Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska drenazowa wokół domu-chodniczek HELP!!

Recommended Posts

Błagam o podanie racjonalnych argumentów:

czy opaska wokół budynku-ten chodniczek,czy opaska drenażowa-nie wiem jak to sie nazywa fachowo musi byc wokół budynku???? :o :o :o

Wokół naszego domku mąż planuje obsypanie ziemią-dom jest jakby na podwyższeniu,ziemia bedzie miała spad mini skarpą.

A mnie się wydaje że ziemia przy samej scianie to niezbyt dobre wyjscie.

Co fachowcy na to?

Plizzz-mamy problem :-?

Pewnie, że to nie dobry pomysł, przede wszystkim chodzi o ochronę cokołu przed wodą i brudem, woda pryska razem z ziemią i powstaje "opaska" brudu na cokole :evil: . Wilgoć z ziemi stale jest obecna przyścianie do tego korzonki trawy i chwastów, to nie jest korzystne. Poza tym wigoć przy ścianie powinna być jak najszybciej odprowadzana, proponuję opaskę żwirową, woda nie pryska i łatwo odparowuje . Przy chodniczku z płyt czy wylewanym, wilgoć bardzo długo się utrzymuje przy ścianie.

... czy opaska wokół budynku-ten chodniczek,czy opaska drenażowa-nie wiem jak to sie nazywa fachowo musi byc wokół budynku???? :o :o :o

fachowo nazywa sie to płytka odbojowa i nie musi byc wokół budynku

... Wokół naszego domku mąż planuje obsypanie ziemią-dom jest jakby na podwyższeniu,ziemia bedzie miała spad mini skarpą.

A mnie się wydaje że ziemia przy samej scianie to niezbyt dobre wyjscie.

Co fachowcy na to?

nie wiem co fachowcy na to, ale ja tak własnie zrobiłem ... :-?