Krzysztofik 21.03.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 GenoJesteś coraz większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 21.03.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 podbijam do GENAtu obok jest taki watek ZEBY KARAC HURTOWNIE ZA WYSOKIE CENYukarajmy tez piekarzy dekarzy i innych co podnosza ceny bo ich brak na rynkua przeciez wystarczy popytac i pomyslec logicznie co sie kupuje i robi poza tym po jakiego ciula masz kierownika budowy i wlasny rozum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 21.03.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 A ja mam coś takiego: http://img381.imageshack.us/img381/1293/pa010204sk6.th.jpgA ściany nośne są po obwodzie i tylko jedna przez środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metis_ps 21.03.2007 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 I.WAle to co przesłałeś to chyba już jest na szkodach góniczych. Wlaśnie rozmawiałem z architektem, który rozmawiał z konstruktorem, który już zaczał sie brać za "odchudzanie" fundamentów. Mówi, że faktycznie może czegoś tam niedopatrzył.........Niech go gęś kopnie!!!! Nie chciało mu sie przyłożyć do roboty a nie, że "niedpoatrzył".I tak to wygląda - jak by człowiek się niezainteresował to miałby lepiej niż bunkier i do tego pusty portfel!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 21.03.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 I.W Ale to co przesłałeś to chyba już jest na szkodach góniczych. Tak zgadza się ławy te grubsze mają 45 cm te wąskie i ściągi 30 cm wysokość 50 cm lane z B-20 zbrojone 4 x fi 16. Betonu poszło ok 25 m3. Konstruktorem nie jestem, ale jakbys miał robić tak jak masz w projekcie to chyba taniej płyta wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.03.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 I.W Ale to co przesłałeś to chyba już jest na szkodach góniczych. Wlaśnie rozmawiałem z architektem, który rozmawiał z konstruktorem, który już zaczał sie brać za "odchudzanie" fundamentów. Mówi, że faktycznie może czegoś tam niedopatrzył......... Niech go gęś kopnie!!!! Nie chciało mu sie przyłożyć do roboty a nie, że "niedpoatrzył". I tak to wygląda - jak by człowiek się niezainteresował to miałby lepiej niż bunkier i do tego pusty portfel!!! A nie kusiło Cię żeby przeliczyc samemu? Z tego co pamiętam "drogowcy" mieli takie rzeczy na swoium kierunku ..choć w sumie szkoda robić coś za kogoś, któremu się zapłaciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 21.03.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Skoro robiłeś badania to dlaczego teraz podważasz zalecenia geologa i projektanta. Fundement to podstawa i nie bardzo rozumiem dlaczego się dziwisz. Ja robiłem badania goelogiczne, przeczytałem zalecenia, zaadaptowałem projekt wg. zaleceń i dopilnowałem z kierbudem aby zrobili dokładnie wg. zaleceń. Kosztowało majątek ale wiem że nie powinno nic pekać. Mam ławy o ile pamiętam 80 albo 90 cm x 30 zbrojone 4x12 góra i 4x12 dół. Do tego słupki żelbetonowe na każdym narożniku i wieniec spinający ściany fundamentowe tez zbrojowy 4x12 25x25 cm. Wszystko wylane z B25. Co zrobić taka adaptacja ale żle bym się czół gdybym tego nie zrobił a coś by zaczęło pękać. Witam Widzę, że miałeś w projekcie słupy żelbetonowe. W budowanym obecnie budynku ( wylane fundamenty i wieniec ) również mam słupy m.in.w narożnikach, ale nie tylko. Izolacja pozioma poszła już przed wieńcem, a teraz planowaliśmy dać drugą...I stąd wynika moje pytanie - jak dać pod w/w słupami izolację...trzeba byłoby się nieźle nagimnastykować, a i tak szczelność wątpliwa... Nie dawać w ogóle ...to przecież najważniejsza rzecz na tym etapie !!! W jaki sposób Ty rozwiązałeś problem izolacji ? Z góry dziękuję i ...pozdrawiam Renata No cóż tego nie idzie wyizolować pomiędzy ławą a słupem i cała izolacja jest pod pierwszą warstwą bloczków. Masz do tego izolację pionową w moim przypadku na zewnątrz jak i od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metis_ps 22.03.2007 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 A nie kusiło Cię żeby przeliczyc samemu? Z tego co pamiętam "drogowcy" mieli takie rzeczy na swoium kierunku ..choć w sumie szkoda robić coś za kogoś, któremu się zapłaciło. Cos tam bylo na studiach . Jednak nie siedze w tym i trzebaby troche czasu zeby to sobie odswieżyć. Poza tym tak jak piszesz skoro płacę to wymagam!! i to przede wszystkim kompetencji. Powiedziałem wczoraj konstruktorowi, ze dalem jego obliczenia do sprawdzenia! Mam nadzieje, ze teraz sie juz przylozy i nie bedzie odwalal fuszerki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts