Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warzywniak - tylko dla orłów ?

Recommended Posts

Witam,

Zamieszkaliśmy w wiejskiej okolicy i zazdrością spoglądaliśmy na sąsiadów zbierających swoje własne zdrowe plony z całkiem nie dużych warzywniaków.

Mamy wystarczająco dużo terenu wiec ze zbędnych desek zbiłem 6 ram (1,2m na 3m) wypełniłem ziemią próchniczą i stałem się posiadaczem 6 zagonów wyniesionych.Pełen zapału kupiłem reklamówkę nasion, mądrą książkę "Ogród w zgodzie z naturą" i po jej lekturze zwątpiłem :o ... płodozmian, uprawa współrzędowa, przedplon,poplon, złe i dobre sąsiedztwo, nawozy mineralne, nawozy naturalne itd. itp. Jestem przekonany, że prędzej opracowałbym system informatyczny dla średniej firmy niż uda mi się zastosować wszystkie te zależności i reguły w moim warzywniaku. Czy naprawdę muszę do tego podchodzić jak do planów inwazji na Irak czy może jednak można uprościć te reguły do np. dekalogu dla byłego mieszczucha ? Może ktoś z Was osiągnął już wysoki poziom wtajemniczenia w uprawie współrzędowej i może po niewygórowanej cenie :) odstąpić przykładowy plan i harmonogram nasadzeń ?

ogolnie , nie uprawiaj tego samego gatunku na tym samym miejscu , poniewaz doprowadzisz do wyjalowienia ziemi i plony beda marne , poza tym jesli w zeszlym roku rosline porazilo jakies chorobsko , to istnieje wysokie prawdopodobienstwo , ze w tym roku w tym samym miejscu porazi ja rowniez

w twej ksiazce masz pewnie zaznaczone dobre i zle sasiedztwo poszzcegolnych roslin , w miare ich przestrzegaj

polecam tez kalendarz biodynamiczny (naprawde sie sprawdza :D )

jednak nie popadaj w zadna skrajnosc , najwazniejsze zeby uprawa warzyw sprawiala ci frajde a nie stres

zycze wysokich plonow i prosze o pochwalenie sie w przyszlosci fotkami :wink: :D