Iza_Ustka 19.11.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witam forumowiczów Moja budowa trwa od czerwca. W tej chwili jestem na etapie poszukiwania hydraulików. I tu moja ogromna prośba. Jeśli ktoś z was ma namiary na dobrą i niedrogą ekipę prosiłabym o kontakt. W zamian mogę polecić dobrego elektryka i cieślo-dekarza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 23.11.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Co tak kuleje wątek z naszego regionu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 24.11.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 WitamJak kuleje to coś napisze.U mnie chłopaki robią wieniec, a ja jestem na etapie poszukiwań dachówki, znalazłem dachówke Euronit cementowa grafitowa po 23,5 zł, Co do hydraulika to nie pomoge bo jeszcze nie jestem na takim etapie to dopiero w przyszłym roku. A buduje we Włynkówku od października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 24.11.2007 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 A u mnie kuleje to napiszę - 24 październik 2007 zalane ławy - 24 listopad dopiero zakończone fundamenty a ito do poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 26.11.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 A u mnie kuleje to napiszę - 24 październik 2007 zalane ławy - 24 listopad dopiero zakończone fundamenty a ito do poprawki no to pięknie początek budowy i babole.i pogoda też ducha dodaje..ale nic to -pierwsze koty za płoty..czy jakoś tak.powodzenia!!.wiosna tuż,tuż. ps.zżera mnie ciekawość co też udało się zbabolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 26.11.2007 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Błędy wykonania fundamentów oraz izolacji pionowej 1. Poszerzone ławy - brak związania deskowania - błąd nieistotny - zwiększenie zużycia betonu o ok.10% (15m3/16.5m3) - sporo mojej winy bo za wcześnie zamówiłem beton i robili na dopalaczach 2. Ściana fundamentowa - brak pełnego wypełnienia fug, odspojenie zaprawy na pionowych ściankach niektórych bloczków, na ścianie wewnętrznej nośnej garażowej wypełnienie ostatniej warstwy na długości ok.20cm wykonano z zaprawy cementowej - do poprawki 5. Ściana fundamentowa - ściana od strony zachodniej (od ogrodu) przedłużona o 3 cm w stosunku do projektowanej. 6. Ściana fundamentowa - stwierdzono odchylenia przekątnych od 2 do 4 cm świadczące o niezachowaniu wymiarów ścian. W związku z usunięciem ław drutowych kierbut zlecił ponowne wytyczenie geodezyjne i dokona sprawdzenia możliwości posadowienia ścian Ytong zgodnie z Zaleceniami wykonawczymi Ytong wyd. III z 2005r (nawis proj. 12 cm - max 13,3 cm) bez zmiany wymiarów budynku 7. Ściana fundamentowa - Na ścianie zachodniej stwierdzono przeciek na styku ławy fundamentowej z pierwszą warstwą bloczków - pusta fuga .... 8. Ściana fundamentowa = szalowanie słupów - luźne deski w szalowaniu, brak rozpórek, piasek, pozostałości zaprawy oraz resztki folii na dnie szalunku, odstęp strzmion 15 cm w miejsce proj. 9cm, niechlujne mocowanie strzemion do prętów powodujące ich przesunięcie i zmianę odległości (rozstaw prętów - 16 - 18 cm przy strzemionach 18) 9. Ocieplenie ściany zewnętrznej - płyty styropianowe mocowane pionowo - zalecenia producentów wskazują na montaż poziomy płyt jako prawidłowy 10. Ocieplenie ściany zewnętrznej - wyraźne klawiszowanie plyt oraz szczeliny pomiędzy płytami . Świadczy o niedokładnym przyklejeniu płyt (różna grubość zaprawy lub zły docisk). Brak pełnej spoiny klejowej na górnej krawędzi styropianu. Szczeliny pomiędzy płytami wypełniono klejem zamiast paskami styropianu. Górna powierzchnia płyty bardzo niedokładnie przycięta i niewyrównana. 11. Ocieplenie ściany zewnętrznej - niedokladnie mocowanie siatki zbrojącej - widoczne odspojenia Zaspokojona ciekawość? Dobrze, że to drobiazgi - ekipa mam poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianiwo 27.11.