Mariella 20.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Mam banalne pytanie, ale nie daje mi ono spokoju. Moi rodzice chcą sprzedac działke. Ewentualny nabywca chce aby rodzice przedstawili mu oprócz aktu notarialnego, plany zagospodarowania przestrzennego dot. działki, wypis i wyrys z rejestru gruntów, wypis z ksiag wieczystych(to akurat z aktem notarialnym jest). Czy rzeczywiście sprzedajacy ma obowiazek przedstawic kupujacemu takie dokumenty? Czy raczej kupujacy , który wie co chce postawić i gdzie ma sam się postarac o zgromadzenie potrzebnych dokumentów na rozpoczecie budowy? Proszę o odpopwiedz, bo naprawdę juz sie w tym pogubiłam. Z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 20.03.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Obowiązku jako takiego nie ma, ale kupujący powinien wiedzieć czy rzeczona dzialka będzie sie nadawała pod pożądana przez niego zabudowę.Akurat zdobycie takich papierów nie jest bardzo kłopotliwe - wypis i wyrys z ewidencji gruntów powinien dostarczyc sprzedający (ze względu na dane osobowe w nich zawarte, łatwiej jest otrzymac taki papier obecnemu właścicielowi dzialki); natomiast o wypis z planu zagospodarowania przestrzennego może wystapić KAŻDY. To juz kwestia dogadania się między wami. Dla porządku dodam, że kupując dzialkę w 2003 r. zażądalam od sprzedającego takich dokumentów i je otrzymałam. Nawet w przedwstępnej umowie kupna był zawrt warunek, że działka będzie sie nadawała do okreslonej przeze mnie zabudowy, co ma własnie stwierdzić wypis z pzp. W końcu w grę wchodzą niemale pieniądze i nikt nie chce byc niemile zaskoczony juz po nabyciu nieruchomosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.03.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Plan zagospodarowania to sobie może Kupujący sprawdzić sam, ale wypisu i wyrysu z rej gruntów w gminie nie dostanie a ma absolutne prawo widzieć te dokumenty przed kupnem. Ponieważ Sprzedający i tak musi udać się po nie osobiście do gminy, do dobrego tonu należy wzięcie również wypisu i wyrysu z Planu Miejscowego.Kupujący szukając działki jeszcze nie wie co chce postawić, poza tym, że ma być to np. domek jednorodzinny. Plan Miejscowy pomaga w podjęciu decyzji o kupnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariella 21.03.2007 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Plan zagospodarowania to sobie może Kupujący sprawdzić sam, ale wypisu i wyrysu z rej gruntów w gminie nie dostanie a ma absolutne prawo widzieć te dokumenty przed kupnem. Ponieważ Sprzedający i tak musi udać się po nie osobiście do gminy, do dobrego tonu należy wzięcie również wypisu i wyrysu z Planu Miejscowego. Kupujący szukając działki jeszcze nie wie co chce postawić, poza tym, że ma być to np. domek jednorodzinny. Plan Miejscowy pomaga w podjęciu decyzji o kupnie. dziekuję za odpowiedzi. Ale jaka mogę mieć pewnosc, ze kupujacy biorac odemnie dokumenty, aby isc z nimi do urzedu je odda, bo np. moze się rozmyslic. Przeciez wszystko to kosztuje a ja nie mam zamiaru płacić za następne, gdy znowu pojawi sie inny nabywca. Jeden pan faktycznie był bardzo zainteresowany i sam wszystko sobie załatwiał, tyle, ze nie mógł wystawić tego co chciał bo gabaryty budynku były za duze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.03.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Powinnaś trzymać oryginały dla siebie, wyłącznie do wglądu. Osobom szczególnie zainteresowanym można dać kopię.Jeżeli chodzi o ważność tych dokumentów, to rzeczywiście, przed podpisaniem ostatecznej umowy należy wziąć świeże.Jak rozumiem, na razie jesteś na etapie pokazywania działki i ogólnych rozmów?Na tym etapie powinno wystarczyć zapewnienie, że od dnia wystawienia wypisu nic się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts