Filo 20.03.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam, Zamieszkaliśmy w wiejskiej okolicy i zazdrością spoglądaliśmy na sąsiadów zbierających swoje własne zdrowe plony z całkiem nie dużych warzywniaków. Mamy wystarczająco dużo terenu wiec ze zbędnych desek zbiłem 6 ram (1,2m na 3m) wypełniłem ziemią próchniczą i stałem się posiadaczem 6 zagonów wyniesionych.Pełen zapału kupiłem reklamówkę nasion, mądrą książkę "Ogród w zgodzie z naturą" i po jej lekturze zwątpiłem ... płodozmian, uprawa współrzędowa, przedplon,poplon, złe i dobre sąsiedztwo, nawozy mineralne, nawozy naturalne itd. itp. Jestem przekonany, że prędzej opracowałbym system informatyczny dla średniej firmy niż uda mi się zastosować wszystkie te zależności i reguły w moim warzywniaku. Czy naprawdę muszę do tego podchodzić jak do planów inwazji na Irak czy może jednak można uprościć te reguły do np. dekalogu dla byłego mieszczucha ? Może ktoś z Was osiągnął już wysoki poziom wtajemniczenia w uprawie współrzędowej i może po niewygórowanej cenie odstąpić przykładowy plan i harmonogram nasadzeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 20.03.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 jak wysokie masz te zagony?? zastanawiam się jak będziesz pielił warzywka z chwastów ..... co do siania to nie znam konkretnych przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.03.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Filo... Moja mama od lat uprawia warzywa na znacznie wiekszej niż Ty powierzchni. wiesz na czym polega u niej płodozmian ? Nie siać marchewki tam gdzie była w zeszłym roku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 20.03.2007 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Filo... Moja mama od lat uprawia warzywa na znacznie wiekszej niż Ty powierzchni. wiesz na czym polega u niej płodozmian ? Nie siać marchewki tam gdzie była w zeszłym roku.... .. i to mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 21.03.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ogolnie , nie uprawiaj tego samego gatunku na tym samym miejscu , poniewaz doprowadzisz do wyjalowienia ziemi i plony beda marne , poza tym jesli w zeszlym roku rosline porazilo jakies chorobsko , to istnieje wysokie prawdopodobienstwo , ze w tym roku w tym samym miejscu porazi ja rowniez w twej ksiazce masz pewnie zaznaczone dobre i zle sasiedztwo poszzcegolnych roslin , w miare ich przestrzegaj polecam tez kalendarz biodynamiczny (naprawde sie sprawdza ) jednak nie popadaj w zadna skrajnosc , najwazniejsze zeby uprawa warzyw sprawiala ci frajde a nie stres zycze wysokich plonow i prosze o pochwalenie sie w przyszlosci fotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts