xymox 20.03.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Na działeczce mam zrobioną od ponad ośmiu lat studnie z czterech kręgów aby mieć wodę do podlewania i zmywania. Wokół studni na dość sporej powierzchni ułożona jest kostka Bauma. Przez tyle lat był spokój a gdzieś trzy sezony temu zauważyłem, że wokół stodni zapada się owa kostka. Zdjąłem troszkę kostki, podsypałem piaskiem i był spokój do następnego sezonu. Ponownie odkryłem kostkę, podsypałem i wylałem warstwę zaprawy. W ostatnim sezonie cieszyłem się, że już spokój a tu znowu. Pewnego pięknego dnia kostka zapadła sie znowu i to zdrowo bo wpadłem prawie do połowy łydki Piachu w studni nie przybywa bo poziom dna nie podnosi się. W pobliżu nie ma zadnego innego ujęcia wody, które mogłoby "zasysać" piach. Sam już nie wiem co na to poradzić. Posprawdzałem i na 100% piasek nie przedostaje sie z wodą do studni. Poradźcie coś bo jak pomyślę znowu o podsypce na rozpoczęcie sezonu ..... Dodam jeszcze, że w takie lato jak ostatnio wody było tylko na dwa kręgi ale tak jak teraz po zimie lustro jest praktycznie pół metra od powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.03.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Ciesz się, że nie zmienia się poziom dna, bo miałbyś z głowy studnię. A tak- kopali w cały świat, szeroko, no i siada. Kiedyś przestanie. A sezon od czegoś zacząć trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.03.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Wrzuć tam trochę większych kamieni, dobra jest też glina.Piasek ma tendencję do zmywania sie, woda w studni niejest wcale taką wodą stojacą, jest w ruchu, zawsze coś podmywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.03.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 abo suchy piasek wymieszać z cementem i intensywnie zlać wodą, tak aby znalazło tajemicze ujście, tak z dwa razy w odstępach czasu aż zamuli, potem sucha podsypka z cem. i bruk oczywiście w przypadku, gdy masz pewność że nie idzie to bezpośrednio w wody gruntowe i do studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xymox 20.03.2007 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 abo suchy piasek wymieszać z cementem i intensywnie zlać wodą, tak aby znalazło tajemicze ujście, tak z dwa razy w odstępach czasu aż zamuli, potem sucha podsypka z cem. i bruk oczywiście w przypadku, gdy masz pewność że nie idzie to bezpośrednio w wody gruntowe i do studni podobnie właśnie zrobiłem poprzedniego sezonu - zdjąłem sporo piachu wymieszałem z cementem i wodą wlałem w to miejsce po piachu i jak zaschło podsypałem i kostkę położyłem. No i zapadło się znowu. Może pokombinuje z tą gliną i kamieniami........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts