VOLTA1 11.06.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Czy ktoś coś słyszał na temat dachówki z Krotoszyna? Bardzo prosze o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość egrochowiak 03.08.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Krzywa,porowata,z marglem.Nie do uzycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VOLTA1 18.08.2003 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Dzięki. Ponieważ nie było długo odpowiedzi zdecydowałam sie na WIEKOR (czerwona angoba - Narvik). Sądząc po tym, że nikt z furmowiczów do tej pory nie odpowiedział na pytanie, doszłam do wniosku, że ta dachówka jest podejrzana. Serdeczne dzięki za potwierdzenie tego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1720 18.08.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Też jestem zdecydowania na dachówkę firmy WIEKOR, jest tańsza niż inne które oglądałam ( dostałam spory rabat). Co do koloru to zdecydowanie grafitowa angoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VOLTA1 18.08.2003 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Grafitowa jest b. ładna, ale na moim osiedlu są tylko brązowe i czerwone dachy. Zdecydowałam się na czerwoną angobę, bo wtedy dach będzie pasować do sąsiednich domów . Działka ma niecałe 900 m2, sąsiednie są też w tych granicach i ładowanie w środek osiedla domu w innej kolorystce nie bardzo mi odpowiada. Zwłaszcza że na osiedlu są też szeregowce, które nawet elewację i płoty mają identyczne - wygląda to super. Kiedyś widziałam szeregowce (dokładnie w Ustroniu Morskim), gdzie każdy miał inną elewację i dach. Czy wyobrażasz sobie, że w długim szeregu większość szeregowców miała dachy brązowe i czerwone, ale trafiały się "perełki" w kolorze intensywnie niebieskim i zielonym. Dlatego, mimo że grafit podoba mi się, to położyła bym go na swój dach tylko wtedy, gdy mieli by podobny kolor sąsiedzi lub gdyby dachy w sąsiedztwie były w różnych kolorach albo gdyby moja działka była większa. Po sąsiedzku jest osiedle, gdzie dachy wyglądają jak ekspozycja dachówek i blachodachówek - każda inna. Jak patrzę na nie ze swojej działki, skąd widać 25 - 30 domów - to odechciewa się takiej różnorodności. Poza tym taka w miarę jednolita kolorystyka dachów, elewacji i ogrodzenia (niekoniecznie kolory muszą być identyczne, mogą być podobne) sprawia, że działki wydaja się większe, a jak sama widzisz przy moim metrażu działki to rzecz bardzo istotna.Pozdrawiam.P.S. Ciemna zieleń też jest niezła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1720 18.08.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Rzeczywiście w przypadku bardzo gęstej zabudowy różne kolory dachów wyglądają idiotycznie. Fajnie, że bierzesz pod uwagę ogólny wygląd osiedla. Ja moge wybrać dowolny kolor dachu ponieważ buduję na działce rolnej o powierzchni 2,5 ha. Tak duża powierzchnia działki ma jednak "drobne" wady np. przyłącze energetyczne ma 300m. i tyle samo będzie miało przyłącze gazowe. Na szczęście wodociąg mam bardzo blisko bo tylko 40m. Oczywiście mogliśmy wybudować dom bliżej granicy z mediami ale chcieliśmy mieć drzewa w pobliżu. I właśnie z powodu tych drzew zdecydowaliśmy się na angobę bo najchętniej kupiłabym naturalną czerwoną dachówkę najlepiej od razu porośniętą mchem. Ale podobno pod drzewami nie powinno się pokrywać dachu naturalną dachówką, a projekt gotowy przewidywał grafitową angobę i żółte płytki klinkierowe na cokole i niektórych elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2003 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Krotoszyn był znany z produkcji cegły w różnych postaciach, a nie z dachówek. Nie twierdzę, że się nie nauczyli, ale przy obecnych cenach na rynku, to brałbym znanych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts