Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z płaszczem wodnym.

Recommended Posts

No i tu chyba sprawdzają się te kominki, które mają możliwość bezpośredniego podłączenia powietrza z zewnątrz budynku. Bo nie ma ryzyka, że będzie zaciągać np. z kanałów wentylacyjnych. A to przykre zjawisko mam niestety teraz w mieszkaniu z piecem gazowym dwufunkcyjnym. I nic to, że okna drewniane stare i nieszczelne i gwiździ przez nie jak... Tylko, jak są otwarte, to nie ciągnie mi powietrza z kratki wentylacyjnej. Ale przecież nie mogę cały czas "wietrzyć", bo mi całe ciepło ucieknie :). Więc niestety często muszę wdychać niezbyt przyjemne zapachy z mieszkania sąsiadów :evil:
trzeba zrobić kratkę nawiewną.przy szczelnej chałupie to norma. komin jak pracuje to wyciąga powietrze z domu, a trzeba je cały czas uzupełniać.

A ja tam przerabiałem już wszystko: Byrski Lechma edelkamine CDM itp miałem tak wielki bałagan w głowie, będąc w jednym ze sklepów z kominkami to sprzedawca stał z roździawiną gębą i słuchał jak bym mu o jakimś kosmosie opowiadał (dolny chwyt powitrza przepustnice, sterowniki itp.) mało jeszcze dobrych i FACHOWYCH sklepów tego typu. Ale chyba zdecyduje sie na kratki - rozsądna cena i wygląda na solidny.

czekam na opinie kratkowiczów

Czy ktos uzytkuje kominek Fabrilor? To chyba jedyny kominek z PW zeliwny (nie liczac tych z kratki.pl, ktore zupelnie nam nie odpowiadaja). Sprzedawca oczywiscie usilnie nas namawia do jego zakupu ;), jednak wydajac prawie 10kPLN chcialabym miec pewnosc, ze zakup jest uzasadniony 8)

Ale może ja ssię nieznam ale gdzie można kierując sie zdrowym rosądkiem i jako tako pojęciem technicznym wydać 10 tysiecy złotych na kominek. Kominki z kratki są proste i funkcjonalne tego czego ja potrzebuje

Ale może ja ssię nieznam ale gdzie można kierując sie zdrowym rosądkiem i jako tako pojęciem technicznym wydać 10 tysiecy złotych na kominek. Kominki z kratki są proste i funkcjonalne tego czego ja potrzebuje

Tomku, nie szukam opini o moim "zdrowym rozsadku", tylko konkretow o interesujacym mnie kominku.

A jesli juz jestesmy przy "jako takim pojeciu technicznym", to Ty potrzebujesz kominka z kratki, a ja takowego zdecydowanie nie akceptuje.

fax - czy to Ty już o tym pisałeś pod innym nickiem, czy to jakaś epidemia wybuchów?

Tak czy inaczej - coś musi być naprawdę zdrowo skopane w podłączeniu kominka z płaszczem, żeby wybuchł.

Jeśli to prawda, że Ci wybuchł (w co powątpiewam, bo z Twojej relacji nie wynika np. że wyleciały Ci też szyby z okien), to albo urwij jaja hydraulikowi, który Ci to tak podłączył, albo sobie - bo się na to zgodziłeś.

Niewłaściwie użyte pudełko zapałek może wywołać niezły pożar - tylko czy to jest na pewno wina producenta tych zapałek, czy raczej użytkownika?

• 2 weeks później...

Witam!

W turbokomineku z Makrotermu jest system dopalenia spalin, dlatego tak wysoka sprawność tego urządzenia i stosunkowo niska temperatura uchodzacych spalin. Efektem ubocznym jest niestety bardziej brudząca się szybka(jak słysze z opowieści).

jest i na to sposób - szyba z efektem pyrolizy, ale zjawisko wypalania sie sadzy z szyby nastepuje w określonych parametrach spalania.

Poza tym Turbokominki Makrotermu maja rewelacyjnie w stosunku do konkurencji rozwiązane sterowanie("nadmuch" mechaniczny + sterownik).

No i poza tym jest bardzo bezpieczny, tak w otwartym systemie jak i w zamkniętym.

Raz zdarzyło się że hydraulik zamontował turbokominek do układu zamkniętego, ale zaczopował podłączenie naczynia wzbiorczego. W wyniku rozpalenia w tak podłączonym kominku nastapiło trwałe odksztaqłcenie płaszcza, ale na szczęście nie wybuchł. Wina oczywiście montarzysty - hydraulika. W kazdym bądź razie kominek działa do tej pory , oczywiście po poprawnym podłączeniu do instalacji.

pozdrawiam

kesur

Poza tym Turbokominki Makrotermu maja rewelacyjnie w stosunku do konkurencji rozwiązane sterowanie("nadmuch" mechaniczny + sterownik).

W/g opinii użytkowników (kilkoro moich znajomych + forumowicze) przy dobrym ciągu komina i małym zapotrzebowaniu na ciepło, ten nadmuch jest całkowicie niepotrzebny i powoduje b. szybkie spalanie się wsadu. Wiele osób odłącza ten wentylator albo podłącza go przez regulatory obrotów.

Sądzę, że "rewelacyjność" tego rozwiązania zależy wprost od konkretnych uwarunkowań fizycznych - i w niektórych przypadkach rzeczywiście to się sprawdzi, w innych zupełnie nie.

Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale moim zdaniem stosowanie nadmuchu od dołu i ograniczanie ciągu od góry nie jest dobrym pomysłem - grozi pojawieniem się nadciśnienia w kominku, które spowodować może np. wydostawanie się części spalin przez nieszczelności drzwiczek, czyli: dym w salonie.

• 1 month później...
A ja mam Lechme, palilem przez zime i nie nazekam, no moze w "kiepskie" dni gorzej sie rozpalalo, ale w ok 200m domu bylo wszedzie cieplutko.

Rufio, czy możesz mi powiedzieć, czy masz do swojej Lechmy jakieś dodatkowe wyposażenie? Zastanawiam się nad zakupem tego kominka i chciałbym wiedzieć, czy oprócz standardowego wyposażenia potrzebne jest coś więcej. Czy oprócz kominka masz jakiś piec gazowy? Ja myślę o Junkersie cerasmart modul (nie mam kotłowni i piecyk musi stać w łazience).