Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykończyć korytarz? Chodzi o ściany.

pn4265

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tez jestem zainteresowana tematem, czy ściane w przedpokoju mozna "podzielic" na dwie części, niekoniecznie równe, tzn. dołem "coś" co sie przytwierdza, przykleja a powyżej farba lub ozdobny tynk ? Czy to ma sens ?

Np. dołem jasny korek, lub jasne panele, potem cienka listwa, górą farba zmywalna lub tynk ozdobny.

Gdzieś tu był wątek o panelach na ścianę. Mówimy o drewnianych? Ma ktoś namiary na sprzedawców i jakich producentów wybrać? Podoba mi się ten pomysł, ale jako mocny akcent, całego korytarza sobie nie wyobrażam. Choć w jednym z numerów DW był jakiś apartament w Sopocie, który przeładowany panelami i drewnem w ogóle wyglądał "charakternie".

A co byście powiedzieli na wyklejenie dołu ściany przy schodach korkiem (jasnym - może białym ze wstawkami zieleni - ostanio nie ma go w sklepach) a powyżej pomalować farba zmywalną lub tynk strukturalny (drogi !), jakies przecierki ???

Zastanawiam sie nad tym korkiem, bo tyle o nim dobrego słychac, tylko on jest strrrrrrasznie drogi ! :(

Gdzieś tu był wątek o panelach na ścianę. Mówimy o drewnianych? Ma ktoś namiary na sprzedawców i jakich producentów wybrać? Podoba mi się ten pomysł, ale jako mocny akcent, całego korytarza sobie nie wyobrażam. Choć w jednym z numerów DW był jakiś apartament w Sopocie, który przeładowany panelami i drewnem w ogóle wyglądał "charakternie".

Zdecydowaliśmy się na Kronopol lub Kronospan. Jasne, pasujące do dębowych schodów - dół klatki schodowej i wiatrołap będzie w panelach. Doszliśmy do wniosku, ze to są miejsca, gdzie ściany sie najbardziej brudzą, a panele wystarczy raz na jakiś czas umyć i po sprawie :)

Coś tego typu:

http://www.kronopol.com.pl/dekory/panele_scienne/big/b086.jpg

Aleks

Masz na mysli szablony....ładne...

Ale ja będe realizowac inny pomysł: otrzymałam w prezencie (będąc we Francji) kolekcje duzych widokówek (podwójne nasze) z malowanymi widokami Paryża (Łuk Triumfalny, Sacre Coeur, mosty na Sekwanie itp.). Były kupione 20-30 lat temu, sa delikatne. Zamierzam oprawic je w ramki i powiesic - wg pomysłu mojego męża - wzdłuz ściany przy schodach...będa "prowadzić" na górę. Mysle, że to bardzo dobry i oryginalny pomysł.

Szablony juz nie będa pasować, więc usiłuje wymyslic coś innego.

dół klatki schodowej i wiatrołap będzie w panelach. Doszliśmy do wniosku, ze to są miejsca, gdzie ściany sie najbardziej brudzą, a panele wystarczy raz na jakiś czas umyć i po sprawie :)

To prawda, sa łatwe w utrzymaniu czystości, ale ....takie nudne, monotonne, nieciekawe, przypominaja mi lata 70 i 80, wtedy wszyscy kładli boazerię...

jezeli dobrze czytm plan to tych scian w korytarzu masz calkiem duzo.

Zalezy co lubisz - koncepcji jest wiele. Np. struktura sciany jak z cegly ale pomalowana na bialo (lub inny klor jaki lubisz). Gdybym miala duze sciany to zawisilabym je zdjeciami, obrazami i wszystkim co mozna powiesic na scianie.

Jezeli powieszenie jakichs półek nie zajmie za dużo miejsca to tez można.

Mozesz rózne cześci ścian wykończyć w inny sposób, to zmniejszy optycznie całość (jeżeli uważasz ze jest za wielka). Wejdż na tej stronie u góry na wiśniowym pasku pod napisem FORUM w opcje Wnetrza i tam sa propozycjie do przedpokoju.

" Moj piekny dom" nr 3/2007 str.46 zamieszcza "Hol z charakterem".

Na tym forum kilka dni wczesniej byl temat o schodach i tam byly zamieszczone zdjecia schodow na tle fajnych scian.

Lamperia z korka tez moze byc. Nie moge teraz znalezc zdjęcia ale gdzieś widziałam lamperie-boazerie z drewnianyh czy tez laminatowych kasetonów - białą, a wyżej farba w ulubionym kolorze. To wyglada elegancko.

Ja poprzeglądalabym na twom miejscu zdjęcia w pismach lub internecie aby najpierw zobaczyc jak to wygląda. Propozycji jest na prawde mnostwo.

Lamperia z korka tez moze byc. Nie moge teraz znalezc zdjęcia ale gdzieś widziałam lamperie-boazerie z drewnianyh czy tez laminatowych kasetonów - białą, a wyżej farba w ulubionym kolorze. To wyglada elegancko.

.

Jesli znajdziesz te zdjęcia, proszę wklej, nigdy czegos takiego nie widziałam...

dół klatki schodowej i wiatrołap będzie w panelach. Doszliśmy do wniosku, ze to są miejsca, gdzie ściany sie najbardziej brudzą, a panele wystarczy raz na jakiś czas umyć i po sprawie :)

To prawda, sa łatwe w utrzymaniu czystości, ale ....takie nudne, monotonne, nieciekawe, przypominaja mi lata 70 i 80, wtedy wszyscy kładli boazerię...

Kwestia gustu :)

U mnie nie będzie nudno, monotonnie i nieciekawie ;)