Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam własnie podjęlismy decyzję o budowie mały domek BARWNY. Jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Czy mozecie mi dać namiary na sprawdzoną firme budowlaną, ktora zajmuje sie również dowozem materiałów na budowę. W tym roku chcemy wystawić stan surowy z dachem, a budowa będzie w Słupsku. :)

Z góry dziękuje za namiary

• Odpowiedzi 649
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam własnie podjęlismy decyzję o budowie mały domek BARWNY. Jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Czy mozecie mi dać namiary na sprawdzoną firme budowlaną, ktora zajmuje sie również dowozem materiałów na budowę. W tym roku chcemy wystawić stan surowy z dachem, a budowa będzie w Słupsku. :)

Z góry dziękuje za namiary

A dleczego chcesz żeby firma dowoziła Ci materiały na budowe? Tym zajmują sie składy budowlane, zwłaszcza, że budowa w Słupsku to nawet gratis dowiozą :wink:

Myśle, że chodziło Ci o to, że firma bedzie też sama te materiały zamawiać, od wybranych przez siebie składów i przedstawiać Ci tylko fakturki do płacenia. To bardzo wygodny sposób, ale napewno nie najtańszy :wink:

Ja jestem ze swojej ekipy zadowolony ale napewno nie powierzył bym im kupowania materiałów (zresztą i tak by sie nie zgodzili :D )

Dokładnie o tym myślałam rozliczanie z faktur wg kosztorysu. Nie wiem czy to dobry. Sąsiad który korzystał z usług tej firmy tak robił.

Dzięki za cenne uwagi nie ukrywam że jesteśmy troche zieleni jeżeli chodzi o budowe domu i chętnie skorzystam z rad innych. Od pon siedzę na kompie i czytam forum Muratora. Dzis właśnie znalazłam grupę budująca Słupsk

Z budowa chcemy ruszyc pod koniec sierpnia oczywisćie may nadzieje ze sie uda więc teraz szukamy jakiejś sprawdzonej ekipy. Dostałam namiar na jedna niby rzetelna i sprawdzona tylko nie wiem czy wstępna cena podana przez nich nie jest trochę wysoka Stan surowy z dachem ok 40-45 tys.

Nasz domek to Barwny wersja podstawowa Murator.

jednoczesnie ma być budowa 2 domu Atlas i tu sie zdziwiłam bo dom z duzo bardziej skomplikowanym dachem i różnica 10.tyś

Chcemy porównać jeszcze inne

Jeżeli możesz podac namiary na swoją

A mam pytanko z czego budowałeś bo nasz wykonawca namawia nas na suporeks.

Cyba znalazłam swoje forum :lol:

W dolnej czesci mojego postu masz link do galerii zdjec :wink:

Ja budowałem z suporeksu, teraz dom czeka na przykrycie :wink:

Dokładnie o tym myślałam rozliczanie z faktur wg kosztorysu. Nie wiem czy to dobry. Sąsiad który korzystał z usług tej firmy tak robił.

Wiesz..., kosztorys kosztorysem, a życie życiem. W takim wypadku trzeba mieć naprawde duze zaufanie do ekipy, żeby sie później nie okazało, że z cementu za który zapłaciłaś można by wybudować dwa domy :D (to właśnie doświadczenia mojego sąsiada).

Moge podesłać Ci na priv namiary mojej ekipy.

Dzięki za cenne uwagi nie ukrywam że jesteśmy troche zieleni jeżeli chodzi o budowe domu i chętnie skorzystam z rad innych. Od pon siedzę na kompie i czytam forum Muratora. Dzis właśnie znalazłam grupę budująca Słupsk

Z budowa chcemy ruszyc pod koniec sierpnia oczywisćie may nadzieje ze sie uda więc teraz szukamy jakiejś sprawdzonej ekipy. Dostałam namiar na jedna niby rzetelna i sprawdzona tylko nie wiem czy wstępna cena podana przez nich nie jest trochę wysoka Stan surowy z dachem ok 40-45 tys.

Nasz domek to Barwny wersja podstawowa Murator.

jednoczesnie ma być budowa 2 domu Atlas i tu sie zdziwiłam bo dom z duzo bardziej skomplikowanym dachem i różnica 10.tyś

Chcemy porównać jeszcze inne

Jeżeli możesz podac namiary na swoją

A mam pytanko z czego budowałeś bo nasz wykonawca namawia nas na suporeks.

Cyba znalazłam swoje forum :lol:

Witamy.

My również wybudowaliśmy Naszego Codziennego z suporeksu... i stoi sobie dzielnie, już pod dachem.

Jeśli mogę coś powiedzieć, to ekipa- ważna rzecz, ale solidny kierbud ( kierownik budowy ) jeszcze ważniejsza, zwłaszcza, że sama napisałaś, że jesteście zieleni w temacie ( jak my w swoim czasie :D ) Moja ekipa jest aktualnie zajęta, więc namiaru nie podam. Poradzę Wam jednak, żebyście poprosili ekipę o pokazanie wcześniejszych realizacji, na żywo. Można też zapytać mieszkających tam ludzi. Dobra ekipa nie wystraszy sie takich pomysłów- sami tak robiliśmy

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
co taka cisz w rejonie? :lol: u nikogo nic się nie dziej?

to może ja się pochwalę- u mnie kończą się robić tynki, poza tym mam nerwa na hydraulika-bo nie słowny :evil: , trzeba do niego wydzwaniać po kilka razy w ciągu dnia,

mam pytanko-co robicie z gruzem budowlanym? :roll:

Zamawiamy kontener i wywozimy............ :wink:

co taka cisz w rejonie? :lol: u nikogo nic się nie dziej?

to może ja się pochwalę- u mnie kończą się robić tynki, poza tym mam nerwa na hydraulika-bo nie słowny :evil: , trzeba do niego wydzwaniać po kilka razy w ciągu dnia,

mam pytanko-co robicie z gruzem budowlanym? :roll:

Zamawiamy kontener i wywozimy............ :wink:

to wiadomo :lol: , chodziło mi raczej coś w rodzaju -przyjmę gruz z budowy.. :p

• 2 weeks później...

