Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś miał w projekcie taką ławę fundamentową????

Recommended Posts

I.W

Ale to co przesłałeś to chyba już jest na szkodach góniczych.

Wlaśnie rozmawiałem z architektem, który rozmawiał z konstruktorem, który już zaczał sie brać za "odchudzanie" fundamentów. Mówi, że faktycznie może czegoś tam niedopatrzył.........

Niech go gęś kopnie!!!! Nie chciało mu sie przyłożyć do roboty a nie, że "niedpoatrzył".

I tak to wygląda - jak by człowiek się niezainteresował to miałby lepiej niż bunkier i do tego pusty portfel!!!

I.W

Tak zgadza się ławy te grubsze mają 45 cm te wąskie i ściągi 30 cm wysokość 50 cm lane z B-20 zbrojone 4 x fi 16. Betonu poszło ok 25 m3.

Konstruktorem nie jestem, ale jakbys miał robić tak jak masz w projekcie to chyba taniej płyta wyjdzie.

I.W

Wlaśnie rozmawiałem z architektem, który rozmawiał z konstruktorem, który już zaczał sie brać za "odchudzanie" fundamentów. Mówi, że faktycznie może czegoś tam niedopatrzył.........

Niech go gęś kopnie!!!! Nie chciało mu sie przyłożyć do roboty a nie, że "niedpoatrzył".

I tak to wygląda - jak by człowiek się niezainteresował to miałby lepiej niż bunkier i do tego pusty portfel!!!

A nie kusiło Cię żeby przeliczyc samemu? Z tego co pamiętam "drogowcy" mieli takie rzeczy na swoium kierunku :wink:

..choć w sumie szkoda robić coś za kogoś, któremu się zapłaciło.

Skoro robiłeś badania to dlaczego teraz podważasz zalecenia geologa i projektanta. Fundement to podstawa i nie bardzo rozumiem dlaczego się dziwisz. Ja robiłem badania goelogiczne, przeczytałem zalecenia, zaadaptowałem projekt wg. zaleceń i dopilnowałem z kierbudem aby zrobili dokładnie wg. zaleceń. Kosztowało majątek :o ale wiem że nie powinno nic pekać.

Mam ławy o ile pamiętam 80 albo 90 cm x 30 zbrojone 4x12 góra i 4x12 dół. Do tego słupki żelbetonowe na każdym narożniku i wieniec spinający ściany fundamentowe tez zbrojowy 4x12 25x25 cm. Wszystko wylane z B25. Co zrobić taka adaptacja ale żle bym się czół gdybym tego nie zrobił a coś by zaczęło pękać.

Witam

Widzę, że miałeś w projekcie słupy żelbetonowe. W budowanym obecnie budynku ( wylane fundamenty i wieniec ) również mam słupy m.in.w narożnikach, ale nie tylko. Izolacja pozioma poszła już przed wieńcem, a teraz planowaliśmy dać drugą...I stąd wynika moje pytanie - jak dać pod w/w słupami izolację...trzeba byłoby się nieźle nagimnastykować, a i tak szczelność wątpliwa...

Nie dawać w ogóle ...to przecież najważniejsza rzecz na tym etapie !!!

W jaki sposób Ty rozwiązałeś problem izolacji ?

Z góry dziękuję i ...pozdrawiam

Renata

No cóż tego nie idzie wyizolować pomiędzy ławą a słupem i cała izolacja jest pod pierwszą warstwą bloczków. Masz do tego izolację pionową w moim przypadku na zewnątrz jak i od środka.

A nie kusiło Cię żeby przeliczyc samemu? Z tego co pamiętam "drogowcy" mieli takie rzeczy na swoium kierunku :wink:

..choć w sumie szkoda robić coś za kogoś, któremu się zapłaciło.

Cos tam bylo na studiach :lol: . Jednak nie siedze w tym i trzebaby troche czasu zeby to sobie odswieżyć. Poza tym tak jak piszesz skoro płacę to wymagam!! i to przede wszystkim kompetencji.

Powiedziałem wczoraj konstruktorowi, ze dalem jego obliczenia do sprawdzenia! Mam nadzieje, ze teraz sie juz przylozy i nie bedzie odwalal fuszerki!!