kajtek_p 29.01.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witajcie, Ewa - zaplanowałem wejście na antresolę z klatki schodowej z poziomu poddasza: kilka stopni drewnianych w górę i podest do okna. Dzięki temu uzyskuję dojście do tego nieszczęsnego okna oraz odzyskuję prawą ścianę klatki schodowej na półki itp. Niestety póki co antresola pozostaje w planach - tak jak pawlacze - na razie naprawmiamy ściany po tynkarzach (trafiłem na wyjątkowo denną ekipę, prawie cały dom muszę przeszpachlować gipsem), później będzie pora na salon (sufity podwieszane, podłogi itp) i w końcu mam nadzieję prace stolarskieJaki piec zamontowaliście? My zdecydowaliśmy się na Vaillanta 20 kW z zasobnikiem 150 l. Mam nadzieję, że wystarczy.Robert - wielkie okno to fajna sprawa. Zwróć jednak uwagę jak w projekcie usytuowane są grzejniki - dokładnie POD oknami. Myśmy wybrnęli z tego robiąc kilka okien nieotwieranych i właśnie pod nimi montując grzejniki o wysokości 30 cm - jakie tylko najniższe były dostępne. Marzyły mi się grzejniki kanałowe - ale to podobno koszt ok. 4000 zł/szt. pozdrowieniaPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 30.01.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witajcie, o jeszszuu ale ekipa, wspolczuje niestety trafia sie czasem na "fachowcow", na szczescie tynki u mnie ok. Co do pieca to mamy kociol Żywiec KDO Economic na groszek. Nie ma u nas na dzialce gazu, prad drogi, olej tez wiec stanelo na tym. Mowisz o grzejnikach kanalowych, fajna sprawa ale troche kosztuje. Moi sasiedzi wogole nie maja grzejnikow... ale maja pompe ciepla i studnie glebinowa... i nic ich nie obchodzi co gmina wymysli z doprowadzaniem mediow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 30.01.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Jak tam Robert wasze plany, zmiany i realizacje?Duzo pozmienialiscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertulej 30.01.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ewa dzięki za zdjęcia. Czekam w miarę możliwości na jeszcze. Fajne domy sobie pobudujemy. No Wy już je macie. Mieliśmy na początku problem z Panią architekt. Niepotrzebna strata dwóch miesięcy. Niestety musiałeliśmy jej podziękować. Teraz jest taniej i konkretniej.Czy dużo zmieniliśmy?. Raczej nie.Zmiany to tak jak wspominałem wstawiamy duże okno balkonowe. Podobnie jak Wy robimy przejście z garażu do domu. Strych pozostawiamy tak jak jest. No i chcemy balkon. To będzie chyba największa ze zmian. Takie jest marzenie mojej żonki. W tej chwili czekamy na pozwoleni budowy. Ile czasu trwają Wasze budowy i kiedy planujecie je zakończyć?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajtek_p 30.01.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Robert - Adaptacja trwała od lutego '06 do lipca'06. O pozwolenie na budowę walczyłem od lipca'06 do listopada '06. Budowę zaczęliśmy 22.01.2007, sso miałem ok. czerwca. Do końca sierpnia czekałem na okna. Niestety dopiero na koniec roku 2007 udało się osiągnąć stan deweloperski. W styczniu odpaliliśmy piec i kaloryfery i zaczęliśmy wykończeniówkę. Nieśmiało planujemy wprowadzenie najpóźniej do wakacji.Ewa - pompa ciepła to fajny wynalezek chociaż drogi. Generalnie wymaga jednak albo b. głębokiego kopania albo dość dużej działki (wtedy instalacja pozioma). Ja zainwestowałem w doprowadzenie gazu, czas pokaże czy słusznie. Chciałem dodatkowo zrobić kominek z płaszczem wodnym, ale z uwagi na koszty ostał się kominek bez płaszczaPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 31.01.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 My zaczelismy kopac pod koniec 2006 roku... ale stanelo na fundamentach i potem... zniknal nam budowlaniec wiec tak naprawde prace zaczely sie w lutym 2007. Teraz jest dom ocieplony z zewnatrz, robia sie: ocieplenie i plyty g-k na poddaszu. Piec zamontowany ale jeszcze nie odpalany, instalacja elektryczna zrobiona, wod-kan tez. Niestety nie mamy jeszcze wody, musimy wiercic studnie i dopiero sprawdzimy piec i instalacje. Robimy teraz okiennice i zaczniemy wykonczeniowke. Na szczescie czas nas nie goni bo mamy wlasne mieszkanie ale w przeciagu roku chcemy sie wprowadzic, ale to zalezy jeszcze od wielu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertulej 02.02.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam,Czyli zaczynaliście mniej więcej w tym samym czasie. Jak widzę potrzeba na to prawie dwóch lat. Jedziemy dziś na naszą działkę. Myślę na ogrodzeniem jej w niedługim czasie. Mam jeszcze jedno niedyskretne pytanie do stanu developerskiego 250 tyś. starczy?. Nie licząc oczywiście kosztu zakupu ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 02.02.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witaj Robert Jeśli ktoś się spręzy i ma pieniądze, ekipę, dostęp do materiałow i niezbyt długo zastanawia się nad wyborem pewnych rzeczy (patrz: jeśli ma pieniądze, bo myslę ze od tego duzo zalezy) to może się zmieścic w ciągu jednego roku. Oczywiście jeśli nie ma problemu z mediami. Nas jednak czas nie nagli bo mamy własne mieszkanie a nie wynajmowane, a to dużo zmienia. 250 tys. uważam że wystarczy, ale oczywiście zależy od zastosowanych materiałow, ceny ekipy, własnych umiejętności budowlanych i wielu innych. Zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajtek_p 03.02.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Co do czasu trwania budowy to również uważam, że realne jest zmieszczenie się w ciągu roku - pytanie jednak czy warto. Zwróć uwagę, że spora część prac dot. prac mokrych (wylewki, tynki wew.), które muszą wyschnąć zanim wejdziesz z podłogami. Schnąć mogą albo przy odpowiedniej pogodzie i nie wstawionych oknach albo przy włączonym ogrzewaniu. Co do kosztów - wyborażam sobie, że podana przez Ciebie kwota może wystarczyć tylko w takim przypadku, jeżeli sporą część prac wykonasz sam, a więc zaoszczędzisz na robociźnie. Nie sądzę, żeby materiały mogły mieć aż tak diametralny wpływ różnica może być ok. 20-30% ale nie więcej, tym bardziej, że ceny wciąż rosną. W moim przypadku stan deweloperski wyniósł niestety sporo więcej... P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita_P 12.02.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Cieszę sie że odnalazłam entuzjastów Kopciuszka, już sie bałam że tylko mi sie podoba. Wszystko wskazuje na to że zdecydujemy się na ten projekt. Uważnie czytam Wasze uwagi i bardzo proszę o zdjęcia z waszych budów na priva. Na rzutach poddasza zamieszczonych na stronie Archipelagu oprócz lukarny są jeszcze okna połaciowe od strony ogrodowej ale na rysunkach elewacji ich nie ma. Ja tez mam zamiar tę lukarnę zlikwidować ale mam pytanie czy dużo takich perełek jest w projekcie. Pozdrawiam forumowiczów i liczę na wsparcie bardziej doświadczonych Inwestorów bo droga przede mną długa i pełna niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajtek_p 16.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Witaj AnitaZdjęcia oczywiście prześlę, podaj proszę swój adres e-mail.Co do projektu to trzeba przyznać, że nie grzeszy starannym wykonaniem, chociaż w efekcie wychodzi dosyć zgrabny, nieduży domek.Pamiętaj o linii okien od strony ulicy (w projekcie okna są w jednej linii, w rzeczywistości nie), sufit podwieszony na poddaszu jest niżej niż linia okien nad klatką schodową i w łazience. Jeżeli będziesz chciała utworzyć przejście do pokoju nad poddaszem pamiętaj, że musisz przesunąć komin, ew. zrobić duży zakręt. Z własnego doświadczenia wiem, że zupełnie niepotrzebna jest ściana łącząca salon, kuchnię i ppokój.No i jeżeli będziesz miała pytania to pytaj, pytaj, pytaj....pozdrawiam i życzę powodzeniakajtek_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 18.02.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witaj Anito!Faktycznie pamiętaj o linii okien od frontu, w rzeczywistości jest inna niż w wizualizacji.My zlikwidowaliśmy lukarnę, mamy sporo okien połaciowych, bo nie mamy ich na ścianach bocznych (ograniczenia działki), ale wyszło całkiem dobrze. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertulej 18.02.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam wszystkich budowniczych,My dalej cierpliwie czekamy na pozwolenie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita_P 19.02.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Dziekuje za miłe przyjęcie na forum Bardzo Was prosze wyslijcie mi zdjęcia waszych kopciuszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 19.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Anito nie ma problemu, podeślę zdjęcia... ale podaj swój adres e-mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita_P 21.02.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 moj adres mailowy [email protected] Czekam z niecierpliwościa na zdjęcia waszych dzieł Anita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 21.02.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 zdjecia poszly na privpozdr. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajtek_p 21.02.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witaj Anitazajrzyj do skrzynki pozdrowieniaPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwka7406 22.02.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witam was wszystkich.Budujemy kopciuszka ale chyba bardzo przerobionego.Jest powiększony na długość i szerokość po metrze,ma normalnej długości okna i nad garażem będzie łazienka a z tyłu za nią suszarnia.wyjście na taras jest przy kuchni jak i u was.Czekamy na zamówione okna i będziemy kończyć dach który pokryty jest papą.Proszę o zdjęcia waszych kopciuszków a ja wam prześlę nasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwka7406 22.02.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Zapomniałam o adresie [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts