Maluszek 22.07.2003 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 gaz płynny + kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość znikomek 02.08.2003 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 To proste : ile kasy - takie paliwoja wybieram drewno ( buk, grab, odpady tartaczne suche z dębu, metry bukowe/grabowe ) oczywiście że ze względu na koszta no i wartość opałową - niestety trzeba się przy tym narobić no i istnieje konieczność wcześniejszego magazynowania - to prawda ale za kilka stówek masz ciepło !!!w ostateczności można zawsze dać ogłoszenie do prasy "Przyjmę palacza (z własnym opałem) haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2003 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 06.08.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Na razie głównie drewienko + ewentualnie kolektory słoneczne (jeśli starczy kasy). A jeżeli kontakt z siekierą, zamiast spodziewanej przyjemności ( i odreagowania po przemęczeniu intelektualnym ), przyniesie udrękę i zniechęcenie - to za jakiś czas pomyślimy o gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 22.08.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 My wybralismy grzejniki elektryczne, kominek i rekuperator. Czas pokaże ile będziemy płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.08.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Gaz ziemny + wspomaganie kominkiem W mojej okolicy najtańszy jak dotąd jest jednak węgiel i wszyscy "straszą" mnie "niebotycznymi" kosztami gazu. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.08.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Kominek plus prąd. Podłogowe - fundament Legalett - i konwektorki na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 22.08.2003 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Mam nadzieję, że gaz ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.08.2003 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Kominek, a własciwie dwa + elektryczne w podłodze jako wspomaganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Konwektory elektryczne i elektryczne ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.08.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Konwektory elektryczne i elektryczne ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert76 26.08.2003 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Bez zastanowienia drewno, mam 8 ha lasu:-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 28.08.2003 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 My wybralismy grzejniki elektryczne, kominek i rekuperator. Czas pokaże ile będziemy płacić. I my mamy taki sam pomysł ! Z tym, że elektryczne ma być ogrzewanie podłogowe - tanie w instalacji i miłe w użytkowaniu. A jak to wyjdzie w praktyce i ile będzie kosztować takie grzanie, to się okaże. Chętnie poznalibyśmy opinie osób, które już wiedzą, jak to jest. Szczególnie ciekawi nas, ile oszczędności daje rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość vins 29.08.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Drewno i gaz ziemny ,Gdy wyjade na kilka dni przełącze na gaz no i latem ciepłą wode to z pieca gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 29.08.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 My wybralismy grzejniki elektryczne, kominek i rekuperator. Czas pokaże ile będziemy płacić. Czy już jesteś po sezonie grzewczym i mozesz podac ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 29.08.2003 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Czytam te posty i mam dylemat.Mam małądziałke, w planach mały domek.Niestety nie mam gazu.Planowałam ogrzewanie kominkowe, łązienki- podłogowe elektryczne i awaryjne gaz z "butli" ale czy może zamiast tego gazu odrazu wszedzie elektryczne ?Co sądzicie o tym ?Dom 125m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.08.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Węgiel "Eko-Groszek" (będę go spalał w kotle z paleniskiem retortowym i z podajnikiem ślimakowym). Chcę mieć cieplutko w domu i nie patrzeć bez przerwy jak "zasuwają" cyferki w liczniku gazowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 01.09.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 ...awaryjne gaz z "butli" ale czy może zamiast tego gazu odrazu wszedzie elektryczne ? Co sądzicie o tym ? Dom 125m2 Jak tak sobie porównuję: ceny gazu z butli (zależy kto i jak kalkuluje, ale w najlepszym przypadku wychodzi nieco taniej niż prąd (w II taryfie), a bywają i obliczenia, na korzyść prądu - a najciekawszym z nich jest reklama... BP GAZ z ostatniego specjalengo Muratora o ogrzewaniu, gdzie napisali, że 1kWh z LPG kosztuje 16gr a z prądu 15gr) + miesięczna opłata za dzierżawę butli + koszt posadzenia takiej butelki w ogródku (a ozdoba to żadna, można wprawdzie ją zakopać, ale wtedy jest jeszcze drożej /i przy sadzeniu i co miesiąc/) + koszt podłączenia jej do domu + o kilkanaście tys. PLN większe koszty instalacji rurek z wodą i grzejników niż kabli w podłodze + jeszcze piec gazowy oczywiście PLUS mniej ekonomiczne rzeczy: * że co gaz to jednak gaz... * że na pewno więcej problemów eksploatacyjnych z kominem, piecem (i jego dyszami i innym ustrojstwem), instalacją, jakimiś kolektorami , butlą, zawartością butli (bo ponoć jak się zły gaz zatankuje, to zimą może być niefajnie), no i tymi rurkami z wodą - niż z kablami zalanymi w betonie ... więc jak sobie o tym wszystkim pomyślę, to nie wiem, dlaczego na naszym osiedlu jest tyle gaz-butli w ogródkach - może dlatego, że wszyscy mają nadzieję, że kiedyś zawita tam gaz-rurka (wtedy gaz też za darmo nie jest, ale już chyba(?) można spodziewać się, że dodatkowe inwestycje zwrócą się w kosztach ekspoloatacji (w porównaniu z prądem) w dającym się przewidzieć czasie) a może dlatego, że (jak słyszałem) wydawało się, że dwa tankowania LPG spokojnieee wystarczą na całą zimę i dopiero później się okazuje, że i całe trzecie się przydało... Wynika mi z tego, że nawet wybierając podstawowe źródło ciepła trzeba się mocno zastanowić nad gazem z butli kontra prąd w podłodze, a jeżeli mowa jedynie o OGRZEWANIU AWARYJNYM (od prawdziwego zbijania kosztów ogrzewania ma być kominek), to wpuszczanie się w koszty instalacji i niebagatelne w końcu efekty nie_estetyczne w postaci butli w ogrodzie i grzejników na ścianach piecu gazowym "nie wspomnę" > wydaje mi się zupełnie bezsensowne. I tak oto pięknie rozpisałem się na temat zalet ogrzewania elektrycznego i wad gazowego. To pewnie dlatego, że zdecydowaliśmy się wreszcie na to pierwsze (tzn. dokładniej elektryczne plus kominek!) Ciekw jestem podobnej listy zalet od 'miłośników' LPG w ogródku pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 02.09.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 A co to takiego "pompa cieplna"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Marzycielu,wrzuc w wyszukiwarke internet:pompa ciepla,znajdziesz wszystkie strony www firm ,opisy techniczne itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts