanę, bo tak na prawdę mieszka się super.

Zdjęcia oczywiście prześlę na priv. Tylko proszę o adres.

Już kajtek_p przesłał mi swojego Kopciuszka.

Wygląda super. Fajnie jest zobaczyć swój domek w innej wersji.

Pozdrawiam wszystkich, Agata.

Domek Agaty jest rzeczywiście super.

Co do braku spiżarni to zgdzam się w całej rozciągłości - bardzo brakuje. Mnie marzyła się staromodna piwnica, ale niestety potencjalne koszty wywróciły to przedsięwzięcie.

Klatka schodowa jest niewielka - nie mniej ja zmieściłem tam schody żelbetowe (zabiegowe, bez podestu) a zasadniczym motywem było uzyskanie miejsca pod schodami (duża szafa czy coś podobnego).

Co do kominka, to przerabiałem ostatnio ten sam problem i zdecydowałem ustawić go po lewej stronie komina - każde inne wyjście powodowało straszne zmniejszenie salonu.

No i ten garaż - planowaliśmy wstępnie dwustanowiskowy ale z przyczyn jw pozostał jednostanowiskowy + wiata. Zobaczymy - "może to coś da, kto wie", jak śpiewał Młynarski.

pozdrowienia

kajtek_p

Ja również mam w planach wiatę na drugie autko. Ale pewnie nie prędko (jak już się zakończyło bdowę, to takie wydatki nie kalkulują się z tymi codziennymi).

A co do kominka - ten sam pomysł, tylko po prawej stronie komina.

Bardzo chętnie zobaczę inne Kopciuszki (również wnętrza).

Podaję maila: [email protected].

A domek kajtka wygląda świetnie, jest taki jak ja planowałam: tzn. czerwona dachówka, ale ze względu na węgiel zdecydowaliśmy się na brąz.

Wygląda na to, że jestem pionierem Kopciuszka, albo Ci co go już dawno wybudowali nie są zainteresowani takim forum.

Witam wszystkich. Zamówiłam projekt .przyszedł ale lustrzany wiec wrócił do wymiany. Piotr dzięki za zdjęcia poddasza. z tego co zauważyłam to ścianka pod oknami jest różna w różnych pomieszczeniach. Ale bardzo podobaja mi sie Twoje poddasza.Uważasz że powinno sie podnieść ścianę kolankową czy też zostawić jak w projekcie?

Agato bardzo proszę o zdjecia z twojego domku jak wyglądąją te newralgiczne miejsca czyli koło kominka, schody, poddasza . My też planujemy takie zmiany w projekcie jak ty. Czy zlikwidowałaś okno połaciowe na klatce schodowej?

czekam na zdjecia

[email protected]

Pozdrawiam Anita

Witam wszystkich!

Faktycznie nie sposób zbudować Kopciuszka bez zmian...

My też robimy przejście z pom gosp do garażu.

"Prostujemy" miejsce przy jadalni i tam będzie krótkie okno. A od frontu chyba 3/4. Okno tarasowe będzie 3x90. Likwidujemy też ściankę oddzielającą kuchnię i ppokój.

Zaczęłam się teraz zastanawiać nad lukarną, czy jej nie zlikwidować. Prawie wszyscy o niej wspominacie.A tu jeszcze kominek , schody...i milion innych spraw, bać się tej budowy czy nie...

Agato ,

jeśli możesz prześlij mi proszę zdjęcia [email protected]

Zwłaszcza poddasze chciałabym zobaczyć.

Piotr

dzwonię do Ciebie jutro względem ewentualnego spotkania...

Pozdrawiam wszystkich Kopciuszkowców!

Spokojnego weekendu życzę!

Anna

Witam wszystkich ponownie.Błagam o zdjęcia schodów.Właśnie je przerabiamy .Agata jeśli można to prześlij mi zdjęcia również wnętrza.My wstawiamy w przyszłym tygodniu okna. Mój adres [email protected]r prześlij mi terz zdjęcia z wnętrza, bo zewnątrz jest super.Napiszcie mi wymiary klatki schodowej bo nasz kopciuszek jest szerszy i garaż jest powiększony w porównaniu co do orginału.Pozdrawiam

Witajcie

Anita_P

Słusznie zauważyłaś - ścianka pod oknami w pokoju od ulicy jest na innej wysokości niż w pokojach od strony ogrodu. Podniesienie okien połaciowych w stosunku do projektu to był pomysł moich dekarzy - zresztą słuszny. Łatwiej jest wyjrzeć na dwór, poza tym zostaje więcej miejsca na pawlacz pod oknem. Od strony ulicy nie mogłem tego zrobić bo okno byłoby na innym poziomie niż okno w pokoju nad garażem, więc zaburzyłbym linię.

Nie uważam, żeby podnoszenie ścianki kolankowej było konieczne, ja bałem się naruszenia sylwetki budynku, a dziś po realizacji tylko się w tym utwierdzam. Pamiętaj, że pow. podana w projekcie to powierzchnia użytkowa (tzn. do 140 cm nie liczy się pow, od 140 do 220 liczy się 50%, pow. 220 cm liczy się 100%), pokoje na poddaszu po podłodze i wizualnie mają pow. ok. 16-17m2.

Siwka7406

Postaram się zrobić zdjęcia jutro i przesłać. Schody zrobiliśmy żelbetowe, zabiegowe, bez podestu. Jakoś wyszło. Zasadniczym plusem jest miejsce na zamknietą szafę pod schodami

pozdrowienia

kajtek_p

Piotr!

Jak to "jakoś wyszło"?!

Wyszło super! I tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że budowanie Kopciuszka, to dobry wybór!

Jeszcze raz bardzo dziękujemy za spotkanie!

Jedyne co nas trochę zmartwiło to wielkość salonu...mógłby być większy, prawda? Nad lukarną już się nie zastanawiam, na pewno zostaje.

Poddasze mile zaskoczyło,bo obawiałam się ,że pokoje będą bardzo małe...

I w ogóle cudeńko...

Pozdrawiam!

Anna