Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 649
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszytko zalezy kto robi artykuł. Dziwne jest że zawsze koszty ogrzewania prądem są zawyżane. Nie wnikająć już w porównanie obu artykułów, ale w fakt że w wykresach dla ogrzewania prądem brana jestpod uwagę tylko pierwsza taryfa a nie druga gdzie 1kWh=,23gr, a np. wsp. COP dla pomp ciepła podali 4, z tego co mi wiadomo średniosezonowy jest bliższy 3, więc zawyżyli go na kożyć PCi o 33%. tylko z tych dwóch przykładów łatwo można zobaczyć jak często w artykułach zamanipulowane są wyniki.

Fakt ja jestem jeszce bardziej teoretykiem, a Henok juz praktykiem, Jego przypadek PCi jest inny niż wszelakie standardy. Koszty eksploatacyjne w analogicznych domach ogrzewanych PCi albo bezpośrednio elektrycznie zawsze będą tyle razy mniejsze jaki uzyskamy COP. Mi zalezy żeby Ci pokazać że dla groższych instalacji gazowych i olejowych dobra alternatywą jest inst. elektryczna której koszty ekspoatacyjne są takie same ale za to inwestycyjne o wiele niższe.

tu masz kalkulator wpsisz sobie najaktualniesze ceny jednostkowe nosników i wtedy zobaczysz jak to wychodzi.

http://ekocert.eu/?page_id=34

Dopiero zaczynam na Waszym forum.

Działeczka już zakupiona w Bydlinie. Tylko będę musiał dużo ziemi nawieźć, bo woda u mnie stoi. Fachowiec, co to był kierownikiem budowy ulic w Bydlinie zaproponował mi 40zł za ciężarówkę i powiedział, ze potrzeba około 50 takich ciężarówek. Czy to dużo? Znajdę gdzieś taniej? Czy mogę zamiast ziemi nawieźć gruzu?

Mozesz podac wiecej info o tej ziemi, jak moj gust to bardzo tanio. Czy te 40zl to ziemia i transport? czy trzeba doliczyc za transport i jaka wielka ta ciezarowka?

Z gory dzieki za info.

Poszukuje bloczkow betonowych w dobrej cenie, na dzien dzisiejszy najtaniej zapodal Fimal 3.10zl brutto plus 70zl transport. Jest gdzies taniej?

Pozdr

WYPRZEDAŻ STEMPLI BUDOWLANYCH o długości 3m-3,8m i grubości ponad 15cm w ilości 550 sztuk. 3,50 zł za sztukę.Wiele z nich to tzw. kopalniaki. Stemple były użyte jeden raz jako podpory szalunków stropowych.

Wyprzedaję też krawędziaki sosnowe 4cmX14cm o dł. co najmniej 3m, paletę suporexu prefabet 600 24cm (48 szt.), około 30 szt. silki 18cm, około 30 szt. prętów fi 8mm i parę kilo drutu wiązałkowego.

Wszystkich informacji udzielę na priv.

Witam Was

Mam do Was pytanie odnośnie ogrodzenia z siatki . Dostałam ofertę na ogrodzenie 107 m siatka 150 cm o grubośc 3,5 mm , oczka 5,5 cm z murkiem z płyt w cenie 6500 zł. Czy to dobra cena . Oczywiście to koszt całkowity , czyli materiał i robota .Może możecie polecić kogoś w dobrej cenie .