Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczów ;)

Moja budowa trwa od czerwca. W tej chwili jestem na etapie poszukiwania hydraulików. I tu moja ogromna prośba. Jeśli ktoś z was ma namiary na dobrą i niedrogą ekipę prosiłabym o kontakt.

W zamian mogę polecić dobrego elektryka i cieślo-dekarza.

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 649
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jak kuleje to coś napisze.

U mnie chłopaki robią wieniec, a ja jestem na etapie poszukiwań dachówki, znalazłem dachówke Euronit cementowa grafitowa po 23,5 zł, Co do hydraulika to nie pomoge bo jeszcze nie jestem na takim etapie to dopiero w przyszłym roku. A buduje we Włynkówku od października.

A u mnie kuleje to napiszę - 24 październik 2007 zalane ławy - 24 listopad dopiero zakończone fundamenty a ito do poprawki

:-(

no to pięknie :-? początek budowy i babole.i pogoda też ducha dodaje..ale nic to -pierwsze koty za płoty..czy jakoś tak.powodzenia!!.wiosna tuż,tuż.

ps.zżera mnie ciekawość co też udało się zbabolić

Błędy wykonania fundamentów oraz izolacji pionowej

1. Poszerzone ławy - brak związania deskowania - błąd nieistotny - zwiększenie zużycia betonu o ok.10% (15m3/16.5m3) - sporo mojej winy bo za wcześnie zamówiłem beton i robili na dopalaczach

2. Ściana fundamentowa - brak pełnego wypełnienia fug, odspojenie zaprawy na pionowych ściankach niektórych bloczków, na ścianie wewnętrznej nośnej garażowej wypełnienie ostatniej warstwy na długości ok.20cm wykonano z zaprawy cementowej - do poprawki

5. Ściana fundamentowa - ściana od strony zachodniej (od ogrodu) przedłużona o 3 cm w stosunku do projektowanej.

6. Ściana fundamentowa - stwierdzono odchylenia przekątnych od 2 do 4 cm świadczące o niezachowaniu wymiarów ścian. W związku z usunięciem ław drutowych kierbut zlecił ponowne wytyczenie geodezyjne i dokona sprawdzenia możliwości posadowienia ścian Ytong zgodnie z Zaleceniami wykonawczymi Ytong wyd. III z 2005r (nawis proj. 12 cm - max 13,3 cm) bez zmiany wymiarów budynku

7. Ściana fundamentowa - Na ścianie zachodniej stwierdzono przeciek na styku ławy fundamentowej z pierwszą warstwą bloczków - pusta fuga ....

8. Ściana fundamentowa = szalowanie słupów - luźne deski w szalowaniu, brak rozpórek, piasek, pozostałości zaprawy oraz resztki folii na dnie szalunku, odstęp strzmion 15 cm w miejsce proj. 9cm, niechlujne mocowanie strzemion do prętów powodujące ich przesunięcie i zmianę odległości (rozstaw prętów - 16 - 18 cm przy strzemionach 18)

9. Ocieplenie ściany zewnętrznej - płyty styropianowe mocowane pionowo - zalecenia producentów wskazują na montaż poziomy płyt jako prawidłowy

10. Ocieplenie ściany zewnętrznej - wyraźne klawiszowanie plyt oraz szczeliny pomiędzy płytami . Świadczy o niedokładnym przyklejeniu płyt (różna grubość zaprawy lub zły docisk). Brak pełnej spoiny klejowej na górnej krawędzi styropianu. Szczeliny pomiędzy płytami wypełniono klejem zamiast paskami styropianu. Górna powierzchnia płyty bardzo niedokładnie przycięta i niewyrównana.

11. Ocieplenie ściany zewnętrznej - niedokladnie mocowanie siatki zbrojącej - widoczne odspojenia

Zaspokojona ciekawość? :D

Dobrze, że to drobiazgi - ekipa mam poprawić

No to współczuję. Niestety nigdy nie wiadomo kogo zatrudniamy.....chyba że ktoś znany lub polecony.

Ja przyznaję mam to szczęście, że mój mąż bardzo dużo rzeczy sam potrafi zrobić (budowlaniec zawodowy) od podstaw do wykończenia i dosłownie pierdołek w już urządzonym domku. :p Jednakże jeżeli będziecie mieli problemy z czymś to piszcie do mnie na GG 7737796 lub e-maill: [email protected] a postaram się jak najszybciej z wami skontaktować...... może mąż będzie mógł wam pomóc.

Teraz jesteśmy na etapie budowy domu mojego brata. Jak narazie stan surowy otwarty ale jest całkiem nieźle i w międzyczasie remont domu, w którym mieszkamy :D Mam nadzieję,że uda nam się kupić działkę i wybudować wymarzony domek...ale na wszystko czasu i pieniędzy trzeba.

Życzę wszelkiej pomyslności

Ps. mieszkamy w okolicach Lęborka

macie dokładnego kierbuda,taki :evil: na budowie?to dobrze.lepiej jak wykonawca czuje gorący oddech bestii na plecach.kurcze ja niektóre błedy(na szczescie niezbyt istotne) sam musiałem zauważyć(zdarzyło się że wykonawca wyłapał i zameldował sam :D )Jak czytam wpisy o wykonawcach to widzę że mój trzyma poziom,więc próbuje nie traktować budowy jak salonu kosmetycznego.ale poziom stresu ...niezwykle wysoki posiadam.też tak macie?jakby sie zastanowic to tylko budowa...

jakby sie zastanowic to tylko budowa...

Tylko później w takim domu mieszkać trzeba ze świadomością, że np. dach na głowę może ci się zawalić podczas większego podmuchu.....

.... dla mnie budowa kojarzy sie z jubilerską wręcz dokładnością. Niech trwa to wszystko dłużej (płatne od wykonanej pracy a nie od godziny) ale nich jest zrobione super extra i bez poprawek oraz ukrytych wad. W sumie ajk czeka się an własny domek powiedzmy 3 lata - to można poczekać jeszcze np. 3 tygodnie dłużej :D :D :D