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 No to współczuję. Niestety nigdy nie wiadomo kogo zatrudniamy.....chyba że ktoś znany lub polecony. Ja przyznaję mam to szczęście, że mój mąż bardzo dużo rzeczy sam potrafi zrobić (budowlaniec zawodowy) od podstaw do wykończenia i dosłownie pierdołek w już urządzonym domku. Jednakże jeżeli będziecie mieli problemy z czymś to piszcie do mnie na GG 7737796 lub e-maill: [email protected] a postaram się jak najszybciej z wami skontaktować...... może mąż będzie mógł wam pomóc. Teraz jesteśmy na etapie budowy domu mojego brata. Jak narazie stan surowy otwarty ale jest całkiem nieźle i w międzyczasie remont domu, w którym mieszkamy Mam nadzieję,że uda nam się kupić działkę i wybudować wymarzony domek...ale na wszystko czasu i pieniędzy trzeba. Życzę wszelkiej pomyslności Ps. mieszkamy w okolicach Lęborka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 27.11.2007 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Zanotowałem Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 28.11.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 macie dokładnego kierbuda,taki na budowie?to dobrze.lepiej jak wykonawca czuje gorący oddech bestii na plecach.kurcze ja niektóre błedy(na szczescie niezbyt istotne) sam musiałem zauważyć(zdarzyło się że wykonawca wyłapał i zameldował sam )Jak czytam wpisy o wykonawcach to widzę że mój trzyma poziom,więc próbuje nie traktować budowy jak salonu kosmetycznego.ale poziom stresu ...niezwykle wysoki posiadam.też tak macie?jakby sie zastanowic to tylko budowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 28.11.2007 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Zajrzyj na przedostatni post na naszym dzienniku - no comments ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianiwo 29.11.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 jakby sie zastanowic to tylko budowa... Tylko później w takim domu mieszkać trzeba ze świadomością, że np. dach na głowę może ci się zawalić podczas większego podmuchu..... .... dla mnie budowa kojarzy sie z jubilerską wręcz dokładnością. Niech trwa to wszystko dłużej (płatne od wykonanej pracy a nie od godziny) ale nich jest zrobione super extra i bez poprawek oraz ukrytych wad. W sumie ajk czeka się an własny domek powiedzmy 3 lata - to można poczekać jeszcze np. 3 tygodnie dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylgrze 29.11.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 w rozsądnej cenie .Chcemy ruszyc wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 29.11.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 My przy dobrych wiatrach pod choinke dostaniemy "pozwolenie na budowę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 29.11.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Zajrzyj na przedostatni post na naszym dzienniku - no comments ... kurde!a ja myslałem że to ja mam problem z wodą!u was widze masakra.no i faktycznie papraki popsuły wam trochę ten fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 29.11.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Problem to ja mam ale nie z budową ani z ekipą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 29.11.2007 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Zajrzyj na przedostatni post na naszym dzienniku - no comments ... kurde!a ja myslałem że to ja mam problem z wodą!u was widze masakra.no i faktycznie papraki popsuły wam trochę ten fundament a gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianiwo 30.11.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Problem to ja mam ale nie z budową ani z ekipą .... TO GDZIE "pies pogrzebany" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 30.11.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Problem to ja mam ale nie z budową ani z ekipą .... TO GDZIE "pies pogrzebany" ? ...chyba sie domyślam........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylgrze 30.11.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 czy ktoś z Was robił badanie geotechniczne gruntu? jaki to jest koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 30.11.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 czy ktoś z Was robił badanie geotechniczne gruntu? jaki to jest koszt? ja nie robiłem jeszcze, ale może uda mi się tego uniknąć czy to obowiązek dla uzyskania pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts