Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo 10m3, betonowe 6000zł

jolka009

Recommended Posts

Witam

Czy musi być atest PZH. Znalazłem taki tekst na GazetaDom.pl:

"Zbiorniki mogą być z tworzyw sztucznych, laminatów, betonowe i żelbetowe. Zawsze warto kupować takie, które mają Aprobatę Techniczną Instytutu Ochrony Środowiska (IOŚ) lub COBRTI INSTAL albo atest PZH lub inny dokument potwierdzający jakość i szczelność produktu. Lepiej też nie wykonywać zbiorników betonowych samodzielnie, chyba że mieszanka betonowa (klasy B20) będzie zawierała uszczelniacze, zostanie zagęszczona odpowiednim sprzętem i że zbiornik zostanie po wykonaniu solidnie uszczelniony z obu stron."

Wynika z niego, że jeżeli producent wystawi deklarację o szczelności szamba to wystarczy. Niestety nie podają tam odnośnika do szczegółowych przepisów. Czy ty mógłbyś podać odnośnik do przepisów wymagających atest PZH dla szamb?

No właśnie - 6000zł życzy sobie mój wykonawca za szambo 10m3, betonowe z szybkozłączką (materiał + robocizna, koparka itp.) - dużo czy mało?

mogę polecić bardzo sprawną ekipę

ta cena obejmuje również podłączenie do budynku?? ile masz mb tego doprowadzenia?

to cena za WSZYTSKO (przywóz, koparka, montaż, plus wskaźnik poziomu, obsypanie żwirem...) doprowadzenia będzie pewnie ze 3mb, plus następne 3mb do płotu.

W projekcie mam szambo chcialam POS a teraz to sama nie wiem , tym bardziej ze w gminie mowia ze za 2 lata bedzie kanalizacja.

Dlatego myslalam o wykonaniu szamba domowym sposobem, czyli kilka betonowych kregow w ziemi i tyle. Jednak czytam tutaj i ktos pisze ze nawet na szamba potrzebne sa atesty. A jak ja ich nie bede miala to co wtedy?

Zapytaj się gminy u mnie dopuszczalne są tylko szczelne i w dodatku tymczasowo do czasu zkanalizowania wsi. Póżniej obowiązek likwidacji szamba.

Dlatego nie mam ochoty na warszawskie luksusy za 6000 pln :wink:

--------------------------------------------------------------------------------

M@riusz_Radom - :lol: :lol: :lol: dobre - ubaw po pachy :lol: :lol:

Witam

jesli to szambo ma byc z firmy "SAłEXPOL" Pawła Sałkiewicza to stanowczo odradzam. Rzeczywiscie wszystkie atesty maja jego produkty ale tylko na papierze,w rzeczywistosci jest calkiem inaczej,jestem w posiadaniu takiego szamba od tej firmy i wiecej bylo znim problemow anizeli to wszytsko bylo warte

Szambo jak przeciekalo to nadal przecieka mimo skladanej reklamacji

Wlasciciel firmy to zwykly KANCIARZ

BOZENA

Potwierdzam że to ta firma :cry: , czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia

Podobne ceny są w innych firmach z pod Radomia , jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia to prosimy o uwagi.

:-?

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=911893&highlight=#911893

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=56039&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

• 4 weeks później...
No właśnie - 6000zł życzy sobie mój wykonawca za szambo 10m3, betonowe z szybkozłączką (materiał + robocizna, koparka itp.) - dużo czy mało?

Nie wierz w to że np. to z Radomia wyjdzie Ci taniej. Ja też dałam się na to nabrać, z Radomia a może ze Śląska. Samo szambo kosztuje ok.2500, ale dolicz do tego transport, wykop, rozładunek. Tak tak rozładunek, bo np. niektórzy z Radomia przywożą ale samochodem bez HDS-u i zdjęcie jest w twojej gestii :o

Ja np. za samą rurę z szybkozłączką zapłaciłam 1500zł.

W sumie wyszło mi 5800. Więc Twoja cena nie wydaje mi się taka zła.