Myślę, że nadszedł czas aby zacząć się aktywnie udzielać. Ponieważ to mój pierwszy post na tej grupie to napiszę co nieco w jakiej jestem fazie.

Działka:

- w październiku 2007 kopiliśmy działkę, nawet spora, równa, sucha

- na wiosnę 2008 posiałem trawę, sam nie wiem dlaczego bo teraz muszę ja kosić, ale działką wygląda ładnie

- na jesień posadziliśmy 20 cm iglaki, i to była pomyłka, bo zimą stały się idealnym kąskiem dla saren:-(

- teraz dalej koszę trawę i to na tyle o działce

- geodeta jest w trakcie wykonywania mapki do celów projektowych

Projekt:

-od października 2007 szukaliśmy projektu, po dłuższym czasie stwierdziliśmy, że nie ma idealnego projektu więc kupiłem jakiś program do projektowania, zrobiłem projekt, ale jak się dowiedziałem ile kosztuje projekt indywidualny to stwierdziliśmy że jednak się znajdzie jakiś projekt gotowy:-) No i po ponad 1,5 roku znaleźliśmy "KOS"

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=100&unset=2

Aktualnie szukam osoby która mi zrobi adaptację projektu i wprowadzi lekkie zmiany tzn. usunięcie ogrodu zimowego, podniesienie dachu o 5 stopni i przesunięcie kilku ścianek działowych.

No i zaczynam się rozglądać za wykonawcami, ekipy budujące instalujące itp., bo samą budowę planujemy zacząć na wiosnę 2010.

To tyle na początek, postaram się czynnie udzielać na naszej grupie, choć z tego co widzę ma ona lepsze i gorsze okresy, jak to w życiu bywa.

Jak szaleć to szaleć. Pozwolę sobie napisać jeszcze co nieco. Bo codziennie mam 1000 pytań w głowie.Generalnie teraz czas spędzam na szukaniu odpowiednich rozwiązań, materiałów firm itd.

W projekcie mam ściany nośnie z porothermu 38cm, ale ja chyba chciałbym zbudować z czegoś innego np. silka 24cm + 20cm izolacji (i tu też nie wiem czy musi być to wełna czy może być styro, skoro w domu będzie wentylacja mechaniczna z reku).

Dom jest bez poddasza użytkowego dlatego strop drewniany będzie od razu izolowany i tutaj planuje 20+20, choć pewna osoba z firmy instalującej wentylacje mechaniczne w Słupsku powiedziała mi że skoro mam poddasza nie ogrzewane to muszę mieć ocieplenie na połaci dachowej bo będzie mi się skraplać woda w kanałach od wentylacji mechanicznej. Ja jednak nie jestem tego pewien jeśli kanały wentylacji będą z otuliną wełnianą. Kolejna sprawa to źródło ciepła, na działce nie mam gazu (i raczej mieć nie będę), a ponieważ chcę mieć ogrzewanie bezobsługowe (dorzucanie do pieca nie wchodzi w grę) i ekonomiczne. Zacząłem zastanawiać się na pompą ciepła. Na początku myślałem o pompie powietrze/woda, ze względu na mniejsze koszty inwestycyjne, ale z tego co mi przedstawiła jedna z firm to różnica jest niewielka. muszę jeszcze dobrze rozeznać jaki mam grunt bo jak na razie to wiem że z wierzchu jest piach potem glina potem piach ale dokładnie nie wiem więc nie wiem jakie dolne źródło jest możliwe.

Ponadto szukam ludzi od studni bo wody też nie mam na działce, no i od oczyszczalni ścieków. Trochę tego jest ale w gruncie rzeczy jak to będzie to będę w pełni niezależny. za cząłem się zastanawiać czy lepiej wziąć firmę co zrobi wszystko czy lepiej do każdej rzeczy osobną?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Niestety ale taki urok Słupska, u nas wszystko jest dużo drożej niż np. w 3mieście. Ja również za mapke dałem 700zł, robił mi ja Pan Gackowski z ul. Reja, co do ceny to takie niestety są, a co do wykonania to ja jestem zadowolony.

Mnie też ceny zwalają z nóg, adaptacja projektu min 3000zł a w trójmieście a dokładnie w wejherowie kolega z pracy zapłacił 1500zł!!! To jest wynik małej konkurencji, branza budowlana w słupsku nie odzuła kryzysu:-(

Ja aktualnie szukam dobrej ekipy do stanu od zera do surowego zamkniętego, może kogoś polecicie? robiłem też rozeznanie odnośnie wod-kad ogrzewanie c.w.u. +oczyszczalnia i studnia. tu to mnie ścięło -130tyś zł, nie wiem co z tym zrobić. firma polecona i sprawdzona ale ta cena mnie dołuje.

Fakt że sporo tego jest: domek parterowy 150m^2, ogrzewanie pompa ciepła+2m^2 solar+ kominek z płaszczem+ wentylacja mechaniczna+gwc+wod-kan na kuchnie i 2x łazienka+przydomowa oczyszczalnia ścieków. sam juz nie wiem czy to dużo czy mało. chyba zrezygnuje z gwc i solary dam tańsze a nie vissmana no i moze zrobie zwykły kominek a nie z płaszczem wodnym.