Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCIEPLAĆ YTONG CZY NIE ???

Recommended Posts

mieszkam od 5 lat w budynku z ytonga 36,5 cm i jest OK

ściany z ytonga o takiej grubości to ściany jednowarstwowe, gdybyś chciał docieplać trzeba by było budować z cieńszego ytonga klasy 600 ( a najlepiej z jakiegoś tańszego betonu komórkowego ) i dać tyle ocieplenia aby punkt rosy wypadł w ociepleniu

budowanie ściany 36,5 z dociepleniem mija się z celem, współczynnik przenikania ściany jednowarstowej z ytonga 400 jest dość dobry 0,29

ocieplając cienką warstwą ryzykujemy zbieranie się wilgoci pomiędzy dociepleniem, z murem, a docieplając grubą warstwą otrzymujemy ścianę bardzo grubą i bardzo bardzo drogą

nie ma zadnego powodu, zby docieplac sciane wykonana z materialu przeznaczonego do realizacji sciany 1W. spelniaja one wymagania nakladane na taka sciane.

jesli ktos nie ufa w 1W, powinien wykonac sciane 2W lub 3W z odpowiednio dobranym dociepleniem.

mieszanie dwoch powyzszych technologi jest skrajnie kosztotworcze i nie przyniesie znaczacych efektow w postaci oszczednosci na ogrzewaniu. znacznie lepiej jest zainwestowac srodki w cieplejsze okna i docieplenie dachu.

pozd.

Jacek

Widzę, że trafiłam na fachowców. Pomóżcie mi roztrzygnąć problem. Chcę budować z porothermu 44 ( bo taki akurat mam) i zrobić elewację z piaskowca na całym budynku. Piaskowiec- to okładzina o grubości około 4 cm, będzie kładziony na klej. Tak poradziła mi firma wykonawcza. Czy ściana zrobiona w ten sposób nie będzie za zimna?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

goha,

jesli wykonawcy prawidlowo wymuruja sciane, to nie potrzebujesz docieplenia.

przede wszystkim zastosuj cieplochronna zaprawwe - jest drozsza od tradycyjnej, ale nie jest to roznica nie do przejscia.

zrwacaj tez baczna uwage (a kierownik bud. przede wszystkim) czy zaprawa jest rozprowadzana na calej powierzchni pustaka. przy tej szerkosci niestety czasem chlopaki chca oszczedzic na czasie, i tego nie robia ....

pozd.

Jacek