Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ród?o energii grzewczej

Jakie paliwo wybieram do ogrzewania swojego domu?  

292 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie paliwo wybieram do ogrzewania swojego domu?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość znikomek

To proste : ile kasy - takie paliwo

ja wybieram drewno ( buk, grab, odpady tartaczne suche z dębu, metry bukowe/grabowe ) oczywiście że ze względu na koszta no i wartość opałową - niestety trzeba się przy tym narobić no i istnieje konieczność wcześniejszego magazynowania - to prawda ale za kilka stówek masz ciepło !!!

w ostateczności można zawsze dać ogłoszenie do prasy "Przyjmę palacza (z własnym opałem) haha

• 3 weeks później...
Kominek, a własciwie dwa + elektryczne w podłodze jako wspomaganie.

My wybralismy grzejniki elektryczne, kominek i rekuperator. Czas pokaże ile będziemy płacić.

I my mamy taki sam pomysł ! :D

Z tym, że elektryczne ma być ogrzewanie podłogowe - tanie w instalacji i miłe w użytkowaniu.

A jak to wyjdzie w praktyce i ile będzie kosztować takie grzanie, to się okaże. Chętnie poznalibyśmy opinie osób, które już wiedzą, jak to jest. Szczególnie ciekawi nas, ile oszczędności daje rekuperator.

...awaryjne gaz z "butli" ale czy może zamiast tego gazu odrazu wszedzie elektryczne ?

Co sądzicie o tym ?

Dom 125m2

Jak tak sobie porównuję:

ceny gazu z butli (zależy kto i jak kalkuluje, ale w najlepszym przypadku wychodzi nieco taniej niż prąd (w II taryfie), a bywają i obliczenia, na korzyść prądu - a najciekawszym z nich jest reklama... BP GAZ z ostatniego specjalengo Muratora o ogrzewaniu, gdzie napisali, że 1kWh z LPG kosztuje 16gr a z prądu 15gr)

+ miesięczna opłata za dzierżawę butli

+ koszt posadzenia takiej butelki w ogródku

(a ozdoba to żadna, można wprawdzie ją zakopać, ale wtedy jest jeszcze drożej /i przy sadzeniu i co miesiąc/)

+ koszt podłączenia jej do domu

+ o kilkanaście tys. PLN większe koszty instalacji rurek z wodą i grzejników niż kabli w podłodze

+ jeszcze piec gazowy oczywiście

PLUS mniej ekonomiczne rzeczy:

* że co gaz to jednak gaz...

* że na pewno więcej problemów eksploatacyjnych z kominem, piecem (i jego dyszami i innym ustrojstwem), instalacją, jakimiś kolektorami :-), butlą, zawartością butli (bo ponoć jak się zły gaz zatankuje, to zimą może być niefajnie), no i tymi rurkami z wodą - niż z kablami zalanymi w betonie

...

więc jak sobie o tym wszystkim pomyślę, to nie wiem, dlaczego na naszym osiedlu jest tyle gaz-butli w ogródkach - może dlatego, że wszyscy mają nadzieję, że kiedyś zawita tam gaz-rurka (wtedy gaz też za darmo nie jest, ale już chyba(?) można spodziewać się, że dodatkowe inwestycje zwrócą się w kosztach ekspoloatacji (w porównaniu z prądem) w dającym się przewidzieć czasie) a może dlatego, że (jak słyszałem) wydawało się, że dwa tankowania LPG spokojnieee wystarczą na całą zimę i dopiero później się okazuje, że i całe trzecie się przydało...

Wynika mi z tego, że nawet wybierając podstawowe źródło ciepła trzeba się mocno zastanowić nad gazem z butli kontra prąd w podłodze, a jeżeli mowa jedynie o OGRZEWANIU AWARYJNYM (od prawdziwego zbijania kosztów ogrzewania ma być kominek), to wpuszczanie się w koszty instalacji i niebagatelne w końcu efekty nie_estetyczne w postaci butli w ogrodzie i grzejników na ścianach piecu gazowym "nie wspomnę" :-) > wydaje mi się zupełnie bezsensowne.

I tak oto pięknie rozpisałem się na temat zalet ogrzewania elektrycznego i wad gazowego. To pewnie dlatego, że zdecydowaliśmy się wreszcie na to pierwsze :D (tzn. dokładniej elektryczne plus kominek!)

Ciekw jestem podobnej listy zalet od 'miłośników' LPG w ogródku :-)

pozdrawiam serdecznie