Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakomentuj dla Zazdrośnicy :)

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...

Betsi jak milo, że o mnie pamiętacie :D :D . Strop też ale potem na razie mury, czekam na transze z banku, do końca lutego no może parę dni marca chciałam strop zalać - ps. poprawka - musze zalać.

Strop mało oryginalny, skoro działa u innych to i u mnie sie sprawdzi tj. jak w projekcie teriva 1

Ostatnio jechałam kole Ciebie i jakiejś zaćmy dostałam :( chciałam skręcić do Twojego domku i zapomniałam gdzie :roll:

Wiesz co jest najgorsze i najlepsze w budowaniu?

Najgorsze to to ze jest notoryczny brak pieniedzy-zwłaszcza pod koniec budowy, stan surowy powstaje bardzo szybko-ta dłubanina potem idzie jak krew z nosa w porównaniu do pierwszego etapu.

Jesli dobrze zgrasz ekipy ( bo niektórzy moga robic razem) to pójdzie szybciej.

Nie wiem czy budujesz z jedną firmą czy masz kilka do konkretnych etapów, ale i oni mogą sie dogadać. Ponadto nasz kierbud bardzo dobrze koordynował kolejne prace i mówił kiedy i kto ma wchodzic i co robić.

Najlepsze jest jednak to że wreszcie masz swój wymarzony, piękny dom :lol:

Powodzenia.

Wiem Betsi z obserwacji Waszych budów jak to wygląda. Na razie buduje jedna firma ale potem dłubanina rodzinna i kierbud zostaje ten sam na całą budowę i nie jest tylko na papierze ale też mogę go pytać itp.

Mnie uszczęśliwić nie jest trudno bo cieszę się, że wogóle zaczęłam a resztę przyjmuję jak jest, to co trudne staram się jak najszybciej pokonać różnymi sposobami a to co łatwe i przyjemne wynagradza mi złe chwile. Zdaję sobie sprawę, że końcówka będzie na jednym oddechu z pieniędzmi i łataniem tam gdzie tylko jest konieczne. Ale co ważne czuję już, że jadę do domu a nie na działkę :wink:

i Tobie życzę powodzonka :)

• 2 weeks później...

Jak obiecałam, tak opisałam, to był dopiero pierwszy najgorszy moment na budowie, ile jeszcze takich?

Dankat jeśli chodzi o strop, gary itp. to nie ma żadnego problemu i radzę nigdzie nie dzwonić, zostawiać na zapas itp. bo podniosą ceny a tak jest w miarę ok.

Jedynie co, to najlepiej od razu kupić podstawowy budulec tj. materiał na ściany i styropian, bo stal też stoi cenowo. Jak masz gdzie składować, jeśli nie to chociaż z 50-60% budulca.

Betsi mnie już teraz denerwują drobiazgi :o - wyłapuję z projektu a to to a to tamto ale cóż nie ma idealnego więc później jakoś to wszystko dostosuję.

• 3 weeks później...

Nie masz słynnej ścianki kolankowej, która zawsze jest podnoszona przez inwestorów o dwa rzędy pustaków/bloczków?

Dach prosty jak drut - naprawde nie powinnaś się zamartwiać. Kosztuje bo kosztuje, ale na pocieszenie będą to dolne stany tego co za dach można wybulić.

Tak przy okazji jakie pokrycie planujesz?

Ano nie mam słynnej ścianki niestety,inny projekt - trzeba by było przeprojektowywać więźbę a to już nie jest ciekawe. Sporo wyżej jest od strony tarasu. Dlatego mimo moich chęci kierownicy robót sie nie zgodzili :( Szczęście w nieszczęściu, że po najniższej stronie są garderoby i niestety łazienka, czyli ewentualne meblowanie tylko pod wymiar.

Pokrycie wybrałam wczoraj, będzie Braas czarny lumino z z połyskiem posrebrzanym, bardziej mi się spodobał niż grafitowy jaki pierwotnie miał być.