an-bud 26.03.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 No i tu chyba sprawdzają się te kominki, które mają możliwość bezpośredniego podłączenia powietrza z zewnątrz budynku. Bo nie ma ryzyka, że będzie zaciągać np. z kanałów wentylacyjnych. A to przykre zjawisko mam niestety teraz w mieszkaniu z piecem gazowym dwufunkcyjnym. I nic to, że okna drewniane stare i nieszczelne i gwiździ przez nie jak... Tylko, jak są otwarte, to nie ciągnie mi powietrza z kratki wentylacyjnej. Ale przecież nie mogę cały czas "wietrzyć", bo mi całe ciepło ucieknie . Więc niestety często muszę wdychać niezbyt przyjemne zapachy z mieszkania sąsiadów trzeba zrobić kratkę nawiewną.przy szczelnej chałupie to norma. komin jak pracuje to wyciąga powietrze z domu, a trzeba je cały czas uzupełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 26.03.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 No to dlatego uważam, że jednak lepsze są kominki z bezpośrednim, czy jak kto woli zewnętrznym podłączeniem powietrza.A piece gazowe tylko z zamkniętą komorą spalania.Tak chyba nawet bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomektz 28.03.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 A ja tam przerabiałem już wszystko: Byrski Lechma edelkamine CDM itp miałem tak wielki bałagan w głowie, będąc w jednym ze sklepów z kominkami to sprzedawca stał z roździawiną gębą i słuchał jak bym mu o jakimś kosmosie opowiadał (dolny chwyt powitrza przepustnice, sterowniki itp.) mało jeszcze dobrych i FACHOWYCH sklepów tego typu. Ale chyba zdecyduje sie na kratki - rozsądna cena i wygląda na solidny. czekam na opinie kratkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 28.03.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Czy ktos uzytkuje kominek Fabrilor? To chyba jedyny kominek z PW zeliwny (nie liczac tych z kratki.pl, ktore zupelnie nam nie odpowiadaja). Sprzedawca oczywiscie usilnie nas namawia do jego zakupu , jednak wydajac prawie 10kPLN chcialabym miec pewnosc, ze zakup jest uzasadniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedom 28.03.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 a czy ktoś z Was słyszał coś o kominkach z płaszczem - ENKA??znajomy poleca mi ale poza nim nie spotkałem (nawet na forum) nikogo kto użytkowałby ten kominek??Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomektz 28.03.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Czy ktos uzytkuje kominek Fabrilor? To chyba jedyny kominek z PW zeliwny (nie liczac tych z kratki.pl, ktore zupelnie nam nie odpowiadaja). Sprzedawca oczywiscie usilnie nas namawia do jego zakupu , jednak wydajac prawie 10kPLN chcialabym miec pewnosc, ze zakup jest uzasadniony Ale może ja ssię nieznam ale gdzie można kierując sie zdrowym rosądkiem i jako tako pojęciem technicznym wydać 10 tysiecy złotych na kominek. Kominki z kratki są proste i funkcjonalne tego czego ja potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 28.03.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ale może ja ssię nieznam ale gdzie można kierując sie zdrowym rosądkiem i jako tako pojęciem technicznym wydać 10 tysiecy złotych na kominek. Kominki z kratki są proste i funkcjonalne tego czego ja potrzebuje Tomku, nie szukam opini o moim "zdrowym rozsadku", tylko konkretow o interesujacym mnie kominku. A jesli juz jestesmy przy "jako takim pojeciu technicznym", to Ty potrzebujesz kominka z kratki, a ja takowego zdecydowanie nie akceptuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 29.03.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Nic cofnął byś taśmę lub przełączył na inny kanał i wszystko by wróciło do normy. pozdrfilipek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 29.03.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 fax - czy to Ty już o tym pisałeś pod innym nickiem, czy to jakaś epidemia wybuchów?Tak czy inaczej - coś musi być naprawdę zdrowo skopane w podłączeniu kominka z płaszczem, żeby wybuchł.Jeśli to prawda, że Ci wybuchł (w co powątpiewam, bo z Twojej relacji nie wynika np. że wyleciały Ci też szyby z okien), to albo urwij jaja hydraulikowi, który Ci to tak podłączył, albo sobie - bo się na to zgodziłeś.Niewłaściwie użyte pudełko zapałek może wywołać niezły pożar - tylko czy to jest na pewno wina producenta tych zapałek, czy raczej użytkownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 29.03.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Co konkretnie Ci wybuchło? Wklej jakąś fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kesur 11.04.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Witam!W turbokomineku z Makrotermu jest system dopalenia spalin, dlatego tak wysoka sprawność tego urządzenia i stosunkowo niska temperatura uchodzacych spalin. Efektem ubocznym jest niestety bardziej brudząca się szybka(jak słysze z opowieści). jest i na to sposób - szyba z efektem pyrolizy, ale zjawisko wypalania sie sadzy z szyby nastepuje w określonych parametrach spalania. Poza tym Turbokominki Makrotermu maja rewelacyjnie w stosunku do konkurencji rozwiązane sterowanie("nadmuch" mechaniczny + sterownik). No i poza tym jest bardzo bezpieczny, tak w otwartym systemie jak i w zamkniętym. Raz zdarzyło się że hydraulik zamontował turbokominek do układu zamkniętego, ale zaczopował podłączenie naczynia wzbiorczego. W wyniku rozpalenia w tak podłączonym kominku nastapiło trwałe odksztaqłcenie płaszcza, ale na szczęście nie wybuchł. Wina oczywiście montarzysty - hydraulika. W kazdym bądź razie kominek działa do tej pory , oczywiście po poprawnym podłączeniu do instalacji. pozdrawiam kesur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.04.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Poza tym Turbokominki Makrotermu maja rewelacyjnie w stosunku do konkurencji rozwiązane sterowanie("nadmuch" mechaniczny + sterownik). W/g opinii użytkowników (kilkoro moich znajomych + forumowicze) przy dobrym ciągu komina i małym zapotrzebowaniu na ciepło, ten nadmuch jest całkowicie niepotrzebny i powoduje b. szybkie spalanie się wsadu. Wiele osób odłącza ten wentylator albo podłącza go przez regulatory obrotów. Sądzę, że "rewelacyjność" tego rozwiązania zależy wprost od konkretnych uwarunkowań fizycznych - i w niektórych przypadkach rzeczywiście to się sprawdzi, w innych zupełnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufio 11.04.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 A ja mam Lechme, palilem przez zime i nie nazekam, no moze w "kiepskie" dni gorzej sie rozpalalo, ale w ok 200m domu bylo wszedzie cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kesur 12.04.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Przy zbyt dużym ciągu można zamontować w kominie regulator ciągu - patrz strona Makrotermu. W takich przypadkach bardzo potrzebny. Pozdrówkakesur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 12.04.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale moim zdaniem stosowanie nadmuchu od dołu i ograniczanie ciągu od góry nie jest dobrym pomysłem - grozi pojawieniem się nadciśnienia w kominku, które spowodować może np. wydostawanie się części spalin przez nieszczelności drzwiczek, czyli: dym w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werms 12.05.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 A ja mam Lechme, palilem przez zime i nie nazekam, no moze w "kiepskie" dni gorzej sie rozpalalo, ale w ok 200m domu bylo wszedzie cieplutko. Rufio, czy możesz mi powiedzieć, czy masz do swojej Lechmy jakieś dodatkowe wyposażenie? Zastanawiam się nad zakupem tego kominka i chciałbym wiedzieć, czy oprócz standardowego wyposażenia potrzebne jest coś więcej. Czy oprócz kominka masz jakiś piec gazowy? Ja myślę o Junkersie cerasmart modul (nie mam kotłowni i piecyk musi stać w łazience). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts